Jazz/World

Tommy Emmanuel rejtélyes játéka

2007.01.06. 00:00
Ajánlom
A Petőfi Csarnok vendége lesz január 17-én a világ talán legvirtuózabb akusztikus gitárosa, aki legújabb albumát, a Mystery (Rejtély) címűt mutatja be. Tommy Emmanuel egy éve a Millenáriuson adott teltházas koncertet.

Tommyra tehát vevő a hazai közönség, s ő is szeret itt játszani. Sőt, szerepelni: legutóbb ugyanis nemcsak zenészként, de showmanként is megállta a helyét, s persze megmutatta, hogy elképesztő bravúrokra képes hangszerével. Emmanuelt a legendás Chet Atkins inspirálta, aki egyébként később az egyik legnagyobb rajongója lett, és tőle kapta 1999-ben az "CGP (Certified Guitar Player) - Elismert gitárművész" címét is. Egyébként már 1984-ben az Év gitárosa volt a Juke Magazin szerint, 1989-ben Ausztrália Zenei Nagykövete lett, egy évre rá pedig a híres Rolling Stone Magazin is az Év gitárosának tartotta.

Tommy, az ausztrál zenész átvette Atkins stílusát, amelyben a hagyományos népzene keveredik jazzes és country elemekkel, sőt, 1996-ban egy CD-t is készítettek együtt, amely sajnos Atkins utolsó műve lett. Ami Tommy Emmanuelt illeti, évente mintegy 300 koncertet ad, nem kíméli magát, s ugyancsak fáradhatatlan az albumokat illetően is.

A Mystery a hatodik albuma, amelyet ezúttal a művész utazásai inspiráltak. A lemezen szereplő dalok mindegyike egy-egy zenei fénykép, amely az általa meglátogatott helyek hangulatát adja vissza. Ez a különös utazás közelebb visz a távoli tájakhoz, az ott élő emberekhez és ezzel együtt önmagunkhoz is. Az albumról a Gameshow Rag című művet két díjra is jelölték: egyrészt Grammy-re, másrészt az Australian Golden Guitar Best Instrumental Awardra.

Nem meglepő, hogy saját maga ezt az anyagot eddigi legjobb munkájának tartja, hiszen jól tükrözi zenészi komplexitását. Ám a lemezen megjelenő érzelmi és kifejezésmódbeli sokszínűség és változatosság valószínűleg semmit nem érne Emmanuel virtuozitása nélkül.

(2007. január 17. 20:00 Petőfi Csarnok - Tommy Emmanuel (akusztikus gitár) lemezbemutató koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.