Jazz/World

Tommy Vig 69 éves

2007.06.20. 00:00
Ajánlom
Tommy Vig, a "csodadobos" július 25-én ünnepli 69. születésnapját a Columbus-hajón. A műsor fénypontja egy különleges dobpárbaj lesz.

A dobpárbajt annak az 1947-ben, a Városi Színházban lezajlott "csatának" a tiszteletére rendezik, amelyben Tommy nyolc évesen vett részt, két partnere Radnóti Tamás, illetve Beamter Bubi volt. A mostani dobos partnere Kőszegi Imre lesz.

Tommy 1956. november 18-án menekült el a kommunizmus elől, és Amerikában igen nagy sikert aratott. Ezt a történetet írta meg Ezsias Erzsebet A Telekitértől Hollywoodig című könyvében. A vibrafonos, dobos, karmester, zeneszerző 2006 nyaráig New Yorkban, Los Angelesben és Las Vegasban koncertezett. Többek között olyan jeles művészekkel játszott együtt, mint Frank Sinatra, Tony Bennett, Quincy Jones, Rod Stewart, John Williams, Dianna Ross, Eric Clapton, Woody Allen, Oláh Kálmán. Az 1984-ben Los Angelesben rendezett Olimpiai Jazz Fesztivált ő rendezte és a koncerteket ő dirigálta.

Vig Tommy legújabb lemezét a Pannon Jazz adta ki, címe Most és akkor (Now and then). Az albumot kedvezően fogadták az itthoni és a külföldi kritikusok is. A lemezen Pege Aladárt, Szakcsi-Lakatos Bélát és Kőszegi Imrét is hallhatjuk. Tommy könyvet is írt How to tell what things are really worth címmel. A világ minden táján kapható kötetben a szerző szabadalmaztatott találmányait mutatja be.

(2007. július 25. 20:00 Columbus-hajó (Budapest) - Üss-Dob - Vig Tommy (vibrafon, ütőhangszerek) születésnapi koncertje; m.: Mia Vig (ének), Berkes Balázs (nagybőgő), Zsoldos Béla (ütőhangszerek), Kőszegi Imre (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.