Jazz/World

Touch & Punkt Live Remix feat. Sidsel Endresen

2009.02.12. 00:00
Ajánlom
Remixek korábban csak stúdió körülmények között készültek, egészen addig, amíg a két kiváló norvég elektronikus zenész, Jan Bang és Erik Honoré Live Remix néven magát a remix fogalmát is újraértelmezte. Az eredmény a Trafóban a Képek Ideje - Temps d’ Images Fesztivál keretében látható-hallható február 21-én.

A definíció egyszerű: remixnek nevezzük egy felvett zenei anyag újrakeverését, alternatív verzióját. Erre a feladatra legtöbbször DJ-ket és zenészeket szoktak felkérni, a cél pedig az, hogy az eredeti darabnak izgalmas, új értelmezést adjanak. De mit jelent a Live Remix? Átdolgozás élőben?

Remixek korábban csak stúdió körülmények között készültek, egészen addig, amíg a két kiváló norvég elektronikus zenész, Jan Bang és Erik Honoré Live Remix néven magát a remix fogalmát is újraértelmezte. Ennek lényege, hogy egy, a helyszínen felvett koncert anyagát élőben keverik, élőben, ott és akkor játszanak rá további meghívott zenészek segítségével.

A norvég Kristiansandban indított Punkt zenei fesztivál pontosan erre az ötletre épül. A fesztivál nagytermi koncertekből áll, amelyek után közvetlenül történő live remix session-ök jönnek, melyeket egy stúdiószobában tartanak. Rögtön az első, 2005-ös program után a BBC Magazin az év leginnovatívabb fesztiváljának nevezte a Punktot. Az egyik legismertebb “live remix team” Sidsel Endresen együttműködése a fesztivál alapítóival, művészeti vezetőivel, Jan Banggal és Erik Honoréval.

A koncert vendége nálunk is az egyre ismertebb énekes, Sidsel Endresen lesz. Az este folyamán BJNilsen, Hildur Gudnadottir és Szalóki Ági koncertjének hanganyagából készítenek remixet.

BJNilsen (1975, Svédország): 1990-ben, mindösszesen 15 évesen készíti el első albumát. A 90-es évek elején több helyi együttes gitárosa/basszusgitárosa. Az experimentális zene és hangzás jegyei korán megmutatkoznak munkáiban. Elsősorban a természet hangjaira és azoknak emberekre gyakorolt hatására fókuszál, valamint a tér és idő – gyakran elektronikus hangzású - hangokon át történő percepciójára. Az utóbbi 5 évben az angliai Ash International és a Touch gondozásában jelennek meg albumai, elsősorban Hazard nevű formációjával, emellett azonban dokumentumfilmekhez, reklámokhoz és tévés produkciókhoz is ír zenét.

Hildur Ingveldardóttir Gudnadóttir (1982): Csellista és zeneszerző. Leginkább a Mum és a Pan Sonic zenekarokkal való együttműködései okán ismert.

Kérdésünk: Mi a címe Szalóki Ági legutolsó albumának?

A - Cipity Lőrinc
B - Hallgató
C - A vágy muzsikál

Ha a helyes válasz betűjelét (fontos: egyetlen nagybetűt kérünk, tehát: A, B vagy C) az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen két szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

(2009. február 21. 20:00 Touch & Punkt Live Remix feat. Sidsel Endresen - Trafó
20:00 BJNilsen (DK) - elektronika, Hildur Gudnadottir (ISL) - cselló
vetítés: John Aitchison (45’), Szalóki Ági szóló (10’)
Szünet
21:30 Live Remix (N) - tagjai: Sidsel Endresen - ének,Jan Bang, Erik Honoré - elektronika
vetítés: HC Gilje (N))

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.