Jazz/World

Trendkívüliek ha találkoznak…

2009.01.14. 00:00
Ajánlom
A magyar zenei színtér két igen különleges formációja lép egyazon este a Fesztivál Színház színpadára. A Kampec Dolores immár 25 éve az egyik legfontosabb alternatív rockzenei formáció, a pár éve létező Zuboly pedig fergeteges zenei humorával veszi le a hallgatót a lábáról.

A Kampec Dolores 1984-ben alakult meg a Kontroll Csoport egyik utódzenekaraként. Az együttes két meghatározó egyénisége Hajnóczy Csaba gitáros és Kenderesi Gabi énekesnő, akik mellett a negyed század alatt – vérfrissítésként – többször érkeztek és távoztak tagok. Az alapvetően gitár, basszusgitár, dob, szaxofon és (gyakran halandzsa szövegeket dallamokká formáló) ének felállásban játszott, egyszer az avantgárd, másszor a jazz, harmadszor a kortárs- és népzene irányába elhajló, vagy két gitárt központba helyező alternatív rockzenéjük nemcsak itthon talált közönségre, hanem külföldön is. 1985-ben Nicóval léptek színpadra, majd három év múlva 12 európai országot érintő koncertkörúton vehettek részt a kísérleti rockot játszó Pere Ubu előzenekaraként. Ebben az évben elkészült első albumuk éppúgy egy külföldi kiadónál látott napvilágot, mint az együttes hetedik, eddigi utolsó albuma, a 2006-os Földanya égapa, amely hangzásában néha visszakanyarodik a kezdetekhez, miközben mégis aktuális marad.

A Szentivánéji álom szamárrá változtatott szereplőjéről elnevezett Zuboly együttest és a Kampec Dolorest az elsősorban népzenei és jazzvonalon mozgó szaxofonos, Ágoston Béla személye köti össze, aki számos más projektje mellett (Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes, Grencsó kollektíva, Agostones) pár évig a Kampec Dolores tagja is volt. Sokoldalú munkásságának lassan öt éve egyik állomása a Zuboly, mely nevéhez híven igencsak furcsa zenét játszik. Nem is lehet ezen csodálkozni, ha belegondolunk, hogy Ágoston Béla mellett tagjai a szintén népzenei közegben mozgó dobos és cicélő mester, Benke Ágoston Félix, a hiphopberkekben elismert beatbox- (szájjal képzett dob- és basszushangok) és rapmester Busa István (Irie Maffia, Gimmeshot), valamint a bőgős Hock Ernő, aki az Agostones, illetve az Omnifix hiphop csoportosulás tagja. Saját maguk által broken-etnonak nevezett stílusuk a népzene, a hiphop és rap, a jazz és a pop elemeit vegyíti játszi könnyedséggel, és hihetetlen pimasz, semmit nem tisztelő humorral. Náluk nyugodtan megfér együtt egy karácsonyi népdal és Michael Jackson, Mozart Don Giovannija vagy a Tangerine Dream. Az effajta zenei humor igen ritka és értékes kincs nem csak hazánkban, hanem világszerte. Mindezt ráadásul igen kevés eszközzel érik el, hiszen hangszerparkjuk mindössze a szaxofonból, brácsából, tilinkóból, dobból, bőgőből, szájharmonikából és saját testükből áll, no meg a falevélből, melyből a cicélésnek nevezett folyamat során igencsak érdekes hangokat lehet előcsalni. Tavaly jelent meg első lemezük Értem a kujonságot címmel, és már a második "gyermek" is úton van.

Mindkét együttes különleges produkcióval készül a Müpába. A Kampec Dolores az Organic címet adta koncertjének, mivel a Kelszom Vonóstrió, Banga Anita bábművész, valamint a francia Maël Saletes gitáros (MacZde Carpathe) közreműködésével a zene, a mese, a tánc és a bábművészet újfajta egységének megteremtésére tesz kísérletet. A Zuboly pedig Csak tiszta pohárból! fedőnév alatt a kevésbé „táncolós” dalait veszi elő, valamint megidézi Kosztolányi Dezső és Kőműves Kelemen szellemét is. Hogy mi lesz ebből? Valószínűleg egy fergeteges este.

(2009. január 22. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Kampec Dolores; Zuboly; tagjai: Kenderesi Gabi (ének), Hajnóczy Csaba (gitár), Vajdovich Árpád (basszusgitár), Ölveczky Tamás (dob), Grencsó István, László Lilla (szaxofon, fúvós hangszerek); Ágoston Béla (szaxofon, brácsa, dorombének, ének), Benke Ágoston Félix (falevél, dob, tilinkó, szájharmonika, ének), Busa István (beatbox, rap, ének), Hock Ernő (nagybőgő, ének); km.: Maël Saletes (gitár), Kelszom Vonóstrió, Banga Anita (báb), Kampec Video)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.