Jazz/World

Üdítő könyvkoktél a Hagyományok Házától

2014.06.12. 16:40
Ajánlom
Idén először a Hagyományok Háza is részt vesz az Ünnepi Könyvhéten, amelyet június 12-16. között rendeznek meg a Váci utcában. Nagy kedvezményekkel várják az érdeklődőket néprajzi, módszertani, kézműves, tánctörténeti könyvritkaságokkal, CD-kel és DVD-kel.

A kiadványok között megtalálhatók a Magyar Állami Népi Együttes táncelőadásai, archív népzenei lemezek és revival népzenei válogatások, a néphagyomány továbbörökítésében hasznosítható módszertani kiadványok, hiánypótló néprajzi, népzenei szakkönyvek.

A néphagyomány iránt érdeklődők minden rétege megtalálhatja a kedvére való, számára hasznos kiadványt: a népi hangszeren tanulókat népzenei füzetek, példatárak, az énekelni vágyókat a Népi Énekiskola kötetei várják. Az óvoda és iskolapedagógusok számára készült Helyi hagyományok, illetve Útravaló sorozatok szerzői gyakorlatban jártas szakemberek, akik archívumokban, adatközlőktől gyűjtött anyagukat pedagógiai munkájuk során ki is próbálták. Sándor Ildikó: Tücsökringató című, ölbéli játékokat bemutató könyve az együttjátszás élményét kínálja kisgyermekeknek, ifjú szülőknek, nagyszülőknek.

A néprajz szerelmeseinek olyan neves szerzők munkáit kínálja az intézmény, mint Sebő Ferenc, vagy Pávai István. Bari Károly tavaly megjelent Régi cigány szótárak és folklór szövegek című, hiánypótló háromkötetes művében 18-19. századi és 20. század eleji cigány glosszáriumok, valamint a 19. században és a 20. század elején elszórtan publikált cigányfolklór-szövegek olvashatók. A kézműveskedni vágyók CD-ROM kiadványokon szakemberek segítségével sajátíthatják el különböző népi kismesterségek fortélyait. Az elmúlt évek nagysikerű, a híres népzenegyűjtőink zeneszerzőink néprajzi-folklorisztikai tevékenységét, kutatásait bemutató kiállítások dokumentum és fényképanyaga most album formájában is megtalálható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.