Jazz/World

Touch & Punkt Live Remix feat. Sidsel Endresen

2009.02.12. 00:00
Ajánlom
Remixek korábban csak stúdió körülmények között készültek, egészen addig, amíg a két kiváló norvég elektronikus zenész, Jan Bang és Erik Honoré Live Remix néven magát a remix fogalmát is újraértelmezte. Az eredmény a Trafóban a Képek Ideje - Temps d’ Images Fesztivál keretében látható-hallható február 21-én.

A definíció egyszerű: remixnek nevezzük egy felvett zenei anyag újrakeverését, alternatív verzióját. Erre a feladatra legtöbbször DJ-ket és zenészeket szoktak felkérni, a cél pedig az, hogy az eredeti darabnak izgalmas, új értelmezést adjanak. De mit jelent a Live Remix? Átdolgozás élőben?

Remixek korábban csak stúdió körülmények között készültek, egészen addig, amíg a két kiváló norvég elektronikus zenész, Jan Bang és Erik Honoré Live Remix néven magát a remix fogalmát is újraértelmezte. Ennek lényege, hogy egy, a helyszínen felvett koncert anyagát élőben keverik, élőben, ott és akkor játszanak rá további meghívott zenészek segítségével.

A norvég Kristiansandban indított Punkt zenei fesztivál pontosan erre az ötletre épül. A fesztivál nagytermi koncertekből áll, amelyek után közvetlenül történő live remix session-ök jönnek, melyeket egy stúdiószobában tartanak. Rögtön az első, 2005-ös program után a BBC Magazin az év leginnovatívabb fesztiváljának nevezte a Punktot. Az egyik legismertebb “live remix team” Sidsel Endresen együttműködése a fesztivál alapítóival, művészeti vezetőivel, Jan Banggal és Erik Honoréval.

A koncert vendége nálunk is az egyre ismertebb énekes, Sidsel Endresen lesz. Az este folyamán BJNilsen, Hildur Gudnadottir és Szalóki Ági koncertjének hanganyagából készítenek remixet.

BJNilsen (1975, Svédország): 1990-ben, mindösszesen 15 évesen készíti el első albumát. A 90-es évek elején több helyi együttes gitárosa/basszusgitárosa. Az experimentális zene és hangzás jegyei korán megmutatkoznak munkáiban. Elsősorban a természet hangjaira és azoknak emberekre gyakorolt hatására fókuszál, valamint a tér és idő – gyakran elektronikus hangzású - hangokon át történő percepciójára. Az utóbbi 5 évben az angliai Ash International és a Touch gondozásában jelennek meg albumai, elsősorban Hazard nevű formációjával, emellett azonban dokumentumfilmekhez, reklámokhoz és tévés produkciókhoz is ír zenét.

Hildur Ingveldardóttir Gudnadóttir (1982): Csellista és zeneszerző. Leginkább a Mum és a Pan Sonic zenekarokkal való együttműködései okán ismert.

Kérdésünk: Mi a címe Szalóki Ági legutolsó albumának?

A - Cipity Lőrinc
B - Hallgató
C - A vágy muzsikál

Ha a helyes válasz betűjelét (fontos: egyetlen nagybetűt kérünk, tehát: A, B vagy C) az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen két szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

(2009. február 21. 20:00 Touch & Punkt Live Remix feat. Sidsel Endresen - Trafó
20:00 BJNilsen (DK) - elektronika, Hildur Gudnadottir (ISL) - cselló
vetítés: John Aitchison (45’), Szalóki Ági szóló (10’)
Szünet
21:30 Live Remix (N) - tagjai: Sidsel Endresen - ének,Jan Bang, Erik Honoré - elektronika
vetítés: HC Gilje (N))

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Jazz/World

Korhatár a csillagos ég – beszámoló a Toto veszprémi koncertjéről

A világhírű, háromszoros Grammy-díjas Toto zenekar koncertjét hónapok óta várta a közönség, az eső azonban váratlanul érkezett 20-án a csontszáraz júliusi hetek után. A VeszprémFest eseményét szabad tér helyett az Arénában tartották.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Első magyar előadóként lépett fel Lukács Miklós az idén 30 éves Jazzopen Stuttgarton

A Jazzopen Stuttgarton debütált Lukács Miklós, Omar Sosa és Paolo Fresu közös projektje. A fellépés a Stuttgarti Liszt Intézet és a JazzFest Budapest együttműködésében valósult meg, a tervek szerint a három művész a közeljövőben Budapesten is bemutatja projektjét.
Jazz/World kritika

Korhatár a csillagos ég – beszámoló a Toto veszprémi koncertjéről

A világhírű, háromszoros Grammy-díjas Toto zenekar koncertjét hónapok óta várta a közönség, az eső azonban váratlanul érkezett 20-án a csontszáraz júliusi hetek után. A VeszprémFest eseményét szabad tér helyett az Arénában tartották.
Jazz/World ajánló

Kultúrák találkozása – LURA margitszigeti koncertje előtt mesélt

A Lisszabonban született, zöld-foki szigeteki származású, vibráló hangú énekesnő, LURA, fesztiválok, szabadtéri színpadok, európai és amerikai klubok visszatérő vendége, aki hamisíthatatlan előadásmódjával ragadja magával közönségét.
Jazz/World hír

Október 6-áig pályázhatnak a fiatal tehetségek a Jazz Showcase-re

Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg tehetségbörzéjét a Müpa, amelynek célja a hazai alkotó- és előadó-művészeti színtér feltörekvő tehetségeinek felkutatása és felkarolása.
Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.