Jazz/World

Új jazzfesztivál indul Pakson

2017.05.29. 14:20
Ajánlom
A Bacsó Kristóf Triád, a Dresch Quartet és a Juhász Gábor Trió koncertjével rendezik meg az első Paksi Jazz Fesztivált június 16-tól 18-ig.

A fesztivált az idén 10 éves Paksi Képtár hívta életre, akik a programstruktúra szélesítésével multikulturális műhellyé kívánnak válni.

A nyitónapon a Bacsó Kristóf Triád lép színpadra. Bacsó Kristóf igazi zenei intellektus, sok emlékezetes témát tett le már a kottatartóra, mint például a Caffeine Express vagy a Lunar Dance című műveket, és ezeket élvezetes hangszerelésekben szólaltatta meg kvartettje, kvintettje vagy a Modern Art Orchestra big band, amelynek kulcstagja. "A Triádot alapítói azért hozták létre, hogy közösen fedezzék fel a nagy zenei ismeretlent, azokat a soha nem látott tájakat, ahova csak egymás segítségével tudunk eljutni" – nyilatkozta a szaxofonos. A Triád Bacsó legfontosabb zenekara, jelentős pozícióra tett szert a jazz színtéren. Legújabb, idén megjelent lemezükön a világhírű amerikai, de benini származású gitáros-énekes, Lionel Loueke közreműködik.

Bacsó Kristóf Triád

Bacsó Kristóf Triád

Őket követi a második napon, 17-én a Dresch Quartet. Dresch Mihály a magyarországi etno-jazz irány legjelentősebb képviselője. A mi a saját maga által választott útját illeti, a szerénységével kitűnő Dresch a végletekig következetes: személyében testesíti meg azt a törekvést, amely Szabadostól indult, és már újabb generációk folytatják. Egyik oldalról John Coltrane, Johnny Griffin és Archie Shepp, másfelől Bartók Béla, Szabados György és a furulyázó erdélyi pásztor voltak példaképei.

Dresch útja szükségszerűen vezetett egy nagyon szorosan összefogott kvartett kialakításához is.

Ebben a leghosszabb ideje fennálló partneri viszony a teljesen egyéni sounddal rendelkező Baló István doboshoz fűzi. A kvartettnek, amely tavaly jelentetett meg elmélyült töprengésről árulkodó lemezt Tördelős címmel (Fonó), a hihetetlenül ötletgazdag Lukács Miklós cimbalomművész az egyetlen, akkordokat is játszó hangszeres tagja. Bőgőn az etno-jazz irányt tekintve leginkább tapasztalt Horváth Balázs játszik.

Dresch Quartet

Dresch Quartet (Fotó/Forrás: Szentirmai Zsolt)

A fesztivál utolsó napján, 18-án a Juhász Gábor Trió lesz a vendég. Juhász Gábor öntörvényű és népszerű, ezer szállal a mában élő, szinte minden szellemi és művészeti impulzusra nyitott gitáros. Szóló pályafutásának legutóbbi három állomását meglepő feldolgozások jelzik: John Coltrane (Love Supreme), Bartók Béla és Franz Schubert (Téli utazás). A Juhász Gábor trió az idei Nemzetközi Jazznapon felvett koncertlemezén ismét új irányt vett: a hatvanas évek boldogan robogó, kicsattanó és örömteli életérzését adja vissza triójával, melyhez erre a projektre Gátos Iván Nord Hammond-orgonán csatlakozik, elmélyítve merülésüket a korszak funky hangzásába.

A koncerteket a polgármesteri hivatal előtti téren tartják mindhárom este fél 8-tól.

Juhász Gábor

Juhász Gábor (Fotó/Forrás: Juhász László)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.