Jazz/World

Trendi hagyományok múzeuma

2014.06.19. 13:01
Ajánlom
A Múzeumok Éjszakája programsorozat a nyári napforduló ünnepéhez, Szent Iván napjához kapcsolódik. Az utóbbi évtizedben ez a rendezvény az egyik legfontosabb múzeumi-kulturális eseménnyé nőtte ki magát. Ehhez az Európa-szerte megünnepelt éjszakához igazította programkínálatát a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum is, remélve, hogy ezáltal bemutathatják azt a kulturális sokszínűséget, amit a Hagyományok Háza képvisel.

A színes programok sorát a Beszélgessünk a népművészet „divatos" oldaláról című, beszélgetéssel egybekötött divatbemutató nyitja, melynek témája a hagyományos textíliák, formák modern öltözködésben történő megjelenése. A négy órakor induló programra a divat szerelmesei mellett divattervezőket, alkotócsoportokat, alkotókat is várnak. Két ruhabemutatón a Piroshka és a Gubás Társulat ruháit csodálhatja meg a közönség. A nagysikerű Fölszállott a Páva elődöntős és döntős résztvevőinek „közös-együtténekelős" koncertjén Kurdi Gábor, a Népművészet ifjú Mestere, Népi Iparművész hangszerkészítő, dudás, furulyás előadóművész és Zsikó Zsuzsanna énekes fogják dalba hívni a résztvevőket. Ebben az évben is meghívást kapott az eseményre Havasréti Pál, a Téka Együttes és a Magyar Tekerőzenekar vezetője, aki az UNESCO Szellemi Kulturális örökségi védettséget kapott táncházmozgalom egyik neves résztvevője. Így csináltuk mi... címmel kezdeményeznek beszélgetést népzenéről, kortárs népművészetről, sok muzsikával. A Balogh Balkán Projekt című koncerten a roma származású gitáros-buzukis Balogh Zoltán zenésztársaival, Orczi Gézával és Agatics Krunoszlávval a balkáni népzenék világába kalauzolja a hallgatóságot. Marton László „Távolodó": Bakelitszomj című könyvét a szerző maga mutatja be Bakelitek a Kárpátokon innen és az álmokon túl címmel fél tízkor. Hangulatkeltőként Ágoston Béla dudán és szaxofonon, Mózer Ádám pedig harmonikán közreműködik a könyvbemutatón.

A záró rendezvény fél tizenegykor kezdődik. A régi vinyl hanglemezek gyűjtéséről, gondozásáról és hallgatásáról szóló beszélgetés Bálint Ferenccel, a hanglemezek szakértőjével kiváló lehetőség egy kis eszmecserére. A programok között ebben az évben két időszakos kiállítás tekinthető meg. Az alsó kiállítótérben a Fekete - fehér című kiállítás tekinthető meg, amelyen a Népművészet két Ifjú Mestere, Fülöp Pálné szövő és Fazekas Lajos keramikus alkotásai lesznek kiállítva. A tárlat címét az adja, hogy a nádudvari Fazekas család több generáció óta felhalmozott hagyományos fekete kerámiáit az újításairól híres hevesi szövőasszony Fülöp Pálné gyönyörű fehér textíliái szegélyezik. Tárlatvezetések háromnegyed hatkor és nyolc órakor kezdődnek. A felső kiállítótérben Berta-Domonkos-Veres címmel Berta István, Domonkos László és Veres Gyula fazekasok közös kiállítása látható. Az alkotók kapcsolódási pontja Mezőtúr, ahol a fazekasmesterség alapjait sajátították el. Az is világosan kitűnik a kiállítás kapcsán, hogy Mezőtúr egy olyan - azóta sajnos már nem működő - oktatási központot jelentett, amely kézműves szellemiségében is nagyon haladó szemlélettel rendelkezett.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.