Jazz/World

Új otthonra lelt a Zeneakadémia Népzenei- és Jazz Tanszéke

2008.02.13. 00:00
Ajánlom
Ünnepélyes évnyitóval és avatással kezdődött a második félév a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei- és Jazz Tanszékén: a két szak új helyen, a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolával egy épületben kezdheti meg a munkát. "Bár nagy látnok volt, Liszt Ferenc álmodni sem tudott volna erről a pillanatról." - fogalmazott köszöntőjében Batta András, a Zeneakadémia rektora.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem életének meghatározó eseménye zajlott 2008. február 5-én a IX. kerületi Köztelek utca 8-ban: ünnepélyes félévnyitót tartott a Zeneakadémia Népzenei- és Jazz Tanszéke. A két szak a második félévet már új épületben, a ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában kezdheti meg. A Jazz Tanszék – elődeit is beleértve – 43 éve működik, hosszú ideje – méltatlan körülmények között – az újpesti Ady Endre Művelődési Házban. A népzene pedig évtizedek óta a Zeneakadémia tantárgya, de az egyetemi szintű oktatás több helyszínen, mindössze fél éve, 2007 szeptemberében indult. A költözés helyszínének ötlete a Jazz Tanszék egyik oktatójától, Gőz László harsonaművésztől, a Budapest Music Center vezetőjétől ered, aki öt évig dolgozott a régóta várt esemény megvalósításán.

Az évnyitó szimbolikusnak szánt növendékkoncerttel kezdődött az Ádám Jenő Zeneiskola dísztermében: Szabó Csobán Gergő bőgős először egy népzenei, majd egy jazz együttes tagjaként lépett fel. A házigazda Szentmáry Kálmán, a Zeneiskola igazgatója mellett, Batta András, a Zeneakadémia rektora is meleg szavakkal köszöntötte az örömteli esemény létrejöttét. A IX. kerületi Önkormányzat nevében Dr. Gegesy Ferenc polgármester köszöntő szavait – távolléte miatt – Gőz László tolmácsolta a közönségnek.

A Népzene Tanszék oktatói a Hagyományok Házában és a Zenetudományi Intézetben, továbbá az Egyetem Zenetudományi Tanszékén dolgoznak. A tanszék vezetője, Richter Pál zenetudós a rendezvényen beszámolt arról is, hogy a jazz- és a népzenészek között – akik a Sibelius Akadémián is egy épületben dolgoznak − példamutató az együttműködés. Binder Károly zongoraművész, a Jazz tanszék vezetője pedig egyenesen honfoglalásnak nevezte beköltözésüket, és szintén kiemelte a két tanszék közös munkájának és fellépéseinek fontosságát. László Attila gitárművész, a Jazz Tanszék big band-jének vezetője hozzátette: az új épületben az iskolai hangszerpark korszerűsítésére is sor kerül majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.