Jazz/World

Új lemezén felfedi titkait Snétberger Ferenc

2017.04.21. 16:28
Ajánlom
Persze csak zenével súgja azokat fülünkbe. Titok címmel jelentette meg ugyanis a gitárművész legújabb albumát a világhírű német kiadó, az ECM, amin Anders Jormin (nagybőgő) és Joey Baron (dobok) érzékeny kíséretében bontakozik ki a jazz-legendára jellemző könnyed virtuozitás és derűs mélység.
titok

titok

A Titok Snétberger Ferencnek már a második albuma, ami az ECM kiadó gondozásában jelenik meg. Előző, In Concert című szólólemezét -amit 2013-as zeneakadémiai koncertje élő felvételeinek anyagából válogattak- nemcsak itthon, hanem a nemzetközi jazzéletben is elismerősen méltatták. Az All About Jazz például „gyönyörű, biztos előadásként” számolt be róla hasábjain. És most itt van a következő ECM-lemez, amin immár trió formációban hallhatjuk Snétberger jellegzetes akusztikus gitárhangját és kompozícióit. Az album és a produkció létrejöttében egyaránt nagy szerepet játszott a kiadó vezetője, Manfred Eicher, hiszen ő javasolta Snétberger számára a zenésztársakat. Ez jó ötletnek bizonyult, hiszen a lemezfelvétel előtt, ami -2015 áprilisában az oslói Rainbow stúdióban zajlott- mindössze három közös koncertet adtak, ennyi is elég volt azonban a közös rezonancia megtalálásához.

Mielőtt a stúdióba mentünk, játszottunk itthon a Zeneakadémián, azután Sopronban és Zalaegerszegen. A lemezt egyetlen nap alatt rögzítettük. Eszméletlen ilyen zenészekkel játszani. Hihetetlen, hogy mennyi pluszt adnak. És hogy milyen jól dolgoznak a stúdióban! Az maga volt a profizmus”

- mesélte lelkesen a lemezfelvétel körülményeiről előző interjúnkban az idén hatvanéves gitárművész. 

Kapcsolódó

"Ezt miért nem 25 éve mondtad?"

A Berlinben élő gitárművész új lemeze március közepén jelent meg. Ahogy első szerzői albuma, ez is egy zeneakadémiai akusztikus szólókoncert felvétele. Jelentős újdonság viszont, hogy ezt a CD-t a világhírű müncheni ECM adta ki, ami Snétberger pályáján is komoly előrelépés. A lemezbemutató koncert a Zeneakadémián lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül április 15-én.

Snétberger Ferenc

Snétberger Ferenc (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

Hogy milyen nagy volt közöttük az összhang, azt az is mutatja, hogy a lemezre mindjárt öt, teljes mértékben improvizált szám is felkerült. Így a Cou Cou, a címadó Titok, és a három záró szám mind a pillanat szülötte. A komponált darabok között találjuk például a Kék Kerék címűt, ami egy régről ismerős Snétberger-dallam, a Rambling-ot, ami kifejezetten erre a trióra íródott, a derűs Fairytale-t, és az unokának ajánlott Leolo-t is. Az Álom című dalban a szintó-cigány zenei gyökerek sejlenek fel, a Renaissance Snétberger klasszikus, míg az Orange Tango a latin zenei inspirációiról árulkodik.

A lemez ezen a linken rendelhető meg a Hangvető oldalán, belehallgatni pedig az ECM kiadó honlapján lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.