Jazz/World

Tudományos konferenciát rendeznek a jazzről

2017.05.10. 16:33
Ajánlom
Május 15-én első ízben rendez nyilvános és ingyenes szimpóziumot a Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKucs), aminek a Corvinus Egyetem és a Budapest Music Center ad otthont.

A Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKuCs), amely 2015-ben alakult Budapesten civil kezdeményezésként, de jelentős intézményi háttértámogatással, megrendezi első, nemzetközi szimpóziumát azért, hogy a jazzt, a világ tudományosságában bevett módon zene-, társadalom- és bölcsészettudományi kutatások tárgyává tegye. A félnapos, nyilvános szimpózium a BMC könyvtárában és a szomszédos Corvinus-épületben egyrészt felvázolja, hogy milyen módszereket alkalmaz, hogyan követi az interdiszciplinaritás elvét az új jazztanulmányok (New Jazz Studies) néven ismertté vált megközelítés, másrészt összehasonlítja ezt a módszert a hagyományos jazztörténettel. A bevezető előadást az európai jazztanulmányok egyik legfontosabb központjából érkező osztrák professzor, muzsikus, kutató, tudományszervező, Christa Bruckner-Haring, a Grazi Művészeti Egyetem Jazzkutatási Intézetének helyettes vezetője tartja.

Dizzy Gillespie

Dizzy Gillespie (Fotó/Forrás: Keystone / Getty Images Hungary)

A szimpózium fő apropóját az adja, hogy ekkor jelenik meg a Replika című társadalomtudományi folyóirat jazztanulmányi tematikus, 101-es sorszámot viselő száma, melyet a szerzők és szerkesztők itt mutatnak be először. A számot vendégként a JaTaKuCs vezetője, Zipernovszky Kornél jazzkritikus és egyik tagja, Havas Ádám szociológus doktorjelölt szerkesztették. Annak, hogy a tanácskozást a JaTaKuCs az előadásainak eddig is helyet adó Budapest Music Centerben és a Corvinus Társadalomtudományi Karán, ezzel a két intézménnyel közösen rendezi, szimbolikus üzenete van: az Egyetemről az Opus Jazzklubnak is helyet adó BMC-be átvonulva demonstráljuk: a tudomány vizsgálata körébe vonja a jazzművészetet és társadalmi szerepét. A szimpózium, amelyen a Replika szerkesztőin és szerzőin kívül felkért kutatók, szakértők is hozzászólnak, feltehetően legnagyobb érdeklődésre számot tartó kerekasztal-beszélgetése a Szabados György-féle iskola és a fiatal magyar muzsikusok viszonyát járja körül „Szabados unokái” címmel. A tanácskozás végig nyilvános, ingyenes.

A teljes programért kattintson ide!

15:00 – 16:50 Megnyitó, plenáris előadás, első kerekasztal

Budapesti Corvinus Egyetem, C épület, Bp. IX.,

Közraktár utca 4-6., C510, Dékáni tárgyaló

Levezető elnök: Hadas Miklós, a Corvinus Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolájának vezetője

Megnyitó: Binder Károly, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének vezetője

Plenáris előadás: "Jazz Matters": New Approaches to Jazz Research (angol nyelven) Christa Bruckner-Haring, a Grazi Művészeti Egyetem Jazzkutatási Intézetének helyettes vezetője

15:55 – 16:00 Szünet

16:00 A Replika c. folyóirat jazztanulmányi tematikus számának bemutatója

Berger Viktor, a Replika szerkesztője ismerteti a folyóiratszám élén álló Scott DeVeaux-tanulmányt

Beszélgetés Berger Viktor, valamint Havas Ádám és Zipernovszky Kornél, a tematikus szám vendégszerkesztőinek részvételével

16:50 – 17:00 Szünet – A második részt a szomszédos épületben rendezzük

17:00 – 19:00 A szimpózium második része

Budapest Music Center, Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u 8.

Köszöntő: Gőz László, a BMC igazgatója

Jazztörténet vagy „New Jazz Studies” – Egy új diszciplína esélyei Magyarországon

Referátumok: Federmayer Éva docens (ELTE BTK); Zipernovszky Kornél Beszélgetés a referensek és Turi Gábor jazzkritikus részvételével

17:55 – 18:00 Szünet

18:00 – 19:00 Szabados „unokái” – A szabad improvizációs és avantgárd iskolák új hajtása a fiatal magyar jazznemzedéknél

Beszélgetés Bognár Bulcsu szociológus, Havas Ádám, valamint

Pozsár Máté és Dés András jazz előadóművészek részvételével

A szimpózium szervezői: JazzTanulmányi KutatóCsoport, a Corvinus Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolája, Budapest Music Center

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Vizuál

Nézze meg Tasnádi István új filmjét otthon!

Reinkarnációval foglalkozó cégről és klienseiről készített filmet az Aranyélet írója. Tasnádi István második rendezését augusztus 29-én vetíti a Duna TV.
Klasszikus

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

Zseniális: dalban mondanak híreket

A Hírek dalban projekt az online térben kavargó híreket szórakoztatóan, akusztikus zenei kísérettel tálalja nekünk. Az első részben a Lóci játszik frontembere, Csorba Lóci öltötte magára az énekes-bemondó szerepét.
Jazz/World ajánló

Mintha Provence-ben járnánk - minifesztivál a Diszeli Kúriában

Új igazodási pont a Balaton-felvidék kulturális kínálatában a nemrég nyílt 18. századi műemlékegyüttes, a Diszeli Kúria. A Hosszúahétvége elnevezésű minifesztiválon fellép a Dés László Free Sounds Quartet, Bereményi Géza és Másik János pedig közös estjét adja elő.
Jazz/World lapszemle

A nap, amikor az egyik leghíresebb filozófus faggatta a legnagyobb jazz-szaxofonost

Milyen kapcsolatot talál nyelv és improvizáció között az egyik legnagyobb 21. századi posztmodern gondolkodó, nyelvfilozófus és a korszakalkotó free-jazz szaxofonosa? Ez is kiderül Jacques Derrida Ornette Colemannel készített 1997-es interjújából.
Jazz/World magazin

Ó, az az énekes! - 10 éve hunyt el Cseh Tamás

Tíz éve, 2009. augusztus 7-én hunyt el Cseh Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész, egy korszak hangulatának legendás tolmácsolója. Az évforduló alkalmából több megemlékezést is tartanak. 
Jazz/World magazin

Hogyan próbálta a jazzt felhasználni a saját céljaira Hitler?

Amerika fekete hangja beszűrődött a náci Németországba is, ezért a leleményes propagandisták saját finanszírozású jazz-zenekart hívtak életre.