Jazz/World

Tűzugrás Virágos Szent János napján

2014.06.24. 17:39
Ajánlom
A nyári napforduló ünnepe Virágos Szent János vagy ismertebb nevén Szent Iván ünnepe június 24-én.

Karácsonytól idáig hosszabbodnak a nappalok, mostantól pedig rövidülni fognak, hogy a tél elérkeztekor a sötétség újra átvegye a hatalmat a világosság fölött. A kereszténység előtti időkre nyúlik vissza az ünnep története: a tűzgyújtás, a tűz körüli szertartásos tevékenységek is a rítus régiségéről árulkodnak. A tűzgyújtás - fényszimbolika - is a legfontosabb égitest, a Nap tiszteletével függ össze. A napfordulóra a falu határában gyújtott tűzbe varázserejűnek tartott növényeket dobtak, hogy tisztító-gonoszűző erejét ezzel is növeljék. Az egyes vidékeken a mágikus tűz varázserejéről mást és más gondoltak: volt, ahol a jégesőt vagy dögvészt elhárító hatásúnak, másutt esőhozó erejűnek is tartották. A tűz fölött megfüstölt gyógynövényekről azt tartották, hogy hatékonyabban lehet velük gyógyítani. Az idősebbek egészségvarázsló céllal ugorták át a tüzet, a fiatal szerelmespárok pedig azért is, hogy kapcsolatuk hosszú és termékeny legyen. A tüzet átugró legényt és leányt párosító énekkel név szerint is összeénekelték:

Mely magas rutafa, ága elágazott,

a tengeren általhajlongott.

Egyik ága hajlott Balkó Pista udvarába,

selyem sárhajú Magyar Ilonának haján felül gyöngykoszorú, gyöngy.

Másik ága hajlott Császár Borcsa udvarába,

selyem sárhajú...

(Kolon, Nyitra megye)

Az ünnepet kísérő dalok füzére hangzott egész éjjel, ide kapcsolódik a szólás is: hosszú, mint a szentiváni ének. A tűz és a virágok-növények mellett a gyümölcsök kaptak még kiemelt szerepet a nyári napforduló szokásaiban. A fiatal nőkre (azokra, akiknek elhalt gyermekük volt) Szent Ivánig gyümölcsevési tilalom vonatkozott. Külön említést érdemel, hogy nálunk, Magyarországon az ünnep elnevezése a szlávos alakváltozatban maradt fönt, mint ahogy a júniusi hónapot is Szent Iván havaként emlegették.


(Sándor Ildikó)

 

 

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Minden, amit Cory Henryről tudnod kell

Egy zseniális alkotó, aki egyszerre lenyűgöző zongorista, énekes, producer és dalszerző. Hatéves kora óta áll színpadon, számtalan műfajban bizonyított a gospeltől az r&b-n át a jazzig, és olyan világsztárokkal dolgozott, mint Bruce Springsteen, a The Roots, a Boyz II Men, Kenny Garrett, Kanye West vagy az Imagine Dragons, a Snarky Puppy tagjaként pedig több Grammy-díjat nyert. Ő Cory Henry, akinek Müpa-beli lemezbemutató koncertje az ősz egyik legjobban várt zenei eseménye. El is meséljük, miért!
Jazz/World ajánló

A Birdman zeneszerzője Budapesten

Az ötszörös Grammy-díjas jazzdobos és zeneszerző, Antonio Sanchez október 29-én a MOMkult színpadán lép fel zenekarával. A világhírű művész jegyzi többek között az Oscar-díjas Birdman zenéjét is.
Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.