Jazz/World

Új bemutató előtt áll az Ifjú Szivek

2009.01.14. 00:00
Ajánlom
"Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára” – Hommage à Bartók. Az ismert Bartók-mű címének játékos parafrázisát választotta címéül az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes új bemutatójának, amelyet január 19-én láthat a nagyközönség Pozsonyban, január 22-én pedig Budapesten, a Hagyományok Házában.

Alig heverték ki a szintén vadonatúj Táncírók 2008. október 17-i és 18-i bemutatóit, máris turnézni indultak, s miután a soron következő bemutató ízelítőjével bejárták a Felvidék egy részét, október 24-én a Művészetek Palotájában is láthatott belőle pár szemelvényt a budapesti közönség. Az együttes most nagy erőbedobással készül a januári bemutatóra. Az előadást 19.00 órától tekinthetjük meg a Heineken Tower Stage-ben, amely a Szlovák Táncszínház székhelye és egyben Pozsony legújabb, legmodernebb színháza. Az impozáns épületet a Duna parton, az Új Nemzeti Színház mellett találják meg a távolabbról érkezők. Aki lemaradna a pozsonyi bemutatóról, az a Hagyományok Házában tekintheti meg az előadás budapesti bemutatóját, január 22-én, 19.00 órától.
Hégli Dusán legújabb műsora olyan színházi táncelőadás, amilyet a budapesti közönség a Honti igricek, a Zenészek táncai és a Felföldi levelek című produkciókban már megismerhetett. Az Ifjú Szivek műsorait a hagyományos tánckultúra hiteles előadása, a kiváló zenei kíséret, az igényes színpadkép és viselet, valamint a dramaturgiai szerkezet átgondolt találkozása teszi sajátossá, egyedivé.

A műsor szerkezetét Bartók Béla zeneszerzői zsenialitásának népzenei indíttatása határozza meg, ami a tánc alkalmazásán, a tradicionális hangszeres zene ritmikai, dinamikai és a nyugatitól eltérő harmóniavilágán érhető tetten. Bartók a zenében hallhatóvá tette a táncot. Az Ifjú Szivek kísérletet tesz arra, hogy a táncban láthatóvá tegye a zenét.

Képek, levelek, fonográffelvételek, táncok, gyűjtések, visszaemlékezések, Bartók zenéje és írásai, valamint az alkotóban ezekből összeállt "belső film"... ez a Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára.

A műsorban magyar, szlovák és román táncok tekinthetők meg az egykori Csík, Beszterce-Naszód, Maros-Torda, Kolozs, Bihar, Csongrád, Somogy, Gömör, Hont, Zólyom és Nyitra vármegyék területéről.

(2009. január 19. 19:00 Heineken Tower Stage (Pozsony); január 22. 19:00 Hagyományok Háza (Budapest) - Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára; km.: Ifjú Szivek Táncegyüttes és zenekara, rendező-koreográfus: Hégli Dusán)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.
Jazz/World interjú

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.