Jazz/World

Trans-formation lemezpremier

2009.12.04. 09:00
Ajánlom
Lehet, hogy a név kötelez, de a Trans-formation kvartett nem alakult át az utóbbi időben, viszont lemezbemutató koncertet tart a Budapest Jazz Clubban december 9-én.

Pozsár Eszter 2005-ben hívta létre az együttest, amely tükrözi a szokásostól eltérő zenei felfogását. Az egyedi hangzást a hangszerek összeállítása adja. A ritmusszekciót a gitár, a basszusgitár és az ütőhangszerek alkotják, amihez a fuvola és a szaxofon társul. A számok döntő részét a zenekarvezető szerezte, aki fuvolán és néha szaxofonon játszik. A Trans-formation nevet (mely nem keverendő össze a Transform kvintettével) persze nem azért választották, amire a bevezetőben utaltunk, hanem azért, mert mindegyik tag mozgott már a jazz fő vonalától eltérő irányban is, amelyek közül az új lemezen, melynek a Véda kertje címet adták, és az Ico Zrt adja ki, a kortárs zene és a világzene a legnyilvánvalóbb.

Pozsár 1994-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem jazz-szaxofon szakán, de megtanult játszani az indiai bambuszfuvolán is, fél évet töltött ösztöndíjjal Új-Delhiben. Első szerzői lemeze Városi mesék címmel a Fonónál jelent meg, a Trans-formation pedig 2007-ben debütált Az egér mosolya (Periferic) című albummal. Az együttes jól ismert gitárost tudhat soraiban, hiszen Eichinger Tibor tizenöt éve alapította első kvartettjét, és ezen kívül is számos produkcióban vett részt. Az utóbbi időben East and West címmel duó lemez adott ki Stefan Varga német jazz gitárossal, továbbá játszott a Krétakör társulattal. Frey György basszusgitáros a Tax Free alapító tagja volt, és ennek utódzenekarában, a Freeportban is játszott, akikkel összesen három lemezen hallható. 2006-ig a Jazzpression tagjaként számos itthoni és külföldi fesztiválon fordult meg, és számos zenei vállalkozást is erősített játékával (Emilio, Rapülők, Not for sale, Szekeres Adrienn, Zséda, Csepregi Gyula, Tisza Bea stb.) Az ütőhangszereket Mogyoró Kornél kezeli, akinek első saját zenekara az Electric Jazz Force volt. Kornél 2001-ben meghívást kapott a European Jazz Youth Orchestra-ba, jelenleg az Anselmo Crew, a Peca, a Kada, a Pleszkán trió és a Kolinda tagja.

Trans-formation lemezpremier
2009. december 9. 21:00 Budapest Jazz Club

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World grammy-díj

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.
Jazz/World ajánló

A Pisztrángötös jazzköntösben – Maria João a BMC színpadán

Úszónak készült, de ma már a hangok hullámain evez hatalmas magabiztossággal Maria João, aki január 28-án az Ensemble Darcos kamarazenekarral közös, legújabb lemeze, az Agora muda tudo (Most minden megváltozik) anyagával, és Schubert Pisztrángötösével ünnepli a portugál kultúrát a BMC Koncerttermében.
Jazz/World hegedű

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.
Jazz/World hír

Világszínpad? – Zenei felkészítő magyar zenekaroknak 

A magyar zenészek, énekesek és zenekarok többnyire a műsorra helyezik a hangsúlyt, ez viszont már közel sem elég az ismertség eléréséhez. Ebben segít a Hangvető, a Halmos Béla Programiroda és a Hagyományok Háza ingyenes zenei felkészítő workshopja, amit a budapesti Womexhez kapcsolódóan szerveznek.
Jazz/World bmc

Francia barátaival közös koncerten játszik Ávéd János

Az elismert magyar jazzszaxofonos zenekara, az Ávéd János Balance két francia formációval, a D.U.O.-val és a REVERSE-zel mozdul ki a műfaji keretek közül: január 25-én az Opus Jazz Clubban kép és hang szenvedélyes, szoros házasságát kötik meg performatív estjükön.