Jazz/World

Új bemutató előtt áll az Ifjú Szivek

2009.01.14. 00:00
Ajánlom
"Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára” – Hommage à Bartók. Az ismert Bartók-mű címének játékos parafrázisát választotta címéül az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes új bemutatójának, amelyet január 19-én láthat a nagyközönség Pozsonyban, január 22-én pedig Budapesten, a Hagyományok Házában.

Alig heverték ki a szintén vadonatúj Táncírók 2008. október 17-i és 18-i bemutatóit, máris turnézni indultak, s miután a soron következő bemutató ízelítőjével bejárták a Felvidék egy részét, október 24-én a Művészetek Palotájában is láthatott belőle pár szemelvényt a budapesti közönség. Az együttes most nagy erőbedobással készül a januári bemutatóra. Az előadást 19.00 órától tekinthetjük meg a Heineken Tower Stage-ben, amely a Szlovák Táncszínház székhelye és egyben Pozsony legújabb, legmodernebb színháza. Az impozáns épületet a Duna parton, az Új Nemzeti Színház mellett találják meg a távolabbról érkezők. Aki lemaradna a pozsonyi bemutatóról, az a Hagyományok Házában tekintheti meg az előadás budapesti bemutatóját, január 22-én, 19.00 órától.
Hégli Dusán legújabb műsora olyan színházi táncelőadás, amilyet a budapesti közönség a Honti igricek, a Zenészek táncai és a Felföldi levelek című produkciókban már megismerhetett. Az Ifjú Szivek műsorait a hagyományos tánckultúra hiteles előadása, a kiváló zenei kíséret, az igényes színpadkép és viselet, valamint a dramaturgiai szerkezet átgondolt találkozása teszi sajátossá, egyedivé.

A műsor szerkezetét Bartók Béla zeneszerzői zsenialitásának népzenei indíttatása határozza meg, ami a tánc alkalmazásán, a tradicionális hangszeres zene ritmikai, dinamikai és a nyugatitól eltérő harmóniavilágán érhető tetten. Bartók a zenében hallhatóvá tette a táncot. Az Ifjú Szivek kísérletet tesz arra, hogy a táncban láthatóvá tegye a zenét.

Képek, levelek, fonográffelvételek, táncok, gyűjtések, visszaemlékezések, Bartók zenéje és írásai, valamint az alkotóban ezekből összeállt "belső film"... ez a Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára.

A műsorban magyar, szlovák és román táncok tekinthetők meg az egykori Csík, Beszterce-Naszód, Maros-Torda, Kolozs, Bihar, Csongrád, Somogy, Gömör, Hont, Zólyom és Nyitra vármegyék területéről.

(2009. január 19. 19:00 Heineken Tower Stage (Pozsony); január 22. 19:00 Hagyományok Háza (Budapest) - Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára; km.: Ifjú Szivek Táncegyüttes és zenekara, rendező-koreográfus: Hégli Dusán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Tánc

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.