Jazz/World

Tudományos konferenciát rendeznek a jazzről

2017.05.10. 16:33
Ajánlom
Május 15-én első ízben rendez nyilvános és ingyenes szimpóziumot a Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKucs), aminek a Corvinus Egyetem és a Budapest Music Center ad otthont.

A Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKuCs), amely 2015-ben alakult Budapesten civil kezdeményezésként, de jelentős intézményi háttértámogatással, megrendezi első, nemzetközi szimpóziumát azért, hogy a jazzt, a világ tudományosságában bevett módon zene-, társadalom- és bölcsészettudományi kutatások tárgyává tegye. A félnapos, nyilvános szimpózium a BMC könyvtárában és a szomszédos Corvinus-épületben egyrészt felvázolja, hogy milyen módszereket alkalmaz, hogyan követi az interdiszciplinaritás elvét az új jazztanulmányok (New Jazz Studies) néven ismertté vált megközelítés, másrészt összehasonlítja ezt a módszert a hagyományos jazztörténettel. A bevezető előadást az európai jazztanulmányok egyik legfontosabb központjából érkező osztrák professzor, muzsikus, kutató, tudományszervező, Christa Bruckner-Haring, a Grazi Művészeti Egyetem Jazzkutatási Intézetének helyettes vezetője tartja.

Dizzy Gillespie

Dizzy Gillespie (Fotó/Forrás: Keystone / Getty Images Hungary)

A szimpózium fő apropóját az adja, hogy ekkor jelenik meg a Replika című társadalomtudományi folyóirat jazztanulmányi tematikus, 101-es sorszámot viselő száma, melyet a szerzők és szerkesztők itt mutatnak be először. A számot vendégként a JaTaKuCs vezetője, Zipernovszky Kornél jazzkritikus és egyik tagja, Havas Ádám szociológus doktorjelölt szerkesztették. Annak, hogy a tanácskozást a JaTaKuCs az előadásainak eddig is helyet adó Budapest Music Centerben és a Corvinus Társadalomtudományi Karán, ezzel a két intézménnyel közösen rendezi, szimbolikus üzenete van: az Egyetemről az Opus Jazzklubnak is helyet adó BMC-be átvonulva demonstráljuk: a tudomány vizsgálata körébe vonja a jazzművészetet és társadalmi szerepét. A szimpózium, amelyen a Replika szerkesztőin és szerzőin kívül felkért kutatók, szakértők is hozzászólnak, feltehetően legnagyobb érdeklődésre számot tartó kerekasztal-beszélgetése a Szabados György-féle iskola és a fiatal magyar muzsikusok viszonyát járja körül „Szabados unokái” címmel. A tanácskozás végig nyilvános, ingyenes.

A teljes programért kattintson ide!

15:00 – 16:50 Megnyitó, plenáris előadás, első kerekasztal

Budapesti Corvinus Egyetem, C épület, Bp. IX.,

Közraktár utca 4-6., C510, Dékáni tárgyaló

Levezető elnök: Hadas Miklós, a Corvinus Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolájának vezetője

Megnyitó: Binder Károly, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének vezetője

Plenáris előadás: "Jazz Matters": New Approaches to Jazz Research (angol nyelven) Christa Bruckner-Haring, a Grazi Művészeti Egyetem Jazzkutatási Intézetének helyettes vezetője

15:55 – 16:00 Szünet

16:00 A Replika c. folyóirat jazztanulmányi tematikus számának bemutatója

Berger Viktor, a Replika szerkesztője ismerteti a folyóiratszám élén álló Scott DeVeaux-tanulmányt

Beszélgetés Berger Viktor, valamint Havas Ádám és Zipernovszky Kornél, a tematikus szám vendégszerkesztőinek részvételével

16:50 – 17:00 Szünet – A második részt a szomszédos épületben rendezzük

17:00 – 19:00 A szimpózium második része

Budapest Music Center, Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u 8.

Köszöntő: Gőz László, a BMC igazgatója

Jazztörténet vagy „New Jazz Studies” – Egy új diszciplína esélyei Magyarországon

Referátumok: Federmayer Éva docens (ELTE BTK); Zipernovszky Kornél Beszélgetés a referensek és Turi Gábor jazzkritikus részvételével

17:55 – 18:00 Szünet

18:00 – 19:00 Szabados „unokái” – A szabad improvizációs és avantgárd iskolák új hajtása a fiatal magyar jazznemzedéknél

Beszélgetés Bognár Bulcsu szociológus, Havas Ádám, valamint

Pozsár Máté és Dés András jazz előadóművészek részvételével

A szimpózium szervezői: JazzTanulmányi KutatóCsoport, a Corvinus Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolája, Budapest Music Center

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Akik megmutatták, hogy melltartóban is lehet szaxofonozni

A híres jazzmagazin, a DownBeat 1937-ben közölt egy cikket, melynek címe így szólt: How Can You Blow A Horn With A Brassiere? Aki ezt megválaszolta, Peggy Gilbert volt, aki egy egész korszak női zenészének törekvését foglalta össze.
Jazz/World demokrácia

A jazz úgy működik, ahogy egy demokratikus társadalomnak kellene

Kölcsönös tisztelet, egymásra figyelés és őszinte kommunikáció - ezek nélkül még a legtehetségesebb jazz-zenészek sem képesek együtt játszani.
Jazz/World magazin

Ezüst koronával kapta becenevét Nat 'King' Cole

Legnagyobb slágereit, a Nature Boy-t, az Unforgettable-t és a Route 66-et, ma is felismerjük: 100 éve született a bársonyos baritonhang tulajdonosa, Nat 'King' Cole.
Jazz/World interjú

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.
Jazz/World szakértők zenekar

Legendás magyar színházi zenék találkoznak egy női szaxofonbandával

A nemrég New Yorkot megjárt Szakértők összefogva az amerikai The Tiptons Sax Quartettel végre összekalapálják a New York – Budapest – Kaposvár – Tel-Aviv tengelyt március 17-én a TRIP hajón.