Jazz/World

Trans-formation lemezpremier

2009.12.04. 09:00
Ajánlom
Lehet, hogy a név kötelez, de a Trans-formation kvartett nem alakult át az utóbbi időben, viszont lemezbemutató koncertet tart a Budapest Jazz Clubban december 9-én.

Pozsár Eszter 2005-ben hívta létre az együttest, amely tükrözi a szokásostól eltérő zenei felfogását. Az egyedi hangzást a hangszerek összeállítása adja. A ritmusszekciót a gitár, a basszusgitár és az ütőhangszerek alkotják, amihez a fuvola és a szaxofon társul. A számok döntő részét a zenekarvezető szerezte, aki fuvolán és néha szaxofonon játszik. A Trans-formation nevet (mely nem keverendő össze a Transform kvintettével) persze nem azért választották, amire a bevezetőben utaltunk, hanem azért, mert mindegyik tag mozgott már a jazz fő vonalától eltérő irányban is, amelyek közül az új lemezen, melynek a Véda kertje címet adták, és az Ico Zrt adja ki, a kortárs zene és a világzene a legnyilvánvalóbb.

Pozsár 1994-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem jazz-szaxofon szakán, de megtanult játszani az indiai bambuszfuvolán is, fél évet töltött ösztöndíjjal Új-Delhiben. Első szerzői lemeze Városi mesék címmel a Fonónál jelent meg, a Trans-formation pedig 2007-ben debütált Az egér mosolya (Periferic) című albummal. Az együttes jól ismert gitárost tudhat soraiban, hiszen Eichinger Tibor tizenöt éve alapította első kvartettjét, és ezen kívül is számos produkcióban vett részt. Az utóbbi időben East and West címmel duó lemez adott ki Stefan Varga német jazz gitárossal, továbbá játszott a Krétakör társulattal. Frey György basszusgitáros a Tax Free alapító tagja volt, és ennek utódzenekarában, a Freeportban is játszott, akikkel összesen három lemezen hallható. 2006-ig a Jazzpression tagjaként számos itthoni és külföldi fesztiválon fordult meg, és számos zenei vállalkozást is erősített játékával (Emilio, Rapülők, Not for sale, Szekeres Adrienn, Zséda, Csepregi Gyula, Tisza Bea stb.) Az ütőhangszereket Mogyoró Kornél kezeli, akinek első saját zenekara az Electric Jazz Force volt. Kornél 2001-ben meghívást kapott a European Jazz Youth Orchestra-ba, jelenleg az Anselmo Crew, a Peca, a Kada, a Pleszkán trió és a Kolinda tagja.

Trans-formation lemezpremier
2009. december 9. 21:00 Budapest Jazz Club

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.