Jazz/World

Trans-formation lemezpremier

2009.12.04. 09:00
Ajánlom
Lehet, hogy a név kötelez, de a Trans-formation kvartett nem alakult át az utóbbi időben, viszont lemezbemutató koncertet tart a Budapest Jazz Clubban december 9-én.

Pozsár Eszter 2005-ben hívta létre az együttest, amely tükrözi a szokásostól eltérő zenei felfogását. Az egyedi hangzást a hangszerek összeállítása adja. A ritmusszekciót a gitár, a basszusgitár és az ütőhangszerek alkotják, amihez a fuvola és a szaxofon társul. A számok döntő részét a zenekarvezető szerezte, aki fuvolán és néha szaxofonon játszik. A Trans-formation nevet (mely nem keverendő össze a Transform kvintettével) persze nem azért választották, amire a bevezetőben utaltunk, hanem azért, mert mindegyik tag mozgott már a jazz fő vonalától eltérő irányban is, amelyek közül az új lemezen, melynek a Véda kertje címet adták, és az Ico Zrt adja ki, a kortárs zene és a világzene a legnyilvánvalóbb.

Pozsár 1994-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem jazz-szaxofon szakán, de megtanult játszani az indiai bambuszfuvolán is, fél évet töltött ösztöndíjjal Új-Delhiben. Első szerzői lemeze Városi mesék címmel a Fonónál jelent meg, a Trans-formation pedig 2007-ben debütált Az egér mosolya (Periferic) című albummal. Az együttes jól ismert gitárost tudhat soraiban, hiszen Eichinger Tibor tizenöt éve alapította első kvartettjét, és ezen kívül is számos produkcióban vett részt. Az utóbbi időben East and West címmel duó lemez adott ki Stefan Varga német jazz gitárossal, továbbá játszott a Krétakör társulattal. Frey György basszusgitáros a Tax Free alapító tagja volt, és ennek utódzenekarában, a Freeportban is játszott, akikkel összesen három lemezen hallható. 2006-ig a Jazzpression tagjaként számos itthoni és külföldi fesztiválon fordult meg, és számos zenei vállalkozást is erősített játékával (Emilio, Rapülők, Not for sale, Szekeres Adrienn, Zséda, Csepregi Gyula, Tisza Bea stb.) Az ütőhangszereket Mogyoró Kornél kezeli, akinek első saját zenekara az Electric Jazz Force volt. Kornél 2001-ben meghívást kapott a European Jazz Youth Orchestra-ba, jelenleg az Anselmo Crew, a Peca, a Kada, a Pleszkán trió és a Kolinda tagja.

Trans-formation lemezpremier
2009. december 9. 21:00 Budapest Jazz Club

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.