Jazz/World

Tom Gerrynél

2010.01.18. 22:18
Ajánlom
Közel ötven éve már, hogy egyszer Carlos Antonio Jobim leült a zongorához Gerry Mulligan lakásában, és mutatott neki valamit, aminek a címe: Szamba egy hangra.

A Tom becenéven is ismert Antonio Carlos Jobim a világ egyik legtöbbet játszott zeneszerzője. Legismertebb száma Magyarországon minden valószínűség szerint az Ipanémai lány (illetve ha lány énekli, akkor az Ipanémai fiú), de ott van szorosan a legnépszerűbb slágerei között a Szamba egy hangra is. Egyfajta listán a világ összes örökzöldjének örökrangsorában az 533-ik helyet foglalja el (ugyanezen a listán az „Ipanéma" a 479-ik, de a Wave a 216-ik).  

A zeneszerző, szövegíró, gitáros, zongorista, énekes, Brazília egyik nagy ajándéka a világnak, Antonio Carlos Brasileiro de Almeida Jobim 1927-ben született Rio de Janiero-ban, és 1994-ben halt meg. Bár ízig-vérig brazil zenével lett világhírű, mindig is hangsúlyozta, hogy Gerry Mulligan, Chet Baker, Barney Kessel és néhány más, úgynevezett West Coast stílusú jazz zenész (akinek a Pacific társaságnál megjelent lemezei Brazíliába is eljutottak) óriási hatással voltak zenei fejlődésére. Első lemezét már 1954-ben felvette, Tom and His Band néven kísértek egy énekest, de a hírnév két évvel később kapta szárnyra, amikor a költő Vinícius de Moraesszel kezdett dolgozni az Orfeo do Carnaval című darab dalain, amely Fekete Orfeusz címmel lett filmen ugyancsak világsiker. A teljes áttörést végül João Gilberto énekes 1958-as Jobim-felvételei hozták meg, elindítva a bossa nova őrületet a világban. Észak-Amerika 1962-től hódolt be neki teljesen, amikor Stan Getz szaxofonos és Charlie Byrd gitáros Desafinado-felvétele landolt a slágerlisták élén.

Gerry Mulligan (1927-1996) máig a legismertebb baritonszaxofonos a jazz történetében, aki többek között Stan Getz-cel is legendás felvételeket készített. Utolsó sorlemeze is brazil inspirációt mutat. Jobim első Carnegie Hall-beli koncertjére New York-ba utazva ismerkedett meg Mulligannel, akivel haláláig jó barátságban maradt, Mulligan mindig meglátogatta őt brazíliai turnéi során. Amint erre az egyik bejegyzés fel is hívja a figyelmet, videónk aligha készülhetett az ötvenes években, amint az inzert állítja, mert ezt a slágert 1961-ben írta szerzője, Jobim. Valószínűleg már inkább '63-64 táján készülhetett ez a felvétel, amikor Jobimot Amerikába hívták. Jobim elképesztően elegáns zongorázásán kívül külön érdekesség, hogy Mulligan, feltehetően egy tévéműsor kedvéért, klarinéttal kapcsolódott bele a szamba előadásába.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.