Jazz/World

„Úgy akarok énekelni, ahogy beszélek” – Ella Fitzgerald-díjjal tüntették ki Montreálban Stacey Kentet

2023.07.04. 13:35
Ajánlom
Ella Fitzgerald-díjat kapott július 1-jén, szombaton este Stacey Kent jazzénekesnő a Montréali Nemzetközi Jazzfesztiválon. A Grammy-díjra jelölt, világhírű amerikai előadóművészt kiemelkedő énekesi tehetségéért jutalmazták az elismeréssel.

„Felvillanyozó érzés és valódi megtiszteltetés volt megkapni ezt a díjat. Milyen csodálatos este és egyben különleges lezárása ennek az évadnak" – mondott köszönetet az elismerésért Facebook oldalán az énekesnő.

Stacey Kenttel nemrégiben készítettünk interjút abból az alkalomból, hogy az énekesnő Budapesten adott brazil hangulatú, nagy sikerű koncertet a JazzFest Budapest záró eseményeként, az Erkel Színházban.

A történetmesélés csodája – beszélgetés Stacey Kenttel

Kapcsolódó

A történetmesélés csodája – beszélgetés Stacey Kenttel

Stacey Kent, Grammy-díjra jelölt és számos elismeréssel díjazott, világhírű amerikai jazzénekesnő május közepén lépett fel az Erkel Színházban. A művésznővel a koncert előtti nap zenekari próbája után ültünk le beszélgetni.

A brazil zenéhez való mély kötődéséről a következőket mesélte a Fideliónak:

A szamba azt jelenti, reményt találni akkor is, ha nincsen.

Minden apró lehetőséget megkeresni, ami bejön az ablakon, bármit, amibe belekapaszkodhatunk, hogy elhiggyük, a holnap jobb lesz. Mert különben egyszerűen feladnánk. És ez rendkívül fontos. Olyan időket élünk, amikor sok a nehézség, és az emberek különlegesek, mert megtalálják a kivezető utat. Hétköznapi módon, a kis örömöket, a nagyobbak talán most nehezebben érhetők el. Mindenki keres valamit, hogy ráleljen a reményre."

Stacey Kent előadóművészetében fontos szerepet játszik az intimitás. „Nem játszom nagyzenekari zenét – nyilatkozta lapunknak. – Régebben csináltam, de túl nagy zajt csapna,

én pedig úgy akarok énekelni, ahogy beszélek.

Stacey Kent saját bevallása szerint olyan énekes, aki szereti a szavakat. Néha azért választ ki magának egy dalt, mert tetszik a szövege, a hangzása. Az sem baj, ha a közönség nem érti azt a nyelvet, amin éppen énekel. Mert nem érteni, hanem érezni kell. Hiszen dalainak lényege, hogy elmondjon velük egy történetet.

„Utazom mindenfelé a világban, sok helyen nem értem a nyelvet, magyarul sem beszélek, de csak hallgatom, ahogy az emberek egymásnak mesélik a történeteiket. Egyik részem meg akarja érteni, ami frusztráló, a másik részem meg örömét leli abban, hogy nem értem egy szavukat sem. Mert elmehetek Magyarországra, Kínába, Hongkongba, Makaóra, Japánba, a Fülöp-szigetekre, Törökországba, mindazokra a helyekre, ahol nem beszélem a nyelvet, és figyelhetem, ahogy az emberek történeteket mesélnek egymásnak. Én is szeretem, ha mesélnek nekem, és izgalmas, amikor az ember másokkal van, és ez nem múlik el sohasem. Nemcsak a történet élvezete, hanem a kollektív élmény sem. Ahhoz nem kell ismerned a többieket, hogy a közös utazás örömét érezd."

A Montréali Nemzetközi Jazzfesztivált 1980-óta rendezik meg és 2004-óta a világ legnagyobb jazzfesztiváljaként tartják számon. A rendezvény június 29-én kezdődött és augusztus 6-ig tart. Idén többek között olyan neves előadók lépnek ott föl, mint Stacey Kent, George Benson, Herbie Hancock, Diana Krall, Melody Gardot, Macy Gray, Avishai Cohen, Chris Botti, Ibrahim Maalouf és Marisa Monte.

Fejléckép: Stacey Kent (Fotó/Forrás: Benoit Peverelli / Jazzfest Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Első magyar előadóként lépett fel Lukács Miklós az idén 30 éves Jazzopen Stuttgarton

A Jazzopen Stuttgarton debütált Lukács Miklós, Omar Sosa és Paolo Fresu közös projektje. A fellépés a Stuttgarti Liszt Intézet és a JazzFest Budapest együttműködésében valósult meg, a tervek szerint a három művész a közeljövőben Budapesten is bemutatja projektjét.
Jazz/World kritika

Korhatár a csillagos ég – beszámoló a Toto veszprémi koncertjéről

A világhírű, háromszoros Grammy-díjas Toto zenekar koncertjét hónapok óta várta a közönség, az eső azonban váratlanul érkezett 20-án a csontszáraz júliusi hetek után. A VeszprémFest eseményét szabad tér helyett az Arénában tartották.
Jazz/World ajánló

Kultúrák találkozása – LURA margitszigeti koncertje előtt mesélt

A Lisszabonban született, zöld-foki szigeteki származású, vibráló hangú énekesnő, LURA, fesztiválok, szabadtéri színpadok, európai és amerikai klubok visszatérő vendége, aki hamisíthatatlan előadásmódjával ragadja magával közönségét.
Jazz/World hír

Október 6-áig pályázhatnak a fiatal tehetségek a Jazz Showcase-re

Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg tehetségbörzéjét a Müpa, amelynek célja a hazai alkotó- és előadó-művészeti színtér feltörekvő tehetségeinek felkutatása és felkarolása.
Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.