Jazz/World

Új jazzfesztivál indul Pakson

2017.05.29. 14:20
Ajánlom
A Bacsó Kristóf Triád, a Dresch Quartet és a Juhász Gábor Trió koncertjével rendezik meg az első Paksi Jazz Fesztivált június 16-tól 18-ig.

A fesztivált az idén 10 éves Paksi Képtár hívta életre, akik a programstruktúra szélesítésével multikulturális műhellyé kívánnak válni.

A nyitónapon a Bacsó Kristóf Triád lép színpadra. Bacsó Kristóf igazi zenei intellektus, sok emlékezetes témát tett le már a kottatartóra, mint például a Caffeine Express vagy a Lunar Dance című műveket, és ezeket élvezetes hangszerelésekben szólaltatta meg kvartettje, kvintettje vagy a Modern Art Orchestra big band, amelynek kulcstagja. "A Triádot alapítói azért hozták létre, hogy közösen fedezzék fel a nagy zenei ismeretlent, azokat a soha nem látott tájakat, ahova csak egymás segítségével tudunk eljutni" – nyilatkozta a szaxofonos. A Triád Bacsó legfontosabb zenekara, jelentős pozícióra tett szert a jazz színtéren. Legújabb, idén megjelent lemezükön a világhírű amerikai, de benini származású gitáros-énekes, Lionel Loueke közreműködik.

Bacsó Kristóf Triád

Bacsó Kristóf Triád

Őket követi a második napon, 17-én a Dresch Quartet. Dresch Mihály a magyarországi etno-jazz irány legjelentősebb képviselője. A mi a saját maga által választott útját illeti, a szerénységével kitűnő Dresch a végletekig következetes: személyében testesíti meg azt a törekvést, amely Szabadostól indult, és már újabb generációk folytatják. Egyik oldalról John Coltrane, Johnny Griffin és Archie Shepp, másfelől Bartók Béla, Szabados György és a furulyázó erdélyi pásztor voltak példaképei.

Dresch útja szükségszerűen vezetett egy nagyon szorosan összefogott kvartett kialakításához is.

Ebben a leghosszabb ideje fennálló partneri viszony a teljesen egyéni sounddal rendelkező Baló István doboshoz fűzi. A kvartettnek, amely tavaly jelentetett meg elmélyült töprengésről árulkodó lemezt Tördelős címmel (Fonó), a hihetetlenül ötletgazdag Lukács Miklós cimbalomművész az egyetlen, akkordokat is játszó hangszeres tagja. Bőgőn az etno-jazz irányt tekintve leginkább tapasztalt Horváth Balázs játszik.

Dresch Quartet

Dresch Quartet (Fotó/Forrás: Szentirmai Zsolt)

A fesztivál utolsó napján, 18-án a Juhász Gábor Trió lesz a vendég. Juhász Gábor öntörvényű és népszerű, ezer szállal a mában élő, szinte minden szellemi és művészeti impulzusra nyitott gitáros. Szóló pályafutásának legutóbbi három állomását meglepő feldolgozások jelzik: John Coltrane (Love Supreme), Bartók Béla és Franz Schubert (Téli utazás). A Juhász Gábor trió az idei Nemzetközi Jazznapon felvett koncertlemezén ismét új irányt vett: a hatvanas évek boldogan robogó, kicsattanó és örömteli életérzését adja vissza triójával, melyhez erre a projektre Gátos Iván Nord Hammond-orgonán csatlakozik, elmélyítve merülésüket a korszak funky hangzásába.

A koncerteket a polgármesteri hivatal előtti téren tartják mindhárom este fél 8-tól.

Juhász Gábor

Juhász Gábor (Fotó/Forrás: Juhász László)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Plusz

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.