Jazz/World

Új lemez Harcsa Veronikától

2008.11.20. 00:00
Ajánlom
A fiatal jazzénekesnő muzikalitása és kreativitása máris a harmadik albumhoz vezetett: a Red Baggage című lemez bemutatójára november 27-én kerül sor az A38-on.

Harcsa Veronika alig tíz hónappal a hamar aranylemezzé vált You Don’t Know It’s You után újabb albumot készített: tizenhárom új szerzeményében továbbra is a jazz dominál, de a pop elemeit sem nélkülözi. A zenekar felállása nem változott, Oláh Zoltán nagybőgőn, Blaho Attila zongorán játszik, Majtényi Bálint pedig dobol a lemezen, amelyen egyaránt találhatunk hétperces improvizálós jazzdalt és teljesen puritán akusztikus balladát hangszeres szólók nélkül, rockosan szenvedélyes feminista-himnuszt és merengő szerelmes dalokat, soul-zenét idéző fúvóskórust és modern effektekkel felismerhetetlenné tett elektromos gitárt, a lassan állandó taggá váló Gyémánt Bálint sziporkázó előadásában; swinget, drum and bass és reggae-ritmusképletet.

A november 27-i lemezbemutató koncert vendége az SG5 néven is ismert Subicz Gábor Quintet. A szakmai berkekben már most Fekete-Kovács Kornél méltó utódjának kikiáltott trombitás-zenekarvezető az mr3 Bartók jazztrombitaverseny 3. helyezettje, különdíjasa és közönségdíjasa, a Pannonia Allstars Ska Orchestra oszlopa és fúvós szólamainak hangszerelője. Idén nyáron végre saját csapatot alapított, pszichedelikus, koszos jazz-funkot játszik, de bátran nyúl bármilyen területre, a jelenlegi kompozíciókban egyformán találunk dubot, drum and bass-t, hiphopot és nujazzt.

(2008. november 27. 20:00 A38 (Budapest) – Harcsa Veronika lemezbemutató koncertje; km.: SG5 (tagjai: Subicz Gábor/trombita, Lukács Gábor/szaxofon, Benkő Dávid/billentyűs hangszerek, Feke Zsolt/nagybőgő, basszusgitár, Mihalik Ábel/dob); Harcsa Veronika Quartet (tagjai: Harcsa Veronika/ének, Blaho Attila/zongora, Majtényi Balázs/dob, Oláh Zoltán/nagybőgő))

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.