Jazz/World

Tom Gerrynél

2010.01.18. 22:18
Ajánlom
Közel ötven éve már, hogy egyszer Carlos Antonio Jobim leült a zongorához Gerry Mulligan lakásában, és mutatott neki valamit, aminek a címe: Szamba egy hangra.

A Tom becenéven is ismert Antonio Carlos Jobim a világ egyik legtöbbet játszott zeneszerzője. Legismertebb száma Magyarországon minden valószínűség szerint az Ipanémai lány (illetve ha lány énekli, akkor az Ipanémai fiú), de ott van szorosan a legnépszerűbb slágerei között a Szamba egy hangra is. Egyfajta listán a világ összes örökzöldjének örökrangsorában az 533-ik helyet foglalja el (ugyanezen a listán az „Ipanéma" a 479-ik, de a Wave a 216-ik).  

A zeneszerző, szövegíró, gitáros, zongorista, énekes, Brazília egyik nagy ajándéka a világnak, Antonio Carlos Brasileiro de Almeida Jobim 1927-ben született Rio de Janiero-ban, és 1994-ben halt meg. Bár ízig-vérig brazil zenével lett világhírű, mindig is hangsúlyozta, hogy Gerry Mulligan, Chet Baker, Barney Kessel és néhány más, úgynevezett West Coast stílusú jazz zenész (akinek a Pacific társaságnál megjelent lemezei Brazíliába is eljutottak) óriási hatással voltak zenei fejlődésére. Első lemezét már 1954-ben felvette, Tom and His Band néven kísértek egy énekest, de a hírnév két évvel később kapta szárnyra, amikor a költő Vinícius de Moraesszel kezdett dolgozni az Orfeo do Carnaval című darab dalain, amely Fekete Orfeusz címmel lett filmen ugyancsak világsiker. A teljes áttörést végül João Gilberto énekes 1958-as Jobim-felvételei hozták meg, elindítva a bossa nova őrületet a világban. Észak-Amerika 1962-től hódolt be neki teljesen, amikor Stan Getz szaxofonos és Charlie Byrd gitáros Desafinado-felvétele landolt a slágerlisták élén.

Gerry Mulligan (1927-1996) máig a legismertebb baritonszaxofonos a jazz történetében, aki többek között Stan Getz-cel is legendás felvételeket készített. Utolsó sorlemeze is brazil inspirációt mutat. Jobim első Carnegie Hall-beli koncertjére New York-ba utazva ismerkedett meg Mulligannel, akivel haláláig jó barátságban maradt, Mulligan mindig meglátogatta őt brazíliai turnéi során. Amint erre az egyik bejegyzés fel is hívja a figyelmet, videónk aligha készülhetett az ötvenes években, amint az inzert állítja, mert ezt a slágert 1961-ben írta szerzője, Jobim. Valószínűleg már inkább '63-64 táján készülhetett ez a felvétel, amikor Jobimot Amerikába hívták. Jobim elképesztően elegáns zongorázásán kívül külön érdekesség, hogy Mulligan, feltehetően egy tévéműsor kedvéért, klarinéttal kapcsolódott bele a szamba előadásába.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.