Jazz/World

Tudományos konferenciát rendeznek a jazzről

2017.05.10. 16:33
Ajánlom
Május 15-én első ízben rendez nyilvános és ingyenes szimpóziumot a Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKucs), aminek a Corvinus Egyetem és a Budapest Music Center ad otthont.

A Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKuCs), amely 2015-ben alakult Budapesten civil kezdeményezésként, de jelentős intézményi háttértámogatással, megrendezi első, nemzetközi szimpóziumát azért, hogy a jazzt, a világ tudományosságában bevett módon zene-, társadalom- és bölcsészettudományi kutatások tárgyává tegye. A félnapos, nyilvános szimpózium a BMC könyvtárában és a szomszédos Corvinus-épületben egyrészt felvázolja, hogy milyen módszereket alkalmaz, hogyan követi az interdiszciplinaritás elvét az új jazztanulmányok (New Jazz Studies) néven ismertté vált megközelítés, másrészt összehasonlítja ezt a módszert a hagyományos jazztörténettel. A bevezető előadást az európai jazztanulmányok egyik legfontosabb központjából érkező osztrák professzor, muzsikus, kutató, tudományszervező, Christa Bruckner-Haring, a Grazi Művészeti Egyetem Jazzkutatási Intézetének helyettes vezetője tartja.

Dizzy Gillespie

Dizzy Gillespie (Fotó/Forrás: Keystone / Getty Images Hungary)

A szimpózium fő apropóját az adja, hogy ekkor jelenik meg a Replika című társadalomtudományi folyóirat jazztanulmányi tematikus, 101-es sorszámot viselő száma, melyet a szerzők és szerkesztők itt mutatnak be először. A számot vendégként a JaTaKuCs vezetője, Zipernovszky Kornél jazzkritikus és egyik tagja, Havas Ádám szociológus doktorjelölt szerkesztették. Annak, hogy a tanácskozást a JaTaKuCs az előadásainak eddig is helyet adó Budapest Music Centerben és a Corvinus Társadalomtudományi Karán, ezzel a két intézménnyel közösen rendezi, szimbolikus üzenete van: az Egyetemről az Opus Jazzklubnak is helyet adó BMC-be átvonulva demonstráljuk: a tudomány vizsgálata körébe vonja a jazzművészetet és társadalmi szerepét. A szimpózium, amelyen a Replika szerkesztőin és szerzőin kívül felkért kutatók, szakértők is hozzászólnak, feltehetően legnagyobb érdeklődésre számot tartó kerekasztal-beszélgetése a Szabados György-féle iskola és a fiatal magyar muzsikusok viszonyát járja körül „Szabados unokái” címmel. A tanácskozás végig nyilvános, ingyenes.

A teljes programért kattintson ide!

15:00 – 16:50 Megnyitó, plenáris előadás, első kerekasztal

Budapesti Corvinus Egyetem, C épület, Bp. IX.,

Közraktár utca 4-6., C510, Dékáni tárgyaló

Levezető elnök: Hadas Miklós, a Corvinus Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolájának vezetője

Megnyitó: Binder Károly, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének vezetője

Plenáris előadás: "Jazz Matters": New Approaches to Jazz Research (angol nyelven) Christa Bruckner-Haring, a Grazi Művészeti Egyetem Jazzkutatási Intézetének helyettes vezetője

15:55 – 16:00 Szünet

16:00 A Replika c. folyóirat jazztanulmányi tematikus számának bemutatója

Berger Viktor, a Replika szerkesztője ismerteti a folyóiratszám élén álló Scott DeVeaux-tanulmányt

Beszélgetés Berger Viktor, valamint Havas Ádám és Zipernovszky Kornél, a tematikus szám vendégszerkesztőinek részvételével

16:50 – 17:00 Szünet – A második részt a szomszédos épületben rendezzük

17:00 – 19:00 A szimpózium második része

Budapest Music Center, Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u 8.

Köszöntő: Gőz László, a BMC igazgatója

Jazztörténet vagy „New Jazz Studies” – Egy új diszciplína esélyei Magyarországon

Referátumok: Federmayer Éva docens (ELTE BTK); Zipernovszky Kornél Beszélgetés a referensek és Turi Gábor jazzkritikus részvételével

17:55 – 18:00 Szünet

18:00 – 19:00 Szabados „unokái” – A szabad improvizációs és avantgárd iskolák új hajtása a fiatal magyar jazznemzedéknél

Beszélgetés Bognár Bulcsu szociológus, Havas Ádám, valamint

Pozsár Máté és Dés András jazz előadóművészek részvételével

A szimpózium szervezői: JazzTanulmányi KutatóCsoport, a Corvinus Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolája, Budapest Music Center

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.