Jazz/World

Tűzugrás Virágos Szent János napján

2014.06.24. 17:39
Ajánlom
A nyári napforduló ünnepe Virágos Szent János vagy ismertebb nevén Szent Iván ünnepe június 24-én.

Karácsonytól idáig hosszabbodnak a nappalok, mostantól pedig rövidülni fognak, hogy a tél elérkeztekor a sötétség újra átvegye a hatalmat a világosság fölött. A kereszténység előtti időkre nyúlik vissza az ünnep története: a tűzgyújtás, a tűz körüli szertartásos tevékenységek is a rítus régiségéről árulkodnak. A tűzgyújtás - fényszimbolika - is a legfontosabb égitest, a Nap tiszteletével függ össze. A napfordulóra a falu határában gyújtott tűzbe varázserejűnek tartott növényeket dobtak, hogy tisztító-gonoszűző erejét ezzel is növeljék. Az egyes vidékeken a mágikus tűz varázserejéről mást és más gondoltak: volt, ahol a jégesőt vagy dögvészt elhárító hatásúnak, másutt esőhozó erejűnek is tartották. A tűz fölött megfüstölt gyógynövényekről azt tartották, hogy hatékonyabban lehet velük gyógyítani. Az idősebbek egészségvarázsló céllal ugorták át a tüzet, a fiatal szerelmespárok pedig azért is, hogy kapcsolatuk hosszú és termékeny legyen. A tüzet átugró legényt és leányt párosító énekkel név szerint is összeénekelték:

Mely magas rutafa, ága elágazott,

a tengeren általhajlongott.

Egyik ága hajlott Balkó Pista udvarába,

selyem sárhajú Magyar Ilonának haján felül gyöngykoszorú, gyöngy.

Másik ága hajlott Császár Borcsa udvarába,

selyem sárhajú...

(Kolon, Nyitra megye)

Az ünnepet kísérő dalok füzére hangzott egész éjjel, ide kapcsolódik a szólás is: hosszú, mint a szentiváni ének. A tűz és a virágok-növények mellett a gyümölcsök kaptak még kiemelt szerepet a nyári napforduló szokásaiban. A fiatal nőkre (azokra, akiknek elhalt gyermekük volt) Szent Ivánig gyümölcsevési tilalom vonatkozott. Külön említést érdemel, hogy nálunk, Magyarországon az ünnep elnevezése a szlávos alakváltozatban maradt fönt, mint ahogy a júniusi hónapot is Szent Iván havaként emlegették.


(Sándor Ildikó)

 

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Jazz/World magazin

A fiatalok útkereséséről szól a Bolyki Tamás Quartet első lemeze

A GPS című album személyes értékek és élmények gyűjteménye. A lemez borítóját mesterséges intelligencia készítette, a megadott „hívószavak” alapján.
Jazz/World ajánló

Afousis Kréta szigetéről – megjelent a Meybahar új online kislemeze

Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken.
Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.