Jazz/World

Tzumóval Mehldauékról

2010.11.29. 17:53
Ajánlom
Brad Mehldau és Joshua Redman koncertjéről Oláh Tzumó Árpád mondta el benyomásait a Fideliónak.

Az amerikai jazz élvonalához sorolt Brad Mehldau (zongora) és Joshua Redman (szoprán- és tenorszaxofon) ritka duófellépéseinek egyikét hallhattuk november 25-én, turnéjuk zárása volt a Müpa-beli koncert. Oláh Tzumó Árpád egyik első benyomása az volt, hogy elég világos tónusban szólaltak meg, sok páratlan ritmusban, dúr hangnemekben, például A-ban és E-ben. A jazz az utóbbi 5-10 évben erősen támaszkodik klasszikus gyökereire, erősebben hat mostanában a klasszikus zene a jazzre, mint régebben, legalábbis Tzumó ezt így érzékeli mostanában, és a koncert után a Müpában is ezt emelte ki. A jelenséget Tzumó a Wayne Shorter Quartet megszületéséhez köti, most is hatása alatt van annak, amikor először hallotta őket élőben.

Ennek a jelenségnek Brad Mehldau szinte pályája eleje óta egyik legfontosabb képviselője, de a Müpában Tzumó azért így is felkapta a fejét például a Brahms-jellegű hangzásoknál, az erősen kontrapunktikus szerkesztésre, vagy amikor háromszólamú improvizációt hallott. Ugyan saját szerzeményekből álló repertoárjukat kiegészítették néhány standarddel, de ezek kevésbé győzték meg az Amerikában, a Monk-intézetben mesterdiplomát szerzett magyar zongoristát.

Ellenvetésünkre, hogy az első ráadás, ami szintén örökzöld volt, a jazz lényegébe vágóan elképesztő szépségű és sűrűségű improvizációt vonultatott fel és mindezt eredeti stílusban, direkt és újabb klasszikus zenei hatás nélkül is, Tzumó elismerte, hogy ez így van, hiszen mindkettejükben mélyen, zsigeri szinten érezni az ősi blues-felfogást. De például Mehldau billentése, ütemen belüli ritmikája kiegyenlítettebb, szimmetrikusabb, mint a jazzben szokásos, és sokkal jobban hasonlít a klasszikus zenére.

Tzumó mindezzel együtt a legnagyobb elismerés hangján méltatta a duó produkcióját, azt, hogy ilyen hihetetlen összeszokottak, mert hogy húsz éve játszanak együtt. Szinte egymásra nézés nélkül is tudják, hogy mikor váltanak hangnemet, mikor állnak ki, egyszóval a kollektív improvizáció lényegét. Tzumónak erről is Herbie Hancock és Wayne Shorter (tanárai a Los Angeles-i művészképzőben) jutottak eszébe, akik annyi évtized után már szinte próba nélkül tudtak ilyen szorosan együtt mozogni egy-egy koncerten, mindenkit elkápráztatva a színvonallal.

Mehldau technikája előtt Tzumó mélyen megemeli a kalapját, mégha a Nirvana- és Jeff Buckley-feldolgozások, amik inkább hozzá, mint Redmanhez köthetőek, Tzumó számára nem adnak különösebb pluszt: "Ez csak rock and roll" - mondta mosolyogva. Szerinte ezeket ugyanis csakis a nagyobb népszerűség kedvéért tűzik műsorra, ez csak a hab a tortán.

Tzumó kiemelte, hogy a zongorista határozta meg inkább a koncert jellegét, már csak hangszerének többszörös funkciója miatt is. De Redman soundjáért is nagyon lelkesedik Tzumó, akinek nagyívű, körlégzésre épített szólói eszméletlen nehézségi fokot mutatnak. Egyszóval nagyon tudnak muzsikálni, összegzett csettintgetve Tzumó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.