Jazz/World

Triginta és Amadinda

2008.03.21. 00:00
Ajánlom
A Triginta Percussion trió a kortárs ütőhangszeres ensemble zene új generációja, akik meghívást kaptak az Amadinda Ütőegyüttestől, hogy részt vegyenek a soron következő koncertjükön a Zeneakadémia Nagytermében, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, március 26-án.

A jelenlegi felállásával 2006-ban alakult együttes a távol-keleti zenei hagyományok forrását oltja saját ötleteibe. Indonéziai gamelán-dallamok és a dél-indiai ritmika sodró virtuozitása találkozik ebben a friss, 21. századi európai zenében.

Az Amadinda műsorán a többi között tradicionális gamelánzene is felcsendül Jáva és Bali szigetéről – a Triginta tagjai (H. Magyar Kornél, Nyusztay Iván, Szabó Mátyás) mellett közreműködik Szalai Péter és Tömösközi László. Ezt követően a Triginta saját kompozíciói hangzanak el az Amadinda, a Triginta és Szalai Péter közös, nagyszabású tolmácsolásában.

(2008. március 26. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - 80 perc alatt a Föld körül - az Amadinda Ütőegyüttes koncertje; Utak és gyökerek - tradicionális és kortárs zene 5 földrészről; Carlos Chávez: Toccata; Joged Bumbung - tradicionális indonéz zene; James Wood: Village Burial with Fire; Tradicionális indonéz zene; Ravel: Csúnyácska, a pagodák hercegnője; Bartók: Bali szigetén; Debussy: Pagodák; Tan Dun: Elegy - Snow in June; tagjai: Rácz Zoltán, Váczi Zoltán, Holló Aurél, Bojtos Károly; km.: Szabó Judit (gordonka), Triginta együttes (tagjai: Nyusztay Iván, H. Magyar Kornél, Szabó Mátyás), Szalai Péter (tabla, ütőhangszerek), Tömösközi László (ütőhangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Oláh Szabolcs: "A zenét spirituális útnak tartom"

A Fidelión debütál a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs kvintettjének új sessionvideója, mely a szeptember 6-án megjelenő – de az iTunes-on már előrendelhető – Crystal Brook című lemezen szereplő Dawn Rider című kompozícióhoz készült. Ennek apropóján fel is tettünk néhány kérdést Oláh Szabolcsnak.
Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.