Jazz/World

Több mint 42 pajtát fog össze a PajtaKult projekt

2021.11.03. 17:35
Ajánlom
A projektet két hónappal ezelőtt azzal a céllal indítottak el, hogy összehangolják azokat a kulturális törekvéseket, amelyek a Kárpát-medencében fellelhető pajtákban, csűrökben vagy hasonló ipari épületekben zajlanak.

A PajtaKult szeptember 1-jén indult, azóta közel hatvan felfedezett vagy csatlakozott pajta szerepel a projektben. Horváth László, a Fonó ügyvezetője, a projekt ötletgazdája és kulturális igazgatója a november 3-án megtartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: a kultúrafogyasztás szokásai teljesen átalakultak az elmúlt időszakban, a pandémia pedig tovább fokozta a folyamatot.

„Úgy látjuk, hogy különösen felértékelődtek azok a kis közösségek, amelyek figyelnek egymásra és hajlandóak meghallgatni egymás gondolatait, szavait.

Ezek a közösségek pajták köré is szerveződnek. Ilyen pajtából hazánkban már több mint negyvenkettőt találtunk, amelyek művészeti és egyéb tevékenységeit szeretnénk összehangolni, hiszen ezeken a helyszíneken a zene, a tánc, az építészet és a gasztronómia is jelen vannak” – tette hozzá.

FONO_KAMASZ_TANCHAZ_3-172813.jpg

PajtaKult - Fonó, kamasz táncház (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A projekt ötletgazdája kiemelte: többek között az őriszentpéteri Pajtaszínházat, a viszáki Kultúrpajtát, valamint az Alföldön működő Pusztaszínházat megismerve fogalmazódott meg az a cél, hogy össze kéne hangolni az itt található értékeket. A célok ugyanis közösek, az adott közösségek megerősítése, a sok esetben műemlékké nyilvánított pajták karbantartása és fejlesztése, valamint tevékenységük, programkínálatuk szélesítése. A megvalósult beruházások elsősorban önerőből valósultak meg, a jövőben remélhetőleg sikerül forrásokat szerezni a további fejlesztésekhez – mondta Horváth László.

A projekt stábja az elmúlt két hónapban bejárta egyebek mellett a kiscsőszi, Kovács Norbert Cimbi által teremtett pajtát, a lovasi Márffy Házat, a turai pajtát, Veresegyházon Katlan Tóni malmát, valamint Ravazd és a Káli-medence egyes pajtáit is.

ULLES_PUSZTASZINHAZ_31-172834.jpg

PajtaKult - Üllés, Pusztaszínház (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A projektben résztvevők novemberben és decemberben összesen mintegy húsz eseményt terveznek.

A soron következő programok:

2021.11.06. 20:00 Fonó – Parno Graszt

2021.11.07. Kiscsősz, Cimbi pajta – Csík János és a Mezzo koncert

2021.11.07. 20:00 Fonó – Huun Huur Tu

2021.11.13 és 14. Szentendrei Skanzen – Szent Márton Újborfesztivál és Libator

2021.11.23. 19:00 Veresegyháza, Katlan Tóni Kultúrkonyha – Ferenczi György és az Első Pesti Rackák

2021.11.24. 19:00 Fonó – Fonó Szerda Táncház

2021.12.05. 17:00 Őriszentpéter – Bognár Szilvia adventi koncertje

2021.12.hó Őrség – Őrségi adventi és jazz-sorozat

SZENTENDRE_SKANZEN_12-172813.jpg

PajtaKult - Szentendrei Skanzen (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A Pajták közösségformáló ereje, jelentősége mellett az alábbi küldetéseket is hangsúlyozzák:

 1. A kárpát-medencei gasztronómiai hagyományok beépítése közösségeink mindennapjaiba. Ebben többek közt Katlan Tóni is segítségünkre lesz, hogy régi és új receptjeivel tegye izgalmasabbá étkezési kultúránkat.
 2. Nép- és világzenei, illetve könnyűzenei helyszínek megteremtése, ahol a zenefogyasztás teljesen más távlatokat ad és nyit meg.
 3. A Tündérkert mozgalom erősítése, azaz az eltűnőben lévő kárpát-medencei gyümölcsfa-hagyaték gondozása, népszerűsítése.
 4. A PajtaKult építészeti vetülete, mely nem lehet más, mint az épített örökségünk mind hitelesebb védelme, azonban közben egy teljesen új építészeti irányzat – ’pajtaépítészet’ – felvázolása. Mindez építészeti térélményt, arculati és szerkezeti megújítást, új, élhető építészeti irányt vázol fel.
 5. Az általunk fontosnak tartott kulturális értékek és sokszínűség népszerűsítését, annak lehető legtöbb érdeklődőhöz való eljuttatását.

A PajtaKult stáblistája:

 • Horváth László, a Fonó ügyvezetője, a PajtaKult ötletgazdája és kulturális igazgatója
 • Kubinyi Júlia énekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője
 • Laposa Julianna népzenész, a Fonó nemzetközi referense
 • Paár Julianna énekes, előadó, zeneterapeuta
 • Mezei Dániel műsorvezető, kreatív producer
 • Varga Ádám, a PajtaKult projektmenedzsere és a HYPE Productions vezetője

Az alkotók fontosnak tartják, hogy a mai kornak megfelelő kommunikációs formában juttassák el összeállításaikat, filmjeiket, beszélgetéseiket az érdeklődőkhöz, ezzel is szélesítve a Pajta-életérzést. A PajtaKult projekt az online médiában is elérhető: Facebook és Instagram oldalukon folyamatosan követhetőek a különböző helyszíneken megvalósuló események.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Határátlépés Ligetivel – Lukács Miklós és muzsikustársai a BMC-ben

Nem számít, hogy a klasszikus, a kortárs zene vagy a jazz területén működnek, hiszen mindannyian kiváló zenészek. Lukács Miklós Cimbiózis Triója a Ligeti Ensemble-lal lép fel.
Jazz/World ajánló

Muzsikás 50 – Jubileumi évadzáró koncert a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az 50 éve alakult Muzsikás jubileumi koncertsorozatát a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zárja a zenekar, egy mély és feledhetetlen koncerttel december 8-án.
Jazz/World interjú

Az alkotás öröme – interjú Czakó-Kuraly Sebestyénnel

Nagyinterjú a budapesti Platon Karataev zenekar egyik énekes-gitárosával, Czakó-Kuraly Sebestyénnel, akinek hamarosan új szólólemeze jelenik meg.
Jazz/World ajánló

Zeneversek decemberre a Modern Art Orchestrától

A Modern Art Orchestra egy egész estet szentel Weöres Sándor műveinek december 17-én, Harcsa Veronikával kiegészülve.
Jazz/World ajánló

A sokoldalú cimbalom – Balogh Kálmán és ifjú tehetségek estje

Balogh Kálmán Cimbalmos Triója és a hangszer hét tehetséges fiatal művésze lép fel a Müpa Világraszóló sorozatában, ahol a népzene mellett a jazz és az improvizáció is szerepet kap.