Jazz/World

Új művészeti fesztivál a láthatáron

2016.04.08. 09:18
Ajánlom
Májusra egyre hosszabbak és melegebbek a nappalok, önkéntelenül nyitottabbá válunk az újra, befogadóbbá mindarra, ami feltölt minket. Május 28. és június 14. között először rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat.

Az új rendezvénysorozat egy multikulturális befogadó tér, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem a zsidó kultúra fókuszba állításával eggyé válnak a különböző művészeti ágak. A színház, a komoly-, és könnyűzene, az irodalom, a film, a tánc, amely műfajok mindegyike hangsúlyos a programsorozatban, a sokféleséget, az alkotók pedig a nyitott, és kreativ szellemiséget képviselik a produkcióikban.

Őexcellenciája Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete személyes jelenlétével és beszédében hangsúlyozta: "a zsidó kultúra a magyar kultúra része, és a Zsidó Művészeti Napok célja, hogy hidat építsen a különböző csoportok között."

1416479883-6980

1416479883-6980 (Fotó/Forrás: Mazel Tov)

A minőségre garancia a felkért művészek névsora, köztük az izraeli Beer-Sheva Színház társulata, akik a Slichot című vendégjátékukkal érkeznek Budapestre, valamint több népszerű és neves művész, Tony Lakatos Münchenből, Csordás Klára Párizsból, az idén 20 éves Amsterdam Klezmer Band Hollandiából, továbbá hazai kiválóságok.

A Zsidó Művészeti Napok alapító igazgatója Dr. Vadas Vera így fogalmazott:

"Zsidó Nyári Fesztivál rendezvény-sorozatot 2014-ben befejeztük, de abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy helyette két zsidó kulturális eseménysorozat is elindulhatott.

Az egyik a már múlt évben megszervezett Zsidó Kulturális Fesztivál, a másik pedig a Zsidó Művészeti Napok, amelyet most indítunk útjára, amivel kezdetét veszi egy kulturális-folyam, amely sem térben, sem időben nincs megkötve. Terveink között szerepel az év folyamán is különböző programok szervezése.

A Zsidó Művészeti Napok és a Zsidó Kulturális Fesztivál nem versenytársai egymásnak."

 A Zsidó Művészeti Napok a zsidó kultúra sokszínűségét színvonalas művészeti produkciókkal, változatos helyszíneken kívánja bemutatni az érdeklődő közönségnek. Az ismert kulturális terek, koncert-, színház-, és mozik mellett, mint pl. a Liszt Ferenc Zeneakadémia, Uránia Nemzeti Filmszínház, Átrium Film-Színház, A38Hajó, BMC, és a Frankel Leó utcai zsinagóga, a lazább atmoszférájú, erzsébetvárosi kulturális, gasztronómiai és szórakoztató terekben is különleges programok várják a látogatókat, köztük a Mazel Tovban, a Gödör Klubban, és a Fogasban.

A Zsidó Művészeti Napokhoz a fővároson kívül néhány vidéki nagyváros is bekapcsolódott, többek között Debrecen, Sopron, Veszprém és Zalaegerszeg. A programokról bővebben itt olvashat.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Meat Loaf

A Grammy-díjas énekes 74 éves korában, családja körében halt meg, a halál okát nem közölték.
Jazz/World ajánló

A hazai jazz sztárjaival ünnepli a 70-et Zsoldos Béla

Zsoldos Béla egyike azon keveseknek, akik a hazai jazz világában felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek az ütőhangszerek világáról: komponista, előadóművész, több mint húsz éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hetvenedik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül a Müpában január 27-én.
Jazz/World ajánló

Megjelent Lukács Miklós első szólólemeze

A Fonó gondozásában jelent meg 2021 végén Lukács Miklós, a hazai kortárs zene legsokoldalúbb előadójának első cimbalom szólólemeze, a No Man’s Land. Az album a világon egyedülálló módon csak a cimbalom eszköztárát használja a lemezen hallható kísérleti elektronikán keresztül is. A No Man’s Land már elérhető a legnagyobb streaming platformokon, illetve a Fonó webáruházában.
Jazz/World hír

FSZEK Zenei Gyűjteményébe került Gonda János hagyatéka

Gonda János, a magyar jazz kiemelkedő alakja január 11-én lett volna 90 éves. Halála előtt a Zenei Gyűjteménynek adományozta dokumentumgyűjteményét. A hagyaték a katalogizálás, és a digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik.
Jazz/World ajánló

Szerb Újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt! Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint vendégük, Djordje Davidović szerb harmonikaművész. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várják, aki csak hallgatná a vérpezsdítő balkáni zenéket!