Jazz/World

Tom Gerrynél

2010.01.18. 22:18
Ajánlom
Közel ötven éve már, hogy egyszer Carlos Antonio Jobim leült a zongorához Gerry Mulligan lakásában, és mutatott neki valamit, aminek a címe: Szamba egy hangra.

A Tom becenéven is ismert Antonio Carlos Jobim a világ egyik legtöbbet játszott zeneszerzője. Legismertebb száma Magyarországon minden valószínűség szerint az Ipanémai lány (illetve ha lány énekli, akkor az Ipanémai fiú), de ott van szorosan a legnépszerűbb slágerei között a Szamba egy hangra is. Egyfajta listán a világ összes örökzöldjének örökrangsorában az 533-ik helyet foglalja el (ugyanezen a listán az „Ipanéma" a 479-ik, de a Wave a 216-ik).  

A zeneszerző, szövegíró, gitáros, zongorista, énekes, Brazília egyik nagy ajándéka a világnak, Antonio Carlos Brasileiro de Almeida Jobim 1927-ben született Rio de Janiero-ban, és 1994-ben halt meg. Bár ízig-vérig brazil zenével lett világhírű, mindig is hangsúlyozta, hogy Gerry Mulligan, Chet Baker, Barney Kessel és néhány más, úgynevezett West Coast stílusú jazz zenész (akinek a Pacific társaságnál megjelent lemezei Brazíliába is eljutottak) óriási hatással voltak zenei fejlődésére. Első lemezét már 1954-ben felvette, Tom and His Band néven kísértek egy énekest, de a hírnév két évvel később kapta szárnyra, amikor a költő Vinícius de Moraesszel kezdett dolgozni az Orfeo do Carnaval című darab dalain, amely Fekete Orfeusz címmel lett filmen ugyancsak világsiker. A teljes áttörést végül João Gilberto énekes 1958-as Jobim-felvételei hozták meg, elindítva a bossa nova őrületet a világban. Észak-Amerika 1962-től hódolt be neki teljesen, amikor Stan Getz szaxofonos és Charlie Byrd gitáros Desafinado-felvétele landolt a slágerlisták élén.

Gerry Mulligan (1927-1996) máig a legismertebb baritonszaxofonos a jazz történetében, aki többek között Stan Getz-cel is legendás felvételeket készített. Utolsó sorlemeze is brazil inspirációt mutat. Jobim első Carnegie Hall-beli koncertjére New York-ba utazva ismerkedett meg Mulligannel, akivel haláláig jó barátságban maradt, Mulligan mindig meglátogatta őt brazíliai turnéi során. Amint erre az egyik bejegyzés fel is hívja a figyelmet, videónk aligha készülhetett az ötvenes években, amint az inzert állítja, mert ezt a slágert 1961-ben írta szerzője, Jobim. Valószínűleg már inkább '63-64 táján készülhetett ez a felvétel, amikor Jobimot Amerikába hívták. Jobim elképesztően elegáns zongorázásán kívül külön érdekesség, hogy Mulligan, feltehetően egy tévéműsor kedvéért, klarinéttal kapcsolódott bele a szamba előadásába.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.