Jazz/World

Új jazzfesztivál indul Pakson

2017.05.29. 14:20
Ajánlom
A Bacsó Kristóf Triád, a Dresch Quartet és a Juhász Gábor Trió koncertjével rendezik meg az első Paksi Jazz Fesztivált június 16-tól 18-ig.

A fesztivált az idén 10 éves Paksi Képtár hívta életre, akik a programstruktúra szélesítésével multikulturális műhellyé kívánnak válni.

A nyitónapon a Bacsó Kristóf Triád lép színpadra. Bacsó Kristóf igazi zenei intellektus, sok emlékezetes témát tett le már a kottatartóra, mint például a Caffeine Express vagy a Lunar Dance című műveket, és ezeket élvezetes hangszerelésekben szólaltatta meg kvartettje, kvintettje vagy a Modern Art Orchestra big band, amelynek kulcstagja. "A Triádot alapítói azért hozták létre, hogy közösen fedezzék fel a nagy zenei ismeretlent, azokat a soha nem látott tájakat, ahova csak egymás segítségével tudunk eljutni" – nyilatkozta a szaxofonos. A Triád Bacsó legfontosabb zenekara, jelentős pozícióra tett szert a jazz színtéren. Legújabb, idén megjelent lemezükön a világhírű amerikai, de benini származású gitáros-énekes, Lionel Loueke közreműködik.

Bacsó Kristóf Triád

Bacsó Kristóf Triád

Őket követi a második napon, 17-én a Dresch Quartet. Dresch Mihály a magyarországi etno-jazz irány legjelentősebb képviselője. A mi a saját maga által választott útját illeti, a szerénységével kitűnő Dresch a végletekig következetes: személyében testesíti meg azt a törekvést, amely Szabadostól indult, és már újabb generációk folytatják. Egyik oldalról John Coltrane, Johnny Griffin és Archie Shepp, másfelől Bartók Béla, Szabados György és a furulyázó erdélyi pásztor voltak példaképei.

Dresch útja szükségszerűen vezetett egy nagyon szorosan összefogott kvartett kialakításához is.

Ebben a leghosszabb ideje fennálló partneri viszony a teljesen egyéni sounddal rendelkező Baló István doboshoz fűzi. A kvartettnek, amely tavaly jelentetett meg elmélyült töprengésről árulkodó lemezt Tördelős címmel (Fonó), a hihetetlenül ötletgazdag Lukács Miklós cimbalomművész az egyetlen, akkordokat is játszó hangszeres tagja. Bőgőn az etno-jazz irányt tekintve leginkább tapasztalt Horváth Balázs játszik.

Dresch Quartet

Dresch Quartet (Fotó/Forrás: Szentirmai Zsolt)

A fesztivál utolsó napján, 18-án a Juhász Gábor Trió lesz a vendég. Juhász Gábor öntörvényű és népszerű, ezer szállal a mában élő, szinte minden szellemi és művészeti impulzusra nyitott gitáros. Szóló pályafutásának legutóbbi három állomását meglepő feldolgozások jelzik: John Coltrane (Love Supreme), Bartók Béla és Franz Schubert (Téli utazás). A Juhász Gábor trió az idei Nemzetközi Jazznapon felvett koncertlemezén ismét új irányt vett: a hatvanas évek boldogan robogó, kicsattanó és örömteli életérzését adja vissza triójával, melyhez erre a projektre Gátos Iván Nord Hammond-orgonán csatlakozik, elmélyítve merülésüket a korszak funky hangzásába.

A koncerteket a polgármesteri hivatal előtti téren tartják mindhárom este fél 8-tól.

Juhász Gábor

Juhász Gábor (Fotó/Forrás: Juhász László)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.