Jazz/World

Tudományos konferenciát rendeznek a jazzről

2017.05.10. 16:33
Ajánlom
Május 15-én első ízben rendez nyilvános és ingyenes szimpóziumot a Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKucs), aminek a Corvinus Egyetem és a Budapest Music Center ad otthont.

A Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKuCs), amely 2015-ben alakult Budapesten civil kezdeményezésként, de jelentős intézményi háttértámogatással, megrendezi első, nemzetközi szimpóziumát azért, hogy a jazzt, a világ tudományosságában bevett módon zene-, társadalom- és bölcsészettudományi kutatások tárgyává tegye. A félnapos, nyilvános szimpózium a BMC könyvtárában és a szomszédos Corvinus-épületben egyrészt felvázolja, hogy milyen módszereket alkalmaz, hogyan követi az interdiszciplinaritás elvét az új jazztanulmányok (New Jazz Studies) néven ismertté vált megközelítés, másrészt összehasonlítja ezt a módszert a hagyományos jazztörténettel. A bevezető előadást az európai jazztanulmányok egyik legfontosabb központjából érkező osztrák professzor, muzsikus, kutató, tudományszervező, Christa Bruckner-Haring, a Grazi Művészeti Egyetem Jazzkutatási Intézetének helyettes vezetője tartja.

Dizzy Gillespie

Dizzy Gillespie (Fotó/Forrás: Keystone / Getty Images Hungary)

A szimpózium fő apropóját az adja, hogy ekkor jelenik meg a Replika című társadalomtudományi folyóirat jazztanulmányi tematikus, 101-es sorszámot viselő száma, melyet a szerzők és szerkesztők itt mutatnak be először. A számot vendégként a JaTaKuCs vezetője, Zipernovszky Kornél jazzkritikus és egyik tagja, Havas Ádám szociológus doktorjelölt szerkesztették. Annak, hogy a tanácskozást a JaTaKuCs az előadásainak eddig is helyet adó Budapest Music Centerben és a Corvinus Társadalomtudományi Karán, ezzel a két intézménnyel közösen rendezi, szimbolikus üzenete van: az Egyetemről az Opus Jazzklubnak is helyet adó BMC-be átvonulva demonstráljuk: a tudomány vizsgálata körébe vonja a jazzművészetet és társadalmi szerepét. A szimpózium, amelyen a Replika szerkesztőin és szerzőin kívül felkért kutatók, szakértők is hozzászólnak, feltehetően legnagyobb érdeklődésre számot tartó kerekasztal-beszélgetése a Szabados György-féle iskola és a fiatal magyar muzsikusok viszonyát járja körül „Szabados unokái” címmel. A tanácskozás végig nyilvános, ingyenes.

A teljes programért kattintson ide!

15:00 – 16:50 Megnyitó, plenáris előadás, első kerekasztal

Budapesti Corvinus Egyetem, C épület, Bp. IX.,

Közraktár utca 4-6., C510, Dékáni tárgyaló

Levezető elnök: Hadas Miklós, a Corvinus Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolájának vezetője

Megnyitó: Binder Károly, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének vezetője

Plenáris előadás: "Jazz Matters": New Approaches to Jazz Research (angol nyelven) Christa Bruckner-Haring, a Grazi Művészeti Egyetem Jazzkutatási Intézetének helyettes vezetője

15:55 – 16:00 Szünet

16:00 A Replika c. folyóirat jazztanulmányi tematikus számának bemutatója

Berger Viktor, a Replika szerkesztője ismerteti a folyóiratszám élén álló Scott DeVeaux-tanulmányt

Beszélgetés Berger Viktor, valamint Havas Ádám és Zipernovszky Kornél, a tematikus szám vendégszerkesztőinek részvételével

16:50 – 17:00 Szünet – A második részt a szomszédos épületben rendezzük

17:00 – 19:00 A szimpózium második része

Budapest Music Center, Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u 8.

Köszöntő: Gőz László, a BMC igazgatója

Jazztörténet vagy „New Jazz Studies” – Egy új diszciplína esélyei Magyarországon

Referátumok: Federmayer Éva docens (ELTE BTK); Zipernovszky Kornél Beszélgetés a referensek és Turi Gábor jazzkritikus részvételével

17:55 – 18:00 Szünet

18:00 – 19:00 Szabados „unokái” – A szabad improvizációs és avantgárd iskolák új hajtása a fiatal magyar jazznemzedéknél

Beszélgetés Bognár Bulcsu szociológus, Havas Ádám, valamint

Pozsár Máté és Dés András jazz előadóművészek részvételével

A szimpózium szervezői: JazzTanulmányi KutatóCsoport, a Corvinus Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolája, Budapest Music Center

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.