Jazz/World

Új előadóművészet szak a Kodolányin

2007.01.30. 00:00
Ajánlom
A korábbi sokszoros túljelentkezés hatására 2007 őszétől a Liszt Ferenc Egyetem mellett immár a Kodolányi János Főiskolán is lehet jazzelőadóművészet szakra járni. A jelentkezési határidő - a többi felsőfokú képzéshez hasonlóan - február 15.

Ez idáig Magyarországon csak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen lehetett jazzhangszer és jazzének előadóművészi diplomát szerezni, de a hagyományosan közgazdasági, társadalomtudományi és bölcsészképzéssel foglalkozó, Európai Minőségdíjas Kodolányi János Főiskola ősszel új előadóművészet szakot indít. Ezt január 25-én jelentette be a sajtónak a két fent nevezett intézet rektora, Dr. Szabó Péter (Kodolányi) és Dr. Batta András, valamint az új tanszék vezetője, Mits Gergő. A szak különlegessége, hogy itt a Magyarországon már hagyományosan igen magas színvonalú jazzoktatási program egészül ki az igényes popzenei képzéssel.

A szakot a Kodolányi János Főiskola közösen dolgozta ki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, így a főiskola leendő hallgatóinak lehetőségük lesz a master fokozat megszerzésére is a KJF-es alapdiplomát követően. Az új művészeti tanszék vezetője a már említetett, baszusgitáros Mits Gergő, a művészeti vezető pedig Szabó Dániel jazz-zongorista. Az együttműködés egyik fontos témája a művészeti menedzser mesterképzés, amelyet a két intézmény közösen indít majd. Mire az első előadóművész szakos hallgatók végeznek, addigra ezen a mesterszakon a diákok azt is megtanulhatják, hogyan kell az igényes művészeti produkciót menedzselni, hogyan lehet a mai modern popkultúrában, illetve a komolyzene világában sikeres karriert felépíteni.

Az alapképzés Székesfehérváron zajlik nappali tagozaton, maximum 64 tanuló részvételével. A felvételi tantárgyak: szolfézs-zeneelmélet, zongora és a választott hangszer vagy ének. A választható szakirányok: jazzhangszer (jazz-zongora, jazzgitár, jazzbasszusgitár, jazzszaxofon, jazztrombita, jazzharsona, jazzdob), illetve jazzének. A képzés magas színvonalát a hazai és a nemzetközi jazz ismert szakemberei garantálják.

Szakvezető tanárok:
Szabó Dániel – zongora főtárgy
Birta Miklós – gitár
Pély Barnabás – ének
Muck Ferenc – szaxofon
Mits Gergő – basszus gitár
Szendőfi Péter – dob
Hámori János – trombita
Schreck Ferenc – harsona

A szakhoz kapcsolódóan nyaranta a nemzetközi jazz- és popéletben kiemelkedő művésztanárok mesterkurzusain a főiskolai hallgatók alanyi jogon vehetnek majd részt. Az intézmény koncertezési lehetőségeket is teremt itthon és az európai fesztiválokon. Ezen kívül a szükséges nyelvtudás birtokában az előadóművész szak hallgatói bekapcsolódhatnak az Erasmus programokba is.

(További információ: Mits Gergő tanszékvezető - (20) 398-6072)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.