Jazz/World

Tóth Viktor és mestere is a színpadon

2007.05.01. 00:00
Ajánlom
A magyar szaxofonos generáció két tagja, mester és követője koncertezik a Millenáris Fogadóban május 3-án. Tóth Viktor a triójával, Dresch Mihály pedig egyedül, vendégként a Tóth formációval játszik.

Tóth Viktor a magyar jazz új generációjának egyik legtehetségesebb képviselője, akinek egyéni hangja egyre erőteljesebben bontakozik ki, ráadásul sikert sikerre halmoz. Az idén harmincesztendős szaxofonos a májusi Raiffeisen Jazz Klubba szellemi mesterét, Dresch Mihályt hívta vendégül a színpadra a saját tercettjéhez. Dresch a tervek szerint az első számtól az utolsóig részt vesz a különleges produkcióban, amelyben a magyar szaxofonos hagyomány két nagy egyénisége inspirálja egymást.

A Tóth Viktor Tercett meglehetősen fiatal még, hiszen csupán 2004 augusztusában alakult. Műsorukat zenekarvezető-szaxofonos kompozíciói alkotják, amelyek a megírt és a szabad zene határán lebegő, a pillanat energiáját megragadni vágyó szellemiségben íródtak és kerülnek előadásra. A zenekar tagjai - Szandai Mátyás bőgős és Jeszenszky György dobos - korábban több együttesben is játszottak együtt, épp ezért, ifjú csapat ide, vagy oda, zenei összjátékuk kiforrott, előadásmódjuk lendületes és kreatív. Jeszenszky inkább a Grencsó-, míg Szandai a Dresch-csapatokból lehet ismerős többeknek. A Tóth Viktor Tercett első közös lemeze 2005 áprilisában jelent meg, az új pedig pillanatokon belül. Nyilván ebből is játszanak majd pár számot a koncerten.

Dresch Mihály stílusában a jazz és a magyar népzene ötvöződik, meg még sok egyéb, úgy, mint az afro-amerikai zenei műfajok, a blues, a bop és a swing. Dresch a műfaj olyan sztárjaival zenélt már együtt, mint Archie Shepp, Chico Freeman, David Murray, Dewey Redman. Legújabb, Árgyélus című albuma 2006-2007 fordulóján jelent meg.

(2007. május 3. 20:00 Millenáris Fogadó (Budapest) - a Tóth Viktor Tercett koncertje; tagjai: Tóth Viktor (altszaxofon), Szandai Mátyás (bőgő), Jeszenszky György (dob); vendég: Dresch Mihály (szaxofon) - Raiffeisen Jazz Klub)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.