Jazz/World

Török nap a Fonóban

2009.03.29. 00:00
Ajánlom
A Magyarországon élő törökök és a török kultúrát kedvelő magyarok első össznépi találkozójára április 4-én a Fonóban kerül sor.

A programban szerepel az Arasinda Együttes koncertje, de azoksem távoznak élmány néélkül, akik a török konyha iránt érdeklődnek. A török konyha különlegességeit a Szeráj étterem mutatja be. A gyermekek kézműves foglalkozásokon márványozhatnak, azaz kipróbálhatnak egy keleti vízfestési technikát, török motívumok alapján kerámiát festhetnek, hennázhatnak. Sor kerül fotókiállításra, dr. Bartha Júlia orientalista etnográfus a török népéletről beszél, a török könyvek standján pedig beszerezhetők szótárak, Orhan Pamuk regényei, török nyelvű magyar irodalom, valamint a Magyar Török Baráti Társaság kiadványai. Standot kap két nyelviskola, a Seleymút és az Effy is, ahol török nyelvet tanulhatnak az érdeklődők. A Fonóba ellátogatók megismerkedhetnek a török zene leggyakrabban használt hangszereivel is. Megízlelhető az igazi török kávé és tea, sőt kipróbálható a zaccjóslás is; vásárfiát pedig a Budapesten élő török asszonyok által készített ajándéktárgyak standján lehet venni.

(2009. április 4. Fonó
16:00-23:00 Török nap)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.