Jazz/World

Üdítő könyvkoktél a Hagyományok Házától

2014.06.12. 16:40
Ajánlom
Idén először a Hagyományok Háza is részt vesz az Ünnepi Könyvhéten, amelyet június 12-16. között rendeznek meg a Váci utcában. Nagy kedvezményekkel várják az érdeklődőket néprajzi, módszertani, kézműves, tánctörténeti könyvritkaságokkal, CD-kel és DVD-kel.

A kiadványok között megtalálhatók a Magyar Állami Népi Együttes táncelőadásai, archív népzenei lemezek és revival népzenei válogatások, a néphagyomány továbbörökítésében hasznosítható módszertani kiadványok, hiánypótló néprajzi, népzenei szakkönyvek.

A néphagyomány iránt érdeklődők minden rétege megtalálhatja a kedvére való, számára hasznos kiadványt: a népi hangszeren tanulókat népzenei füzetek, példatárak, az énekelni vágyókat a Népi Énekiskola kötetei várják. Az óvoda és iskolapedagógusok számára készült Helyi hagyományok, illetve Útravaló sorozatok szerzői gyakorlatban jártas szakemberek, akik archívumokban, adatközlőktől gyűjtött anyagukat pedagógiai munkájuk során ki is próbálták. Sándor Ildikó: Tücsökringató című, ölbéli játékokat bemutató könyve az együttjátszás élményét kínálja kisgyermekeknek, ifjú szülőknek, nagyszülőknek.

A néprajz szerelmeseinek olyan neves szerzők munkáit kínálja az intézmény, mint Sebő Ferenc, vagy Pávai István. Bari Károly tavaly megjelent Régi cigány szótárak és folklór szövegek című, hiánypótló háromkötetes művében 18-19. századi és 20. század eleji cigány glosszáriumok, valamint a 19. században és a 20. század elején elszórtan publikált cigányfolklór-szövegek olvashatók. A kézműveskedni vágyók CD-ROM kiadványokon szakemberek segítségével sajátíthatják el különböző népi kismesterségek fortélyait. Az elmúlt évek nagysikerű, a híres népzenegyűjtőink zeneszerzőink néprajzi-folklorisztikai tevékenységét, kutatásait bemutató kiállítások dokumentum és fényképanyaga most album formájában is megtalálható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.
Zenés színház

Online premierrel jön Vecsei H. Miklós operarendezése

A Szöktetés a szerájból az Opera Otthonra első online premierje lesz január 23-án 19:00 órától.
Színház

Fullajtár Andrea felmondott az SZFE-n

A színésznő eddig a diákokért maradt. A jelenlegi vezetéssel nem tud osztályfőnökként részt venni a tanításban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Film

Film készül Billie Holiday hírhedt kábítószeres peréről

Február végén érkezik a legendás jazzénekesnőről szóló életrajzi dráma, amely azt mutatja be, miként vált Billie Holiday az Egyesült Államok drogellenes háborújának egyik legfontosabb ellenségévé egy protest song miatt.
Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.
Jazz/World hír

Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több a nemzetközi toplistákra és a legjobb hazai kiadványok közé került.
Jazz/World lemez

David Bowie utolsó, legnehezebb szerepe

Öt éve, utolsó albumának megjelenése és hatvankilencedik születésnapja után két nappal elhunyt David Bowie. Hogy a Blackstar hattyúdalnak készült-e, abban az alkotótársak véleménye is megoszlik. Nézz fel, a mennyben vagyok – énekelte a popsztár, és ezt aligha lehet másképpen értelmezni.
Jazz/World hír

A legjobb lemezkiadók közé választotta a BMC-t egy rangos amerikai jazzmagazin

A 2020-as év öt legjobb dzsessz lemezkiadója közé választotta a magyar BMC Recordsot a New York City Jazz Record rangos magazin. A BMC több tavalyi albumát külön is díjazta a lap.