Jazz/World

Tízéves a taiko-dobcsapat

2010.03.08. 20:15
Ajánlom
A japándob műfaja – úgy ahogy azt sokan a Yamato csoport zenéjén keresztül megismerték – nem is olyan régi, mint ahogy azt hihetnénk, de gyökerei mélyre nyúlnak vissza az időben. A műfaj magyarországi képviselői is már tíz éves múltra tekinthetnek vissza.

Éppen tíz éve alakult meg nálunk az első japándob-csoport. A Yamato együttes által sikerre vitt műfajt a hatalmas dobok, és az akrobatikus elemeket sem nélkülöző ütésmód jellemzi. Az ősi japán zenei hagyományokat és a modern színpadi, illetve koreográfiai elemeket ötvöző taiko-dobolás mindössze fél évszázados múltra tekint vissza. A magyar Kiyo-Kito Taiko először saját hangszereit készítette el, majd tanácsadók segítségével kidolgozta zenei stílusvilágát, amit a kezdetek óta a japán zenei elemek és a dobkör szerzői stílusainak színes egysége jellemez. Azóta számos zenei, valamint a japán kultúrához kapcsolódó rendezvényen szerepeltek sikeresen. Az elmúlt tíz év fejlődését bemutató programban a taiko hazai elődjét jelentő SZINTÉZIS sámán-dobkör is jelentős szerepet kap, a japándob-csoporttal közös számokat is előadva.

  

Március 19., Pataky Művelődési Központ

Kiyo-Kito Taiko - Tizedik születésnapi dobkoncert

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.