Jazz/World

Új, saját kompozíciókkal Vukán és Szakcsi

2007.04.02. 00:00
Ajánlom
Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla évtizedek óta játszik együtt, s mindig valami újon törik a fejüket. Hazánk két legkiválóbb jazz-zongoraművésze és zeneszerzője április 20-án - a Miskolci Szimfonikus Zenekar kíséretében - kizárólag saját szerzeményű darabokkal várja a közönséget.

"Mindketten írtunk egy-egy darabot erre az alkalomra – az enyém kamarazenekarra készült, Gyurié teljes szimfonikus zenekarra - mondja a különleges koncertről Szakcsi Lakatos Béla. Az előadás különlegessége abban rejlik, hogy a leírt és nem leírt részek váltakozását a karmesternek és a zenekartagoknak is ugyanúgy kell követnie, mint nekünk a zongoránál. A zenekar természetesen meghatározott anyagot játszik, mi viszont a kiállásokban és sok esetben a megírt részek alatt is rögtönzünk. Ettől lesz nem mindennapi ez a koncert."

Ami Vukán Györgyöt illeti, szoktak vele tréfálkozni, hogy két foghúzás közt egy recepttömbre megír egy operát (a dobos Kőszegi Imre terjeszti ezt róla), s tény, hogy igen gyorsan dolgozik. Persze ez azért túlzás. A valóságban "csak" tíz óra alatt ír tíz oldalnyi szimfóniát. Sokoldalúsága lenyűgöző, szinte minden műfajban otthonos. A kivételes stílusgazdagságot az improvizáció és a meglepetés ereje még inkább emeli játékában. Vallja: a zene akkor igazi, ha rögtönzött. A jazzt éppen ezért a legfantasztikusabb előadó-művészetnek tartja, hiszen játszása közben olyan mértékben tud előtérbe kerülni az előadó, ahogyan semmilyen klasszikus darab interpretálásakor sem. A rögtönzés komoly zeneelméleti alapokon nyugszik művészetében.

Szakcsi Lakatos Béla is klasszikus zenén nevelkedett. Konzis volt, majd felfedezte a jazzt, s két év után átpártolt az improvizatív műfajhoz. Folyamatosan koncertezik, s közben cigányszimfóniáján, újabb albumokon és színpadi műveken dolgozik. Játéka mindig az új és friss zenei ötletek tárházát kínálja a hallgatóság számára. Ízig-vérig a huszonegyedik század zenésze. Munkásságát számos kitüntetéssel, többek között Liszt Ferenc- és Szabó Gábor-díjjal is elismerte a szakma. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Prima-díj tulajdonosa, valamint ő az első jazz-zenész, aki Kossuth-díjat kapott.

(2007. április 20. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla (zongora) koncertje, km.: Miskolci Szimfonikus Zenekar, Dés András, vez.: Kovács László

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.