Jazz/World

Tradíció pályázat néprajzi gyűjtők részére

2013.02.25. 09:38
Ajánlom
A Magyar Néprajzi Társaság (MNT) pályázatára a hagyományok és a jelenkori kultúra dokumentálásával, gyűjtésével vagy feldolgozásával bárki pályázhat határon innen és túlról egyaránt.

Az 1889 óta fennálló Magyar Néprajzi Társaság a magyar néprajztudomány egyik legrégebbi intézménye. A Tradíció pályázat tárgya a még tetten érhető tradíciók, események, alkotók, alkotások, tapasztalatok, eredeti anyagok és új kulturális folyamatok gyűjtése minél több fotó, film és hangzó anyag által. A legjobb pályaműveket a további kutatások elősegítésére a Néprajzi Múzeum etnológiai adattárában helyezik el.

A kiírást tizenkét részre bontották a szervezők: várják a néprajzoktatást végző és gyűjtőszakköröket bemutató; a történeti és személyes emlékezethez kötődő; a szülőföld értékeit megmutató; a családi életet megörökítő gyűjteményeket; valamint a mesterségekhez, tárgyalkotáshoz kötődő; viselet- és babakészítést feltáró; a népzenét bemutató; a szokásokhoz és a népi hiedelemvilághoz köthető gyűjtéseket; közösségi megnyilvánulások dokumentálását; a népköltészettel összefüggő anyagokat; a helyi magángyűjteményeket és magángyűjtőket bemutató anyagokat vagy bármely szabadon választott témakört bemutató gyűjteményeket.

A részletes pályázati felhívás és a jelentkezés feltételei az MNT honlapján olvashatók, valamint innen tölthető le a jelentkezési lap is. A pályázatokat árpilis 30-ig nyújthatják be az érdeklődők. A Tradíció pályázat fő partnere a Néprajzi Múzeum, társkiírója a Honismereti Szövetség, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, a Hagyományok Háza és a Hungarikum Szövetség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.