Jazz/World

Tóth Viktor tercett és Hamid Drake

2009.12.07. 12:37
Ajánlom
A Hétfő Esti Jazz sorozat idei záróakkordjaként a Tóth Viktor Tercett ad koncertet.

Tóth Viktor olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Henry Franklyn és William Parker bőgősök, vagy a dobos Hamid Drake. Utóbbival ebben az évben jelent meg második közös lemezük Tartim címmel. Tóth Viktor rendkívül lírai előadó, akinek játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző. A Tercett zenéje a John Coltrane, Sonny Rollins és Charlie Parker nevével fémjelzett tradíciót idézi meg, miközben a zenekar intuitív vezetőjének elmélyült, meditatív szellemi útkeresésén kalauzolja végig hallgatóját. A trió felállás dacára igen gazdag hangzásvilágot képviselnek, köszönhetően a bőgős Szandai Mátyás, valamint a két dobos, Hamid Drake és Jeszenszky György alkotta ritmusszekciónak, akik rengeteg színnel töltik meg mind a zenekarvezető remek kompozícióit, mind a kollektív improvizációkat.

Hétfő Esti Jazz: Tóth Viktor tercett és Hamid Drake

Tóth Viktor - altszaxofon, Szandai Mátyás - bőgő, Hamid Drake (USA) - dob, ütőhangszerek
Vendégek: Dresch Mihály (szaxofon), Jávorka Ádám (brácsa), Jeszenszky György (dob)

2009. december 14. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.