Jazz/World

Új művészeti fesztivál a láthatáron

2016.04.08. 09:18
Ajánlom
Májusra egyre hosszabbak és melegebbek a nappalok, önkéntelenül nyitottabbá válunk az újra, befogadóbbá mindarra, ami feltölt minket. Május 28. és június 14. között először rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat.

Az új rendezvénysorozat egy multikulturális befogadó tér, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem a zsidó kultúra fókuszba állításával eggyé válnak a különböző művészeti ágak. A színház, a komoly-, és könnyűzene, az irodalom, a film, a tánc, amely műfajok mindegyike hangsúlyos a programsorozatban, a sokféleséget, az alkotók pedig a nyitott, és kreativ szellemiséget képviselik a produkcióikban.

Őexcellenciája Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete személyes jelenlétével és beszédében hangsúlyozta: "a zsidó kultúra a magyar kultúra része, és a Zsidó Művészeti Napok célja, hogy hidat építsen a különböző csoportok között."

1416479883-6980

1416479883-6980 (Fotó/Forrás: Mazel Tov)

A minőségre garancia a felkért művészek névsora, köztük az izraeli Beer-Sheva Színház társulata, akik a Slichot című vendégjátékukkal érkeznek Budapestre, valamint több népszerű és neves művész, Tony Lakatos Münchenből, Csordás Klára Párizsból, az idén 20 éves Amsterdam Klezmer Band Hollandiából, továbbá hazai kiválóságok.

A Zsidó Művészeti Napok alapító igazgatója Dr. Vadas Vera így fogalmazott:

"Zsidó Nyári Fesztivál rendezvény-sorozatot 2014-ben befejeztük, de abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy helyette két zsidó kulturális eseménysorozat is elindulhatott.

Az egyik a már múlt évben megszervezett Zsidó Kulturális Fesztivál, a másik pedig a Zsidó Művészeti Napok, amelyet most indítunk útjára, amivel kezdetét veszi egy kulturális-folyam, amely sem térben, sem időben nincs megkötve. Terveink között szerepel az év folyamán is különböző programok szervezése.

A Zsidó Művészeti Napok és a Zsidó Kulturális Fesztivál nem versenytársai egymásnak."

 A Zsidó Művészeti Napok a zsidó kultúra sokszínűségét színvonalas művészeti produkciókkal, változatos helyszíneken kívánja bemutatni az érdeklődő közönségnek. Az ismert kulturális terek, koncert-, színház-, és mozik mellett, mint pl. a Liszt Ferenc Zeneakadémia, Uránia Nemzeti Filmszínház, Átrium Film-Színház, A38Hajó, BMC, és a Frankel Leó utcai zsinagóga, a lazább atmoszférájú, erzsébetvárosi kulturális, gasztronómiai és szórakoztató terekben is különleges programok várják a látogatókat, köztük a Mazel Tovban, a Gödör Klubban, és a Fogasban.

A Zsidó Művészeti Napokhoz a fővároson kívül néhány vidéki nagyváros is bekapcsolódott, többek között Debrecen, Sopron, Veszprém és Zalaegerszeg. A programokról bővebben itt olvashat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Most megtudhatod, kik alakítják a jövőben a magyar jazzt

Tizenkettedik alkalommal jelentkezik Közép-Európa legjelentősebb, jazztehetségeket felvonultató tehetségbörzéje, a Jazz Showcase február 8 és 10. között, ahol a fiatalok mellett már ismert magyar és külföldi előadók is fellépnek az esti nagy koncerteken.
Jazz/World ajánló

Hajdu Kláráért szurkolhatunk A Dal 2019 előválogatójában

A Dal 2019 legjobb 30 mezőnyébe bekerült a magyar jazzélet egyik kiemelkedő énekese, Hajdu Klára a You’re gonna rise című dalával, amit január 26-án mutat be élő adásban.
Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.