Jazz/World

Trendi hagyományok múzeuma

2014.06.19. 13:01
Ajánlom
A Múzeumok Éjszakája programsorozat a nyári napforduló ünnepéhez, Szent Iván napjához kapcsolódik. Az utóbbi évtizedben ez a rendezvény az egyik legfontosabb múzeumi-kulturális eseménnyé nőtte ki magát. Ehhez az Európa-szerte megünnepelt éjszakához igazította programkínálatát a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum is, remélve, hogy ezáltal bemutathatják azt a kulturális sokszínűséget, amit a Hagyományok Háza képvisel.

A színes programok sorát a Beszélgessünk a népművészet „divatos" oldaláról című, beszélgetéssel egybekötött divatbemutató nyitja, melynek témája a hagyományos textíliák, formák modern öltözködésben történő megjelenése. A négy órakor induló programra a divat szerelmesei mellett divattervezőket, alkotócsoportokat, alkotókat is várnak. Két ruhabemutatón a Piroshka és a Gubás Társulat ruháit csodálhatja meg a közönség. A nagysikerű Fölszállott a Páva elődöntős és döntős résztvevőinek „közös-együtténekelős" koncertjén Kurdi Gábor, a Népművészet ifjú Mestere, Népi Iparművész hangszerkészítő, dudás, furulyás előadóművész és Zsikó Zsuzsanna énekes fogják dalba hívni a résztvevőket. Ebben az évben is meghívást kapott az eseményre Havasréti Pál, a Téka Együttes és a Magyar Tekerőzenekar vezetője, aki az UNESCO Szellemi Kulturális örökségi védettséget kapott táncházmozgalom egyik neves résztvevője. Így csináltuk mi... címmel kezdeményeznek beszélgetést népzenéről, kortárs népművészetről, sok muzsikával. A Balogh Balkán Projekt című koncerten a roma származású gitáros-buzukis Balogh Zoltán zenésztársaival, Orczi Gézával és Agatics Krunoszlávval a balkáni népzenék világába kalauzolja a hallgatóságot. Marton László „Távolodó": Bakelitszomj című könyvét a szerző maga mutatja be Bakelitek a Kárpátokon innen és az álmokon túl címmel fél tízkor. Hangulatkeltőként Ágoston Béla dudán és szaxofonon, Mózer Ádám pedig harmonikán közreműködik a könyvbemutatón.

A záró rendezvény fél tizenegykor kezdődik. A régi vinyl hanglemezek gyűjtéséről, gondozásáról és hallgatásáról szóló beszélgetés Bálint Ferenccel, a hanglemezek szakértőjével kiváló lehetőség egy kis eszmecserére. A programok között ebben az évben két időszakos kiállítás tekinthető meg. Az alsó kiállítótérben a Fekete - fehér című kiállítás tekinthető meg, amelyen a Népművészet két Ifjú Mestere, Fülöp Pálné szövő és Fazekas Lajos keramikus alkotásai lesznek kiállítva. A tárlat címét az adja, hogy a nádudvari Fazekas család több generáció óta felhalmozott hagyományos fekete kerámiáit az újításairól híres hevesi szövőasszony Fülöp Pálné gyönyörű fehér textíliái szegélyezik. Tárlatvezetések háromnegyed hatkor és nyolc órakor kezdődnek. A felső kiállítótérben Berta-Domonkos-Veres címmel Berta István, Domonkos László és Veres Gyula fazekasok közös kiállítása látható. Az alkotók kapcsolódási pontja Mezőtúr, ahol a fazekasmesterség alapjait sajátították el. Az is világosan kitűnik a kiállítás kapcsán, hogy Mezőtúr egy olyan - azóta sajnos már nem működő - oktatási központot jelentett, amely kézműves szellemiségében is nagyon haladó szemlélettel rendelkezett.  

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Müpában koncertezik ütős hangszerek mestere, Enzo Avitabile

Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy állandó partnerével, az I Bottari di Portico ütőegyüttessel együttműködve boroshordókon, dézsákon és egyéb szokatlan „hangszereken” játszott, miközben anyanyelvén, nápolyi dialektusban szólt a közönségéhez. Október 30-án a Müpába érkezik Enzo Avitabile énekes-szaxofonos-multiinstrumentalista.
Jazz/World ajánló

Világzenei és jazz-sztárok, lemezbemutatók, évfordulók a Fonóban

A Huur Huur Tu világhírű torokénekesei, az izraeli, magyar felmenőkkel is rendelkező Omer Klein jazz-zongorista és triója és Marta Töpferová Csehországból származó, az USA-ban élő egyedi hangú dalszerző-énekes Milokraj nevű formációja is szerepel a zeneház novemberi műsorán.
Jazz/World ajánló

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.