Jazz/World

Új lemezén felfedi titkait Snétberger Ferenc

2017.04.21. 16:28
Ajánlom
Persze csak zenével súgja azokat fülünkbe. Titok címmel jelentette meg ugyanis a gitárművész legújabb albumát a világhírű német kiadó, az ECM, amin Anders Jormin (nagybőgő) és Joey Baron (dobok) érzékeny kíséretében bontakozik ki a jazz-legendára jellemző könnyed virtuozitás és derűs mélység.
titok

titok

A Titok Snétberger Ferencnek már a második albuma, ami az ECM kiadó gondozásában jelenik meg. Előző, In Concert című szólólemezét -amit 2013-as zeneakadémiai koncertje élő felvételeinek anyagából válogattak- nemcsak itthon, hanem a nemzetközi jazzéletben is elismerősen méltatták. Az All About Jazz például „gyönyörű, biztos előadásként” számolt be róla hasábjain. És most itt van a következő ECM-lemez, amin immár trió formációban hallhatjuk Snétberger jellegzetes akusztikus gitárhangját és kompozícióit. Az album és a produkció létrejöttében egyaránt nagy szerepet játszott a kiadó vezetője, Manfred Eicher, hiszen ő javasolta Snétberger számára a zenésztársakat. Ez jó ötletnek bizonyult, hiszen a lemezfelvétel előtt, ami -2015 áprilisában az oslói Rainbow stúdióban zajlott- mindössze három közös koncertet adtak, ennyi is elég volt azonban a közös rezonancia megtalálásához.

Mielőtt a stúdióba mentünk, játszottunk itthon a Zeneakadémián, azután Sopronban és Zalaegerszegen. A lemezt egyetlen nap alatt rögzítettük. Eszméletlen ilyen zenészekkel játszani. Hihetetlen, hogy mennyi pluszt adnak. És hogy milyen jól dolgoznak a stúdióban! Az maga volt a profizmus”

- mesélte lelkesen a lemezfelvétel körülményeiről előző interjúnkban az idén hatvanéves gitárművész. 

Kapcsolódó

"Ezt miért nem 25 éve mondtad?"

A Berlinben élő gitárművész új lemeze március közepén jelent meg. Ahogy első szerzői albuma, ez is egy zeneakadémiai akusztikus szólókoncert felvétele. Jelentős újdonság viszont, hogy ezt a CD-t a világhírű müncheni ECM adta ki, ami Snétberger pályáján is komoly előrelépés. A lemezbemutató koncert a Zeneakadémián lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül április 15-én.

Snétberger Ferenc

Snétberger Ferenc (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

Hogy milyen nagy volt közöttük az összhang, azt az is mutatja, hogy a lemezre mindjárt öt, teljes mértékben improvizált szám is felkerült. Így a Cou Cou, a címadó Titok, és a három záró szám mind a pillanat szülötte. A komponált darabok között találjuk például a Kék Kerék címűt, ami egy régről ismerős Snétberger-dallam, a Rambling-ot, ami kifejezetten erre a trióra íródott, a derűs Fairytale-t, és az unokának ajánlott Leolo-t is. Az Álom című dalban a szintó-cigány zenei gyökerek sejlenek fel, a Renaissance Snétberger klasszikus, míg az Orange Tango a latin zenei inspirációiról árulkodik.

A lemez ezen a linken rendelhető meg a Hangvető oldalán, belehallgatni pedig az ECM kiadó honlapján lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?