Jazz/World

Totál Vokál I.

2014.10.30. 08:11
Ajánlom
A kiváló budapesti vokálkvintett, a Jazzation és példaképük, a legendás svéd-dán The Real Group akár együtt is értelmezhető két koncertjét adta a jazzprogramokban kiemelkedő kínálatot nyújtó CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválnak - írja cikkének első részében Zipernovszky Kornél. Jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. TAKE7

A budapesti Jazzation fejlődése elért egy olyan szintet, ahol már minden apróság számít. Az éneklés már megvan - intézhetnénk el kb. egy évtized áldozatos munkáját, hiszen technikailag közel jár a száz százalékhoz a csapat - és a produkció is már elég profi. Kisétálnak a CAFe fesztivál által felállított cirkuszi sátor porondjára a Müpa autóparkolójában, mintha mi sem történt volna (csak az történt, hogy iszonyú kevesen jöttek el, és a sátor akusztikája is hagyott kívánni valót maga után), és úgy törik meg a csendet, hogy azonnal beindul a doo-bop elvégre - Dubapesten volnánk.

Idestova tíz éve működik Várallyay Katus szoprán vezetésével az együttes, de a két új taggal két éve stabilizálta a pozícióit, kialakította saját repertoárjának kereteit, stílusának jellemzőit és ebben kellő számmal szerepelnek saját feldolgozások, a tagok kiemelkedően színvonalas arranzsai, sőt nekik írt szerzemények is. A jelenlegi névsor: Csernus Szilvi, Fábián Attila, Homor Máté, Kanizsa Gina és Várallyay Katus.

Miután a grazi Vokal Total versenyen már kaptak egy díjat 2010-ben, és más külföldi megmérettetéseken is elértek szép sikereket, tavaly nyáron ugyanott a fődíjat zsebelték be a jazz kategóriában, tizenkét formáció közül. Énekelni persze, akár öt szólamban is, sokan tudnak, de egy produkció a capella, vagyis minden fogódzó, kíséret, támaszkodásra való alkalmatosság nélkül meg kell álljon a lábán. A versenyeken általában már ezek a nem mindig legfontosabb körülmények, mellékesek döntenek. A győzelmet meghozó feldolgozásban a Jazzation minden erénye megmutatkozik: a Köszönöm, hogy imádott, (és az ebbe a csoportba tartozó Egy kis édes félhomályban, és Az én babám) „ómagyar" sláger, amelynek előadása elképzelhetetlen kellően beállított irónia nélkül - miközben a szerelmes szöveg integritását sem lehet teljesen sutba dobni.

Nagyon nagy geg a gramofon tűjének sercegését és a lemez elakadását hozzáadni a számhoz, és hibátlanul megvannak azok a trükkök is, amiket már másoktól is hallhattunk, de idevalók: a díva frivolitása, a komikusig nyitott „a" hangok ejtése - ezek által sikerült egyéni és hatásos interpretációt készíteni (csak a Díva a rózsát vegye át és dobja is el egyből!). Nagyon fontos elem mindebben a Dubapest - vagyishogy lehetőleg magyar szöveg, vagy egyenesen magyar sláger szerepeljen a műsorukban. A jazzes vokálegyütteseknek nagy hagyománya van Magyarországon is, gondoljunk csak a Macskafogó által itthon végképp közkinccsé tett nótákra, amelyek közül egyet, a Vámpírszerenádot saját szöveggel a Jazzation is műsoron tart. Ezért fontos az egyensúly, miközben teljesen egyértelmű, hogy a Jazzation számára a kiszemelt példakép, a svéd-dán The Real Group követése, jó döntés volt. Részt vettek workshopokon, éneklik néhány nótájukat (pl. Chili Con Carne), és a produkció beállításában is sokat tanultak tőlük. Ahogy a Real Group is merít a skandináv népzenéből, úgy Katusék paklijában is komoly ütőkártya néhány saját, etnojazz feldolgozásuk, a Zöld az erdő.

Ezt is a végére tartogatták, az első óra után még mindig olyan aduik is voltak a sátor közönségének, mint az It don't mean a thing..., vagy a Sway, amelyek ugyan igazán ismerős dalok, de a saját hangszerelésnek köszönhetően a koncert kiemelkedő pillanataivá váltak. Apropó lemez - a legendás Twisted (a Lambert-Hendricks-Ross vokáltrió megunhatatlan nótája a "hány fejem is van?" témájára), ami szintén elhangzott, az est legjobb koreográfiájával, ugyancsak kicsit átdolgozott formában, így megérdemel egy külön felkiáltójeles említést. Bár a konferálások olykor esetlenek voltak, sőt egy hajszálnyi bizonytalanság is előfordult (Dindi), a Jazzation közel másfél órás, üresjáratok nélküli műsora, bizony, gálaesthez méltó színpadot érdemelt volna, nem szirénák és repülők hangjától is alig védő, cúgos sátrat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.