Jazz/World

Trans-formation lemezpremier

2009.12.04. 09:00
Ajánlom
Lehet, hogy a név kötelez, de a Trans-formation kvartett nem alakult át az utóbbi időben, viszont lemezbemutató koncertet tart a Budapest Jazz Clubban december 9-én.

Pozsár Eszter 2005-ben hívta létre az együttest, amely tükrözi a szokásostól eltérő zenei felfogását. Az egyedi hangzást a hangszerek összeállítása adja. A ritmusszekciót a gitár, a basszusgitár és az ütőhangszerek alkotják, amihez a fuvola és a szaxofon társul. A számok döntő részét a zenekarvezető szerezte, aki fuvolán és néha szaxofonon játszik. A Trans-formation nevet (mely nem keverendő össze a Transform kvintettével) persze nem azért választották, amire a bevezetőben utaltunk, hanem azért, mert mindegyik tag mozgott már a jazz fő vonalától eltérő irányban is, amelyek közül az új lemezen, melynek a Véda kertje címet adták, és az Ico Zrt adja ki, a kortárs zene és a világzene a legnyilvánvalóbb.

Pozsár 1994-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem jazz-szaxofon szakán, de megtanult játszani az indiai bambuszfuvolán is, fél évet töltött ösztöndíjjal Új-Delhiben. Első szerzői lemeze Városi mesék címmel a Fonónál jelent meg, a Trans-formation pedig 2007-ben debütált Az egér mosolya (Periferic) című albummal. Az együttes jól ismert gitárost tudhat soraiban, hiszen Eichinger Tibor tizenöt éve alapította első kvartettjét, és ezen kívül is számos produkcióban vett részt. Az utóbbi időben East and West címmel duó lemez adott ki Stefan Varga német jazz gitárossal, továbbá játszott a Krétakör társulattal. Frey György basszusgitáros a Tax Free alapító tagja volt, és ennek utódzenekarában, a Freeportban is játszott, akikkel összesen három lemezen hallható. 2006-ig a Jazzpression tagjaként számos itthoni és külföldi fesztiválon fordult meg, és számos zenei vállalkozást is erősített játékával (Emilio, Rapülők, Not for sale, Szekeres Adrienn, Zséda, Csepregi Gyula, Tisza Bea stb.) Az ütőhangszereket Mogyoró Kornél kezeli, akinek első saját zenekara az Electric Jazz Force volt. Kornél 2001-ben meghívást kapott a European Jazz Youth Orchestra-ba, jelenleg az Anselmo Crew, a Peca, a Kada, a Pleszkán trió és a Kolinda tagja.

Trans-formation lemezpremier
2009. december 9. 21:00 Budapest Jazz Club

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.