Jazz/World

Tűzugrás Virágos Szent János napján

2014.06.24. 17:39
Ajánlom
A nyári napforduló ünnepe Virágos Szent János vagy ismertebb nevén Szent Iván ünnepe június 24-én.

Karácsonytól idáig hosszabbodnak a nappalok, mostantól pedig rövidülni fognak, hogy a tél elérkeztekor a sötétség újra átvegye a hatalmat a világosság fölött. A kereszténység előtti időkre nyúlik vissza az ünnep története: a tűzgyújtás, a tűz körüli szertartásos tevékenységek is a rítus régiségéről árulkodnak. A tűzgyújtás - fényszimbolika - is a legfontosabb égitest, a Nap tiszteletével függ össze. A napfordulóra a falu határában gyújtott tűzbe varázserejűnek tartott növényeket dobtak, hogy tisztító-gonoszűző erejét ezzel is növeljék. Az egyes vidékeken a mágikus tűz varázserejéről mást és más gondoltak: volt, ahol a jégesőt vagy dögvészt elhárító hatásúnak, másutt esőhozó erejűnek is tartották. A tűz fölött megfüstölt gyógynövényekről azt tartották, hogy hatékonyabban lehet velük gyógyítani. Az idősebbek egészségvarázsló céllal ugorták át a tüzet, a fiatal szerelmespárok pedig azért is, hogy kapcsolatuk hosszú és termékeny legyen. A tüzet átugró legényt és leányt párosító énekkel név szerint is összeénekelték:

Mely magas rutafa, ága elágazott,

a tengeren általhajlongott.

Egyik ága hajlott Balkó Pista udvarába,

selyem sárhajú Magyar Ilonának haján felül gyöngykoszorú, gyöngy.

Másik ága hajlott Császár Borcsa udvarába,

selyem sárhajú...

(Kolon, Nyitra megye)

Az ünnepet kísérő dalok füzére hangzott egész éjjel, ide kapcsolódik a szólás is: hosszú, mint a szentiváni ének. A tűz és a virágok-növények mellett a gyümölcsök kaptak még kiemelt szerepet a nyári napforduló szokásaiban. A fiatal nőkre (azokra, akiknek elhalt gyermekük volt) Szent Ivánig gyümölcsevési tilalom vonatkozott. Külön említést érdemel, hogy nálunk, Magyarországon az ünnep elnevezése a szlávos alakváltozatban maradt fönt, mint ahogy a júniusi hónapot is Szent Iván havaként emlegették.


(Sándor Ildikó)

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.