Jazz/World

Új lemezén felfedi titkait Snétberger Ferenc

2017.04.21. 16:28
Ajánlom
Persze csak zenével súgja azokat fülünkbe. Titok címmel jelentette meg ugyanis a gitárművész legújabb albumát a világhírű német kiadó, az ECM, amin Anders Jormin (nagybőgő) és Joey Baron (dobok) érzékeny kíséretében bontakozik ki a jazz-legendára jellemző könnyed virtuozitás és derűs mélység.
titok

titok

A Titok Snétberger Ferencnek már a második albuma, ami az ECM kiadó gondozásában jelenik meg. Előző, In Concert című szólólemezét -amit 2013-as zeneakadémiai koncertje élő felvételeinek anyagából válogattak- nemcsak itthon, hanem a nemzetközi jazzéletben is elismerősen méltatták. Az All About Jazz például „gyönyörű, biztos előadásként” számolt be róla hasábjain. És most itt van a következő ECM-lemez, amin immár trió formációban hallhatjuk Snétberger jellegzetes akusztikus gitárhangját és kompozícióit. Az album és a produkció létrejöttében egyaránt nagy szerepet játszott a kiadó vezetője, Manfred Eicher, hiszen ő javasolta Snétberger számára a zenésztársakat. Ez jó ötletnek bizonyult, hiszen a lemezfelvétel előtt, ami -2015 áprilisában az oslói Rainbow stúdióban zajlott- mindössze három közös koncertet adtak, ennyi is elég volt azonban a közös rezonancia megtalálásához.

Mielőtt a stúdióba mentünk, játszottunk itthon a Zeneakadémián, azután Sopronban és Zalaegerszegen. A lemezt egyetlen nap alatt rögzítettük. Eszméletlen ilyen zenészekkel játszani. Hihetetlen, hogy mennyi pluszt adnak. És hogy milyen jól dolgoznak a stúdióban! Az maga volt a profizmus”

- mesélte lelkesen a lemezfelvétel körülményeiről előző interjúnkban az idén hatvanéves gitárművész. 

Kapcsolódó

"Ezt miért nem 25 éve mondtad?"

A Berlinben élő gitárművész új lemeze március közepén jelent meg. Ahogy első szerzői albuma, ez is egy zeneakadémiai akusztikus szólókoncert felvétele. Jelentős újdonság viszont, hogy ezt a CD-t a világhírű müncheni ECM adta ki, ami Snétberger pályáján is komoly előrelépés. A lemezbemutató koncert a Zeneakadémián lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül április 15-én.

Snétberger Ferenc

Snétberger Ferenc (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

Hogy milyen nagy volt közöttük az összhang, azt az is mutatja, hogy a lemezre mindjárt öt, teljes mértékben improvizált szám is felkerült. Így a Cou Cou, a címadó Titok, és a három záró szám mind a pillanat szülötte. A komponált darabok között találjuk például a Kék Kerék címűt, ami egy régről ismerős Snétberger-dallam, a Rambling-ot, ami kifejezetten erre a trióra íródott, a derűs Fairytale-t, és az unokának ajánlott Leolo-t is. Az Álom című dalban a szintó-cigány zenei gyökerek sejlenek fel, a Renaissance Snétberger klasszikus, míg az Orange Tango a latin zenei inspirációiról árulkodik.

A lemez ezen a linken rendelhető meg a Hangvető oldalán, belehallgatni pedig az ECM kiadó honlapján lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.