Jazz/World

Új otthonra lelt a Zeneakadémia Népzenei- és Jazz Tanszéke

2008.02.13. 00:00
Ajánlom
Ünnepélyes évnyitóval és avatással kezdődött a második félév a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei- és Jazz Tanszékén: a két szak új helyen, a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolával egy épületben kezdheti meg a munkát. "Bár nagy látnok volt, Liszt Ferenc álmodni sem tudott volna erről a pillanatról." - fogalmazott köszöntőjében Batta András, a Zeneakadémia rektora.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem életének meghatározó eseménye zajlott 2008. február 5-én a IX. kerületi Köztelek utca 8-ban: ünnepélyes félévnyitót tartott a Zeneakadémia Népzenei- és Jazz Tanszéke. A két szak a második félévet már új épületben, a ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában kezdheti meg. A Jazz Tanszék – elődeit is beleértve – 43 éve működik, hosszú ideje – méltatlan körülmények között – az újpesti Ady Endre Művelődési Házban. A népzene pedig évtizedek óta a Zeneakadémia tantárgya, de az egyetemi szintű oktatás több helyszínen, mindössze fél éve, 2007 szeptemberében indult. A költözés helyszínének ötlete a Jazz Tanszék egyik oktatójától, Gőz László harsonaművésztől, a Budapest Music Center vezetőjétől ered, aki öt évig dolgozott a régóta várt esemény megvalósításán.

Az évnyitó szimbolikusnak szánt növendékkoncerttel kezdődött az Ádám Jenő Zeneiskola dísztermében: Szabó Csobán Gergő bőgős először egy népzenei, majd egy jazz együttes tagjaként lépett fel. A házigazda Szentmáry Kálmán, a Zeneiskola igazgatója mellett, Batta András, a Zeneakadémia rektora is meleg szavakkal köszöntötte az örömteli esemény létrejöttét. A IX. kerületi Önkormányzat nevében Dr. Gegesy Ferenc polgármester köszöntő szavait – távolléte miatt – Gőz László tolmácsolta a közönségnek.

A Népzene Tanszék oktatói a Hagyományok Házában és a Zenetudományi Intézetben, továbbá az Egyetem Zenetudományi Tanszékén dolgoznak. A tanszék vezetője, Richter Pál zenetudós a rendezvényen beszámolt arról is, hogy a jazz- és a népzenészek között – akik a Sibelius Akadémián is egy épületben dolgoznak − példamutató az együttműködés. Binder Károly zongoraművész, a Jazz tanszék vezetője pedig egyenesen honfoglalásnak nevezte beköltözésüket, és szintén kiemelte a két tanszék közös munkájának és fellépéseinek fontosságát. László Attila gitárművész, a Jazz Tanszék big band-jének vezetője hozzátette: az új épületben az iskolai hangszerpark korszerűsítésére is sor kerül majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Igazi francia dzsesszcsemege Thomas de Pourquery új lemeze

Korlátoktól mentes, felszabadult, improvizatív zene hallható a francia dzsessz aktuális színfoltja, Thomas de Pourquery új albumán. Az énekes, szaxofonos Droles de Dames című anyaga a magyar BMC gondozásában jelent meg.
Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.