Jazz/World

Tűzugrás Virágos Szent János napján

2014.06.24. 17:39
Ajánlom
A nyári napforduló ünnepe Virágos Szent János vagy ismertebb nevén Szent Iván ünnepe június 24-én.

Karácsonytól idáig hosszabbodnak a nappalok, mostantól pedig rövidülni fognak, hogy a tél elérkeztekor a sötétség újra átvegye a hatalmat a világosság fölött. A kereszténység előtti időkre nyúlik vissza az ünnep története: a tűzgyújtás, a tűz körüli szertartásos tevékenységek is a rítus régiségéről árulkodnak. A tűzgyújtás - fényszimbolika - is a legfontosabb égitest, a Nap tiszteletével függ össze. A napfordulóra a falu határában gyújtott tűzbe varázserejűnek tartott növényeket dobtak, hogy tisztító-gonoszűző erejét ezzel is növeljék. Az egyes vidékeken a mágikus tűz varázserejéről mást és más gondoltak: volt, ahol a jégesőt vagy dögvészt elhárító hatásúnak, másutt esőhozó erejűnek is tartották. A tűz fölött megfüstölt gyógynövényekről azt tartották, hogy hatékonyabban lehet velük gyógyítani. Az idősebbek egészségvarázsló céllal ugorták át a tüzet, a fiatal szerelmespárok pedig azért is, hogy kapcsolatuk hosszú és termékeny legyen. A tüzet átugró legényt és leányt párosító énekkel név szerint is összeénekelték:

Mely magas rutafa, ága elágazott,

a tengeren általhajlongott.

Egyik ága hajlott Balkó Pista udvarába,

selyem sárhajú Magyar Ilonának haján felül gyöngykoszorú, gyöngy.

Másik ága hajlott Császár Borcsa udvarába,

selyem sárhajú...

(Kolon, Nyitra megye)

Az ünnepet kísérő dalok füzére hangzott egész éjjel, ide kapcsolódik a szólás is: hosszú, mint a szentiváni ének. A tűz és a virágok-növények mellett a gyümölcsök kaptak még kiemelt szerepet a nyári napforduló szokásaiban. A fiatal nőkre (azokra, akiknek elhalt gyermekük volt) Szent Ivánig gyümölcsevési tilalom vonatkozott. Külön említést érdemel, hogy nálunk, Magyarországon az ünnep elnevezése a szlávos alakváltozatban maradt fönt, mint ahogy a júniusi hónapot is Szent Iván havaként emlegették.


(Sándor Ildikó)

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A nő, aki már kislány korában Bruce Springsteen haverja volt

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Childish Gambino és St. Vincent zenészei lesznek partnerei.
Jazz/World ajánló

Jazz-zongorával világzenei tájakon

A közönség két nemzetközi világzenei produkciót élvezhet a Fonóban február 28-án: az estet magyar, szlovén és spanyol művészek tradicionális flamenco koncertje nyitja, majd az EX AURO world-jazz-flamenco fúzió mutatkozik be első lemezével.
Jazz/World ajánló

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Jazz/World

Profik segítenek az induló dalszerzőknek

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben te is megmutathatod a zenédet a frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak, hiszen többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expo-n, sőt mi több, listening session keretében segíti majd a dalszerzőket a legaktuálisabb iránymutatásokkal. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz!
Jazz/World ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi koncertje – Csodavárás a Ludwig Múzeumban

Különleges élményben lehet része a Ludwig Múzeum február 22-i programján résztvevőknek. 16 órától Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállításában tart kurátori tárlatvezetést Szegedy-Maszák Zsuzsanna, majd 17.30-tól Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös koncertje következik, amely az improvizáció világának eddig ismeretlen, egyedi rétegébe hívja a hallgatókat.