Jazz/World

Új formációval mutatkozik be Oláh Kálmán

2012.01.02. 13:57
Ajánlom
Az elismert zeneszerző-zongorista az újév első szombatján új kvartettjével lép a Budapest Jazz Club színpadára.

Zana Zoltán szaxofonos, Lakatos Pecek Krisztián bőgős és Balázs Elemér dobos persze egyáltalán nem ismeretlenek a zongorista-zeneszerző számára, hiszen Oláh Kálmán rendszeresen duózik Zanával és Lakatos Pecekkel is, Balázs Elemér pedig legtöbb csapatában alapember. Hasonló felállásban Oláh legutóbb Tim Riesszel, a Rolling Stones szaxofonosával játszott, akivel még amerikai versenygyőzelmét megelőzően ismerkedett meg. De Zana Zoltánnak sincs szégyenkeznivalója, hiszen még főiskolásként megnyerte a Magyar Rádió 2009-es Ablakos Lakatos Dezső szaxofonversenyét.

Oláh Kálmánra persze mindig érdemes odafigyelni, de mostanában különösen sokszor hallhatunk róla. Novemberben a Miskolci Szimfonikusokkal a borsodi megyeszékhely koncerttermében, a Mühában játszották (kritikánk a koncertről itt), márciusban pedig épp a születésnapján a Müpában tűzik műsorra Oláh Kálmán Passacaglia for Orchestra & Jazz Trio című művét. A darab kulcsát a szerző a következő szavakkal fogalmazta meg: "A klasszikus zene és a jazz legkorábbi formai kapcsolata a klasszikus zenében gyakran használt variációs formában rejlik, melyben a téma bemutatását követően az egész kompozíció egy témára illetve annak harmóniamenetére épülő variáció-sorozatból áll. Ezt a formát a nagy zeneszerzők a barokk zenétől kezdve előszeretettel alkalmazták, és alkalmazzák a mai napig is." Nem műveiről, hanem családi hátterének, életpályájának részleteiről tudhatunk meg sokmindent Závada Pál Egy sor cigány című könyvéből, mely huszonnégy tehetséges és sikeres roma származású személyiséget, köztük jó néhány muzsikust mutat be.

Oláh Kálmán 1970. március 2-án született Budapesten. 1990-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán, 2000-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanít. Játszott többek között Lee Konitz-cal és Tony Lakatossal (szaxofon), Randy Breckerrel és Dusko Gojkovich-csal (trombita), Jack DeJohnette-tel és Tommy Campbell-lel (dob), Pat Methenyvel (gitár). Oláh Kálmán keresi a lehetőséget, miként lehetne közelebb hozni egymáshoz a klasszikus zenét és a dzsesszt. Első saját albuma, a Night Silence igazi mainstream felvétel, melyen három kürttel kiegészített szextettje és a Trio Midnight játszik. Miután részt vett különböző mainstream és fúziós együttesekben, különleges formációt hozott létre, melyben a trió egy vonósnégyessel egészült ki. Velük készítette el második albumát Expected and Found címmel. Másik fontos, stílusokon átívelő kísérletében Oláh Kálmán újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit. Néhány közülük helyet kapott a Moments from my life címmel megjelent szólólemezén. A koreai GOOD International lemezkiadó aztán megjelentette a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, melyen Bach Goldberg variációi hallhatók - kiegészítve Oláh Kálmán improvizációival. Első egész estés művét, a Concerto for Jazz Orchestra címűt 2001 februárjában mutatta be a Magyar Rádió a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével. Az elmúlt tíz évben a sikerek töretlenül folytatódtak: sorra jelentek meg új lemezei (Sketches from Bach's Cello, Hungarian Rhapsody, Contrasts and Parallels, Always, Images), 2006-ban megnyerte a Thelonious Monk nemzetközi jazz-zeneszerző versenyt, még ugyanebben az évben Liszt-díjat, majd 2007-ben Szabó Gábor-díjat kapott.

január 7. 21:00 Budapest Jazz Club

Oláh Kálmán Quartet

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Könyv

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Színház

Herczeg Tamás leköszön a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről

Harangozó Gyula művészeti igazgató szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől.
Színház

Független alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgársága

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakozó oktatók és hallgatók Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoztak létre, melynek elsődleges célja demokratikus keretek közé menteni az egyetem 155 éves szellemiségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Réteken és mezőkön improvizáltam hosszasan”

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai jazz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.
Jazz/World ajánló

Feltörekvő fiatal jazz-zenészek veszik birtokba a Müpát

A Jazz Showcase a feltörekvő hazai jazz-zenekarok számára évek óta az egyik legfontosabb fellépési lehetőség, ahol megmutathatják magukat a szélesebb közönség és a szakma képviselői előtt. Ez idén sem változik, és bár a vírushelyzet miatt a megszokott formátumtól eltérően, de már 14. alkalommal költözik a Müpa – ezúttal virtuális – tereibe a jazz.
Jazz/World fonó

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Jazz/World Film

Film készül Billie Holiday hírhedt kábítószeres peréről

Február végén érkezik a legendás jazzénekesnőről szóló életrajzi dráma, amely azt mutatja be, miként vált Billie Holiday az Egyesült Államok drogellenes háborújának egyik legfontosabb ellenségévé egy protest song miatt.
Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.