Jazz/World

Trendi hagyományok múzeuma

2014.06.19. 13:01
Ajánlom
A Múzeumok Éjszakája programsorozat a nyári napforduló ünnepéhez, Szent Iván napjához kapcsolódik. Az utóbbi évtizedben ez a rendezvény az egyik legfontosabb múzeumi-kulturális eseménnyé nőtte ki magát. Ehhez az Európa-szerte megünnepelt éjszakához igazította programkínálatát a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum is, remélve, hogy ezáltal bemutathatják azt a kulturális sokszínűséget, amit a Hagyományok Háza képvisel.

A színes programok sorát a Beszélgessünk a népművészet „divatos" oldaláról című, beszélgetéssel egybekötött divatbemutató nyitja, melynek témája a hagyományos textíliák, formák modern öltözködésben történő megjelenése. A négy órakor induló programra a divat szerelmesei mellett divattervezőket, alkotócsoportokat, alkotókat is várnak. Két ruhabemutatón a Piroshka és a Gubás Társulat ruháit csodálhatja meg a közönség. A nagysikerű Fölszállott a Páva elődöntős és döntős résztvevőinek „közös-együtténekelős" koncertjén Kurdi Gábor, a Népművészet ifjú Mestere, Népi Iparművész hangszerkészítő, dudás, furulyás előadóművész és Zsikó Zsuzsanna énekes fogják dalba hívni a résztvevőket. Ebben az évben is meghívást kapott az eseményre Havasréti Pál, a Téka Együttes és a Magyar Tekerőzenekar vezetője, aki az UNESCO Szellemi Kulturális örökségi védettséget kapott táncházmozgalom egyik neves résztvevője. Így csináltuk mi... címmel kezdeményeznek beszélgetést népzenéről, kortárs népművészetről, sok muzsikával. A Balogh Balkán Projekt című koncerten a roma származású gitáros-buzukis Balogh Zoltán zenésztársaival, Orczi Gézával és Agatics Krunoszlávval a balkáni népzenék világába kalauzolja a hallgatóságot. Marton László „Távolodó": Bakelitszomj című könyvét a szerző maga mutatja be Bakelitek a Kárpátokon innen és az álmokon túl címmel fél tízkor. Hangulatkeltőként Ágoston Béla dudán és szaxofonon, Mózer Ádám pedig harmonikán közreműködik a könyvbemutatón.

A záró rendezvény fél tizenegykor kezdődik. A régi vinyl hanglemezek gyűjtéséről, gondozásáról és hallgatásáról szóló beszélgetés Bálint Ferenccel, a hanglemezek szakértőjével kiváló lehetőség egy kis eszmecserére. A programok között ebben az évben két időszakos kiállítás tekinthető meg. Az alsó kiállítótérben a Fekete - fehér című kiállítás tekinthető meg, amelyen a Népművészet két Ifjú Mestere, Fülöp Pálné szövő és Fazekas Lajos keramikus alkotásai lesznek kiállítva. A tárlat címét az adja, hogy a nádudvari Fazekas család több generáció óta felhalmozott hagyományos fekete kerámiáit az újításairól híres hevesi szövőasszony Fülöp Pálné gyönyörű fehér textíliái szegélyezik. Tárlatvezetések háromnegyed hatkor és nyolc órakor kezdődnek. A felső kiállítótérben Berta-Domonkos-Veres címmel Berta István, Domonkos László és Veres Gyula fazekasok közös kiállítása látható. Az alkotók kapcsolódási pontja Mezőtúr, ahol a fazekasmesterség alapjait sajátították el. Az is világosan kitűnik a kiállítás kapcsán, hogy Mezőtúr egy olyan - azóta sajnos már nem működő - oktatási központot jelentett, amely kézműves szellemiségében is nagyon haladó szemlélettel rendelkezett.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A nő, aki már kislány korában Bruce Springsteen haverja volt

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Childish Gambino és St. Vincent zenészei lesznek partnerei.
Jazz/World ajánló

Jazz-zongorával világzenei tájakon

A közönség két nemzetközi világzenei produkciót élvezhet a Fonóban február 28-án: az estet magyar, szlovén és spanyol művészek tradicionális flamenco koncertje nyitja, majd az EX AURO world-jazz-flamenco fúzió mutatkozik be első lemezével.
Jazz/World ajánló

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Jazz/World

Profik segítenek az induló dalszerzőknek

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben te is megmutathatod a zenédet a frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak, hiszen többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expo-n, sőt mi több, listening session keretében segíti majd a dalszerzőket a legaktuálisabb iránymutatásokkal. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz!
Jazz/World ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi koncertje – Csodavárás a Ludwig Múzeumban

Különleges élményben lehet része a Ludwig Múzeum február 22-i programján résztvevőknek. 16 órától Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállításában tart kurátori tárlatvezetést Szegedy-Maszák Zsuzsanna, majd 17.30-tól Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös koncertje következik, amely az improvizáció világának eddig ismeretlen, egyedi rétegébe hívja a hallgatókat.