Jazz/World

Tombolós a Gotan Project

2011.08.12. 13:37
Ajánlom
Csütörtök este kötelező volt elzarándokolni a Civil Sziget és az irdatlan kaja-pia sor mentén a Világzenei Nagyszínpadhoz: a Gotan Project zenélt.

A Goten Projectet már csak a neve miatt is lehet szeretni, ami egy méltán sikeres és a tangó zene népszerűsítésében kiemelten fontos 1982-es lemez, a Tango Project előtti tisztelgés jeleként született - az egyértelmű szójáték mellett, persze. Továbbá figyelemre méltó előrelépést mutat név választás tekintetében az alapító hármas atyák közül kettő, a svájci Christoph H. Müller és a francia Philippe Cohen Solal, akik a Gotan előtt együtt egy már az elektronikus zenével kísérletező "The Boys from Brazil" nevű formációt alkottak. Ugye, hogy a név kötelez - ez a spanyol, argentin, francia és svájci háttérbuborékból előálló zene-ömlesztmény a műfaj újra értelmezéséről szól.

A gotanosok valamibe nagyon beletaláltak. Hála annak a napnak valamikor 1999-ben, valahol Párizsban, amikor ezek ketten összeültek az argentin Eduardo Makaroffal és arra jutottak, hogy csinálnak valami olyat, amit még nem hallott a nagyvilág. Ez az örökös mission impossible a Gotan Projectnek sikerült, zenéjük nem egy esetlegesen hallgathatatlan experimentális önkifejezés lett, inkább kuriózum. 2000-ben a Vuelvo Al Sur/El Capitalismo Foráneo-val kezdtek, egy évvel később már a világszerte ismert La Revancha del Tango következett. 2004-ben jött az Inspiración Espiración - A Gotan Project DJ Set Selected & Mixed by Philippe Cohen Solal, 2006-ban a jazzesebb Lunático, 2008-ban pedig egy live album - 2 millió eladott lemez és 400 koncert után a legfrissebb munka a tavaly megjelent a Tango 3.0. Nem lehet mondani, hogy lustálkodnának. Az argentin tangó sokat köszönhet ennek a formációnak - összehozták az évek során egyre népszerűbbé váló elektronikus tánczenével, Cristina Villalonga egészen gyönyörű hangjával és tették egy nem csak rétegek számára érdekes, hanem a populáris kultúrába is belegabalyodott zenévé.

Tavaly a Party Arénába lettek száműzve, ami teljesen más hangulatot és koncertélményt adott az idei, a Világzenei Nagyszínpados fellépéshez képest. Nem volt jobb az egyik, mint a másik - annyit viszont elmondhatunk, hogy mindenképpen pozitívum úgy hallgatni az Una Música Brutalt, hogy közben nem az Aréna helyszínére bejutni vágyó, kordonokra felnyomódott tömegben próbálunk levegőhöz jutni. Ha viszont egyszer bejut az ember, az Aréna megsokszorozza az énekhangot és óriási táncos tombolást nyújt. A 2010-es és 2011-es döntés pontosan tükrözi azt, hogy mi a Gotan: elektronikus, néhol agyeldobós világzene. Idén a nyílt levegőn a lassúzó párok elfértek a sokadik sörös reggae srácok és az este is napszemüvegben nyomuló bő kapucnis kézzel magyarázók mellett, a sok táncos lábú Rotfrontról ottmaradt színes szoknyásról nem is beszélve. Ha itthon járnak, nem érdemes kihagyni ezt a tangó bandát: legközelebb portugáliai Crato Fesztiválon lehet őket látni, augusztus 27-én.

2011. augusztus 11. 21:30
Hajógyári-sziget, Pesti Est Világzenei Nagyszínpad
Sziget Fesztivál 2011

A Gotan Projekt tagjai: Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff, Christoph H. Müller és Cristina Villalonga

Bővebben: http://www.gotanproject.com/

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Minden, amit Cory Henryről tudnod kell

Egy zseniális alkotó, aki egyszerre lenyűgöző zongorista, énekes, producer és dalszerző. Hatéves kora óta áll színpadon, számtalan műfajban bizonyított a gospeltől az r&b-n át a jazzig, és olyan világsztárokkal dolgozott, mint Bruce Springsteen, a The Roots, a Boyz II Men, Kenny Garrett, Kanye West vagy az Imagine Dragons, a Snarky Puppy tagjaként pedig több Grammy-díjat nyert. Ő Cory Henry, akinek Müpa-beli lemezbemutató koncertje az ősz egyik legjobban várt zenei eseménye. El is meséljük, miért!
Jazz/World ajánló

A Birdman zeneszerzője Budapesten

Az ötszörös Grammy-díjas jazzdobos és zeneszerző, Antonio Sanchez október 29-én a MOMkult színpadán lép fel zenekarával. A világhírű művész jegyzi többek között az Oscar-díjas Birdman zenéjét is.
Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.