Jazz/World

Tudta? Magyarországra jön egy csomó külföldi zenész

2016.09.29. 15:22
Ajánlom
A kultúrák találkozásának helyszíne lesz a Müpa október 13. és 16. között az első Budapest Ritmo világzenei fesztiválon: örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyiptomiak lépnek fel együtt, egymás után.

Magyarország Európa egyik világzenei nagyhatalma. Ezt most már nem túlzás állítani, ha a tavalyi WOMEX sikerét tekintjük, vagy azt, hogy a magyar előadók rendre a világzenei toplista, a World Music Charts élvonalában szerepelnek, aminek köszönhetően a Fonó a legjobb worldmusic kiadók közé került nemrég. Hogy ennek mi a titka, az egy másik cikk témája lehetne, mindenesetre azt tudjuk, hogy Bartók és Kodály gyűjtőmunkája, majd a táncházmozgalom óta egyedülállóan feltérképezett, gazdag folklórkincset tudhatunk magunkénak, ami jó táptalaja a különböző világzenei formációk zenéjének. 

A Fonó a világ legjobb kiadói közé került

Kapcsolódó

A Fonó a világ legjobb kiadói közé került

A WOMEX tegnap tette közzé Top Label listáját, amelyen a világ húsz legjobb világzenei kiadóját sorakoztatja fel. A Fonó több száz label közül került a negyedik helyre, egyetlen közép kelet-európai kiadóként.

Szaloki Agi - Dina - Lakatos Monika

Szaloki Agi - Dina - Lakatos Monika (Fotó/Forrás: Végh László)

A Hangvető és a CAFe Budapest elsősorban a WOMEX sikerén felbuzdulva indítja útjára idén az első Budapest Ritmo Fesztivált. A szervezők előtt ugyanakkor Bartók példája lebegett, aki -hasonlóan a mostani világzenei előadókhoz- a népzenét  "a világ több tájáról is gyűjtötte, és a komolyzene világán keresztül ismertette meg a közönséggel". Így aztán a cél sem lehet kisebb, mint amit Bartók tűzött volna ki maga elé:

a szervezők a rendezvény által Budapestet Közép- és Kelet-Európa világzenei központjává pozicionálnák. 

A fesztiválon a lehető legnagyobb békében és örömben adják egymásnak a mikrofont a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező, eltérő vallású zenészek. Lesz buli, tánc, ereszd el a hajamat, de emellett helyet kapnak az elmélyülésre alkalmas, spirituálisabb jellegű zenék is. A szervezők a két funkciónak megfelelően két helyszínre osztották föl a fellépőket. A Fesztivál Színházban a zene gyógyító, határokat átlépő ereje a fő vonal, a Müpa mellett felállított CAFe sátor az igazi fesztiválhangulatot kedvelőket várja. A Müpa előcsarnokában található Átrium Színpad pedig a feltörekvő, elsősorban magyar zenekaroknak ad majd helyet, akiket a Ritmo zsűritagjai pontozni is fognak. Emellett a háttérben kötetlen hangulatú konferenciabeszélgetések is zajlanak majd, amin külföldi szakértők bevonásával szó lesz Bartók és a világzene viszonyáról, a zene és a turizmus kapcsolatáról, Európa kulturális fővárosairól, valamint a zenei exportról is.

Bartók jegyében

A nagyszabású nyitókoncert tematikus utazásra hív Bartók gyűjtésének eredeti helyszíneire és korába. Október 13-án feltárul a száz évvel ezelőtti közeg, ahol a népzene adta meg a mindennapok és az ünnepek ritmusát. Csak erre az estére összeállított műsorban szólalnak meg együtt az erdélyi magyar, román, szerb és szlovák dallamok, és az ezekből merítkező Bartók művek. A Söndörgő és a Buda Folk Band fiatalos lendülettel játszanak “világi” népzenét. Fellép a Vujicsics, Bognár Szilvia énekel, Zalai Antal hegedűn, Balog József zongorajátékával egészíti ki a műsort. Mindezt a pozsonyi Ifjú Szívek táncszínház hozza mozgásba.

Buda Folk Band

Buda Folk Band (Fotó/Forrás: Dudás Szabolcs)

Ősbemutatók

A magyar fellépők között három ősbemutatót láthatunk:  a “gitárprímásként” aposztrofált Both Miklóst október 15-én Titokzatos Ukrajna címmel mutatja be két éves, ukrajnai gyűjtőútja során szerzett tapasztalatait két ukrán falu tizenkét énekese közreműködésével. A három folkdíva, Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika október  16-án az oláh cigány, magyar és szefárd zsidó dalok metszéspontjait keresik majd közös koncertjükön. És itt lesz a tavalyi WOMEX hivatalos versenyprogramjának egyik magyar fellépője, a Cimbalomduó is, akik az egyiptomi úd-mesterrel, Tarek Abdallahhal lépnek fel.

Tarek Abdallah

Tarek Abdallah (Fotó/Forrás: S.Grenard)

Sokszínűség 

A külföldi fellépők sokszínű kínálatából nehéz kiemelni bárkit is. Lesz koncert, amiből képet kaphatunk a finnugor nyelvrokonság zenei oldaláról: a Vassvik együttes a tradicionális számi zenét ősi és modern hangszerekkel adja elő. Becaye Aw afrikai gyökerű és skandináv töltetű gitárjátékával és mélyen rezgő hangjával személyes hibridet hoz létre, és itt lesz, szomorú bosnyák blues-al, a sevdah dívája, Amira Medunjanin, akit a kritikusok Om Kalthoum és Billie Holiday keverékeként is emlegetnek.

Noura Mint Seymali

Noura Mint Seymali

A budapesti WOMEX-en a Federspiel hatalmas sikerrel már megmutatta a balkáni, mexikói, és természetesen osztrák hatásokat beolvasztó értelmezését a Blasmusik-ról. A bőrnadrágos mariachi banda bármikor belejódlizik egy mexikói számba és könnyen összehozza a Balkánt az Alpokkal. Itt lesz Noura Mint Seymali a mauritániai sivatagi blues nagykövete, aki férjével a pszichedélia, funk és reggae felé is kikacsintó koncertet ad. A Mames Babegenush lendületes klezmert hoz Dániából, a zimbabwei énekes, Monoswezi zenéje pedig a skandináv jazz és a kelet-afrikai zene találkozása. A részletes programért kattints ide!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.