Jazz/World

Tradíció pályázat néprajzi gyűjtők részére

2013.02.25. 09:38
Ajánlom
A Magyar Néprajzi Társaság (MNT) pályázatára a hagyományok és a jelenkori kultúra dokumentálásával, gyűjtésével vagy feldolgozásával bárki pályázhat határon innen és túlról egyaránt.

Az 1889 óta fennálló Magyar Néprajzi Társaság a magyar néprajztudomány egyik legrégebbi intézménye. A Tradíció pályázat tárgya a még tetten érhető tradíciók, események, alkotók, alkotások, tapasztalatok, eredeti anyagok és új kulturális folyamatok gyűjtése minél több fotó, film és hangzó anyag által. A legjobb pályaműveket a további kutatások elősegítésére a Néprajzi Múzeum etnológiai adattárában helyezik el.

A kiírást tizenkét részre bontották a szervezők: várják a néprajzoktatást végző és gyűjtőszakköröket bemutató; a történeti és személyes emlékezethez kötődő; a szülőföld értékeit megmutató; a családi életet megörökítő gyűjteményeket; valamint a mesterségekhez, tárgyalkotáshoz kötődő; viselet- és babakészítést feltáró; a népzenét bemutató; a szokásokhoz és a népi hiedelemvilághoz köthető gyűjtéseket; közösségi megnyilvánulások dokumentálását; a népköltészettel összefüggő anyagokat; a helyi magángyűjteményeket és magángyűjtőket bemutató anyagokat vagy bármely szabadon választott témakört bemutató gyűjteményeket.

A részletes pályázati felhívás és a jelentkezés feltételei az MNT honlapján olvashatók, valamint innen tölthető le a jelentkezési lap is. A pályázatokat árpilis 30-ig nyújthatják be az érdeklődők. A Tradíció pályázat fő partnere a Néprajzi Múzeum, társkiírója a Honismereti Szövetség, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, a Hagyományok Háza és a Hungarikum Szövetség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi és Balázs-Piri Soma a Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövetei lettek

Boros Misi és Balázs-Piri Soma zongoristák, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató korcsoportgyőztesei kapták meg elsőként az elismerést.
Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Klasszikus

Átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron

A Beethoven-emlékév keretében átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot és a Brunszvik-kert új szökőkútját pénteken a Fejér megyei Martonvásáron.
Vizuál

Marilyn Monroe és Coco Chanel fotósának kiállítása

A Mai Manó Ház 2020. június 20-án nyíló fotókiállításának a világhírű Douglas Kirkland a szerzője, alkotásai az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeinek és popkultúrájának egyedülálló kincsestára.
Klasszikus

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemez

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, aki új dalokkal került a brit slágerlista élére

Új, Rough and Rowdy Ways című lemezével nyolc év után tér vissza Bob Dylan. A hetvenkilenc éves zenész albumáért rajong a kritika.
Jazz/World hír

Itt nézheted vissza a Fonó oktatóvideóit

A karanténhelyzet bevezetésének első heteiben indította el a Fonó online oktatásait Kubinyi Júlia és Berecz István vezetésével.
Jazz/World felhívás

Tegyen hozzá Ön is a nemzetközi underground zenei adatbázishoz!

Elveszett, kallódó akár rejtőzködő hangzó és képi felvételeket keresnek az 1957 és 2000 közötti időszakból. Ha neked is lapul ilyesmi a szekrény mélyén, vedd fel a kapcsolatot a kutatókkal!
Jazz/World hír

Újranyit az Opus Jazz Club

A koncerthelyszín július 1-jétől nyit újra, a szervezők a nézőtér átalakításával száz főben maximalizálják a közönség létszámát.
Jazz/World ajánló

Összeállt a Paloznaki Jazzpiknik idei programja

Összeállt a Paloznaki Jazzpiknik idei programja: augusztus 20. és 22. között a nemzetközi sztárok mellett több mint 40 magyar fellépő várja a közönséget.