Jazz/World

Tudta? Magyarországra jön egy csomó külföldi zenész

2016.09.29. 15:22
Ajánlom
A kultúrák találkozásának helyszíne lesz a Müpa október 13. és 16. között az első Budapest Ritmo világzenei fesztiválon: örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyiptomiak lépnek fel együtt, egymás után.

Magyarország Európa egyik világzenei nagyhatalma. Ezt most már nem túlzás állítani, ha a tavalyi WOMEX sikerét tekintjük, vagy azt, hogy a magyar előadók rendre a világzenei toplista, a World Music Charts élvonalában szerepelnek, aminek köszönhetően a Fonó a legjobb worldmusic kiadók közé került nemrég. Hogy ennek mi a titka, az egy másik cikk témája lehetne, mindenesetre azt tudjuk, hogy Bartók és Kodály gyűjtőmunkája, majd a táncházmozgalom óta egyedülállóan feltérképezett, gazdag folklórkincset tudhatunk magunkénak, ami jó táptalaja a különböző világzenei formációk zenéjének. 

A Fonó a világ legjobb kiadói közé került

Kapcsolódó

A Fonó a világ legjobb kiadói közé került

A WOMEX tegnap tette közzé Top Label listáját, amelyen a világ húsz legjobb világzenei kiadóját sorakoztatja fel. A Fonó több száz label közül került a negyedik helyre, egyetlen közép kelet-európai kiadóként.

Szaloki Agi - Dina - Lakatos Monika

Szaloki Agi - Dina - Lakatos Monika (Fotó/Forrás: Végh László)

A Hangvető és a CAFe Budapest elsősorban a WOMEX sikerén felbuzdulva indítja útjára idén az első Budapest Ritmo Fesztivált. A szervezők előtt ugyanakkor Bartók példája lebegett, aki -hasonlóan a mostani világzenei előadókhoz- a népzenét  "a világ több tájáról is gyűjtötte, és a komolyzene világán keresztül ismertette meg a közönséggel". Így aztán a cél sem lehet kisebb, mint amit Bartók tűzött volna ki maga elé:

a szervezők a rendezvény által Budapestet Közép- és Kelet-Európa világzenei központjává pozicionálnák. 

A fesztiválon a lehető legnagyobb békében és örömben adják egymásnak a mikrofont a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező, eltérő vallású zenészek. Lesz buli, tánc, ereszd el a hajamat, de emellett helyet kapnak az elmélyülésre alkalmas, spirituálisabb jellegű zenék is. A szervezők a két funkciónak megfelelően két helyszínre osztották föl a fellépőket. A Fesztivál Színházban a zene gyógyító, határokat átlépő ereje a fő vonal, a Müpa mellett felállított CAFe sátor az igazi fesztiválhangulatot kedvelőket várja. A Müpa előcsarnokában található Átrium Színpad pedig a feltörekvő, elsősorban magyar zenekaroknak ad majd helyet, akiket a Ritmo zsűritagjai pontozni is fognak. Emellett a háttérben kötetlen hangulatú konferenciabeszélgetések is zajlanak majd, amin külföldi szakértők bevonásával szó lesz Bartók és a világzene viszonyáról, a zene és a turizmus kapcsolatáról, Európa kulturális fővárosairól, valamint a zenei exportról is.

Bartók jegyében

A nagyszabású nyitókoncert tematikus utazásra hív Bartók gyűjtésének eredeti helyszíneire és korába. Október 13-án feltárul a száz évvel ezelőtti közeg, ahol a népzene adta meg a mindennapok és az ünnepek ritmusát. Csak erre az estére összeállított műsorban szólalnak meg együtt az erdélyi magyar, román, szerb és szlovák dallamok, és az ezekből merítkező Bartók művek. A Söndörgő és a Buda Folk Band fiatalos lendülettel játszanak “világi” népzenét. Fellép a Vujicsics, Bognár Szilvia énekel, Zalai Antal hegedűn, Balog József zongorajátékával egészíti ki a műsort. Mindezt a pozsonyi Ifjú Szívek táncszínház hozza mozgásba.

Buda Folk Band

Buda Folk Band (Fotó/Forrás: Dudás Szabolcs)

Ősbemutatók

A magyar fellépők között három ősbemutatót láthatunk:  a “gitárprímásként” aposztrofált Both Miklóst október 15-én Titokzatos Ukrajna címmel mutatja be két éves, ukrajnai gyűjtőútja során szerzett tapasztalatait két ukrán falu tizenkét énekese közreműködésével. A három folkdíva, Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika október  16-án az oláh cigány, magyar és szefárd zsidó dalok metszéspontjait keresik majd közös koncertjükön. És itt lesz a tavalyi WOMEX hivatalos versenyprogramjának egyik magyar fellépője, a Cimbalomduó is, akik az egyiptomi úd-mesterrel, Tarek Abdallahhal lépnek fel.

Tarek Abdallah

Tarek Abdallah (Fotó/Forrás: S.Grenard)

Sokszínűség 

A külföldi fellépők sokszínű kínálatából nehéz kiemelni bárkit is. Lesz koncert, amiből képet kaphatunk a finnugor nyelvrokonság zenei oldaláról: a Vassvik együttes a tradicionális számi zenét ősi és modern hangszerekkel adja elő. Becaye Aw afrikai gyökerű és skandináv töltetű gitárjátékával és mélyen rezgő hangjával személyes hibridet hoz létre, és itt lesz, szomorú bosnyák blues-al, a sevdah dívája, Amira Medunjanin, akit a kritikusok Om Kalthoum és Billie Holiday keverékeként is emlegetnek.

Noura Mint Seymali

Noura Mint Seymali

A budapesti WOMEX-en a Federspiel hatalmas sikerrel már megmutatta a balkáni, mexikói, és természetesen osztrák hatásokat beolvasztó értelmezését a Blasmusik-ról. A bőrnadrágos mariachi banda bármikor belejódlizik egy mexikói számba és könnyen összehozza a Balkánt az Alpokkal. Itt lesz Noura Mint Seymali a mauritániai sivatagi blues nagykövete, aki férjével a pszichedélia, funk és reggae felé is kikacsintó koncertet ad. A Mames Babegenush lendületes klezmert hoz Dániából, a zimbabwei énekes, Monoswezi zenéje pedig a skandináv jazz és a kelet-afrikai zene találkozása. A részletes programért kattints ide!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.
Jazz/World ajánló

Koncert Vaksötétben – zongora és énekhang fények nélkül

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület a mögöttünk álló nehéz hónapok után újra, immáron hetedszer szervez Vaksötét koncertet, hogy a kikapcsolódásra és a zenére vágyó közönséget invitálhassa meg egy különleges estére.
Jazz/World lemez

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, aki új dalokkal került a brit slágerlista élére

Új, Rough and Rowdy Ways című lemezével nyolc év után tér vissza Bob Dylan. A hetvenkilenc éves zenész albumáért rajong a kritika.
Jazz/World hír

Itt nézheted vissza a Fonó oktatóvideóit

A karanténhelyzet bevezetésének első heteiben indította el a Fonó online oktatásait Kubinyi Júlia és Berecz István vezetésével.