Jazz/World

Tokaji boldogság

2006.06.23. 00:00
Ajánlom
„Boldogság a kertben” címmel nyári koncertsorozat indul a Tokaj-Hegyalja lábánál fekvő Tolcsván. Az eseményre július 1. és augusztus 5. között kerül sor.

A rendezvénynek az Ős Kaján étterem ad otthont, amely mára elismert kulturális és gasztronómiai találkozóhely lett. Az étterem - alaptevékenysége mellett - kezdetektől fogva és tudatosan ad helyet művészeti eseményeknek, többek között kortársművészeti kiállításoknak, a Zempléni fesztivál koncertjeinek, művészeti alkotó táboroknak is.

A „Boldogság a kertben” című nyári koncertsorozat 2004 tavaszán indult el, amelyet 2006-tól az Antropos.hu kulturális online magazin támogat. A rendezvény idei résztvevői Szalóki Ági és zenekara, Várnagy Mihály, Hobó Viszockij, a Szakcsi Lakatos Béla trió, Altorjay Gábor, a Dresch Mihály quartet és a Kali Béla Performance.

Az előző években olyan neves fellépői voltak a sorozatnak, mint Dés László, Esterházy Péter, Lovász Irén, Juhász Gábor, Lantos Zoltán, Balázs Elemér triója, Lukács Miklós, FeLugossy László, Szirtes János, Altorjay Gábor, Palya Béata, Filter Performance, Lorencz David, Dávid Yengibarjan, Horváth Kornél és Lantos Zoltán.

A zenei csemegék mellett vizuális élményekben is részük lehet azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényekre. Június 30-ig még láthatók Gubis Mihály képei, FeLugossy Lászlónak állandó kiállítása van, Eperjesi Ágnes tárlata július 1. és szeptember 15. között látogatható, valamint szeptember 15-től december 30-ig eF Zambo képeit is megtekintheti a nagyérdemű.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.
Jazz/World hír

Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több a nemzetközi toplistákra és a legjobb hazai kiadványok közé került.
Jazz/World lemez

David Bowie utolsó, legnehezebb szerepe

Öt éve, utolsó albumának megjelenése és hatvankilencedik születésnapja után két nappal elhunyt David Bowie. Hogy a Blackstar hattyúdalnak készült-e, abban az alkotótársak véleménye is megoszlik. Nézz fel, a mennyben vagyok – énekelte a popsztár, és ezt aligha lehet másképpen értelmezni.
Jazz/World hír

A legjobb lemezkiadók közé választotta a BMC-t egy rangos amerikai jazzmagazin

A 2020-as év öt legjobb dzsessz lemezkiadója közé választotta a magyar BMC Recordsot a New York City Jazz Record rangos magazin. A BMC több tavalyi albumát külön is díjazta a lap.
Jazz/World hír

Elmélyült szakmai tudásról és specifikus hangszerismeretről árulkodik az Erdőfű Népi Kamarazenekar első lemeze

Az Erdőfű igazi unikum a hazai folkpalettán: kisebb formációban a budapesti táncházi közeg egyik meghatározó zenekara megalakulása óta, teljes kamarazenekari felállásban pedig olyan színpadi népzenei produkciót nyújtanak, amit kevesen tudnak. Más zenekarokból már ismert, nagy tudású tagjai elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának.