Jazz/World

Tomsits Rudolf Jazzverseny

2008.02.27. 00:00
Ajánlom
Pénteken veszi kezdetét a magyar jazztrombita egyik úttörőjéről elnevezett tehetségkutató verseny az MR Márványteremben. A május 24-én rendezett gálakoncertig 12 versenyző csillogtathatja meg tudását a rangos zsűri előtt, melynek elnöke Ráduly Mihály, a tavaly májusban New York-ból hazatelepült szaxofonművész, díszelnöke pedig Gerard Presencer a Londoni Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének vezetője.

Az MR3-Bartók Rádió és a Hagyma Produkció közös szervezésű versenyére 21 tehetséges fiatal jelentkezett – köztük vidékiek és határon túliak is –, melyből 12 trombitást válogatott be a zsűri a február 29-i, március 28-i és április 25-i elődöntőkbe. A döntő május 23-án lesz, a gálahangversenyre pedig május 24-én a Budapest Jazz Clubban kerül sor. A versenyen több mint kétmillió forint összértéket számláló díjat adnak át az első három helyezettnek és a közönségdíjasnak az MR3-Bartók Rádió, a FonTrade Kft. és a Hungária Jazz Alapítvány jóvoltából. Az első helyezettnek lehetősége nyílik egy önálló CD elkészítésére is a Grammy Kiadó gondozásában.

A sikeresen szereplők számos koncertmeghívással is gazdagodnak, így felléphetnek többek között Kapolcson, a Belvárosi Sambosi Jazz Fesztiválon, az MR3-Bartók Rádió Jazz a Márványteremben című műsorában, a Debreceni Jazz Napokon, a szombathelyi Lamantin Fesztiválon, a Nyitott Műhelyben és az IH Metronóm Jazzklubban is. Ez szép lista egy pályája elején álló zenésznek, és ha azt is hozzá vesszük, hogy a verseny alatt stúdiófelvételek készülnek a trombitásokról, a győztes pedig együtt zenélhet a gálaesten Presencerrel is, azt kell mondani, hogy ez a megmérettetés igazi kiugrási lehetőéséget jelent.

Idén is, mint az elmúlt években a zsűri mellett a közönség is szavazhat: minden elődöntő után személyesen lehet voksolni a helyszínen, valamint néhány héttel később, az RTV Részletes műsorújság 17. heti számában megjelenő szavazólapon. Aki nem jut el a hangversenyekre, vagy szeretné a koncertélményeit feleleveníteni, az 2008. április 22-27. között minden nap Maloschik Róbert, a verseny fő szervezője, lelke és atyja Jazz-hangversenykülönlegességek című műsorában meghallgathatja a versenyzők produkcióiról készült felvételeket az MR3-Bartók Rádióban. A közönségdíjasra szavazók között ajándékokat sorsolnak ki. (cím: MR3-Bartók Rádió, 1800 Budapest, Bródy S. u. 5-7., jelige: Jazz Trombita Verseny – Közönségdíj, beküldési határidő: 2008. május 20.)

A Gerard Presencer (trombita), Ráduly Mihály (szaxofon), Szalóky Béla (trombita), Kőszegi Imre (dob), Turi Gábor (jazz szakíró), Csányi Attila (jazztörténész) alkotta zsűrin, a közönség szavazatain és persze a versenyzők teljesítményén múlik, hogy idén is Oláh Tzumó Árpádhoz, Bacsó Kristófhoz vagy (Pecek) Lakatos Andráshoz hasonló tehetségek bukkanjanak fel a tehetségkutatón és váljanak állandó résztvevőivé nemcsak a hazai, hanem a külföldi jazzéletnek is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.