Jazz/World

Új, saját kompozíciókkal Vukán és Szakcsi

2007.04.02. 00:00
Ajánlom
Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla évtizedek óta játszik együtt, s mindig valami újon törik a fejüket. Hazánk két legkiválóbb jazz-zongoraművésze és zeneszerzője április 20-án - a Miskolci Szimfonikus Zenekar kíséretében - kizárólag saját szerzeményű darabokkal várja a közönséget.

"Mindketten írtunk egy-egy darabot erre az alkalomra – az enyém kamarazenekarra készült, Gyurié teljes szimfonikus zenekarra - mondja a különleges koncertről Szakcsi Lakatos Béla. Az előadás különlegessége abban rejlik, hogy a leírt és nem leírt részek váltakozását a karmesternek és a zenekartagoknak is ugyanúgy kell követnie, mint nekünk a zongoránál. A zenekar természetesen meghatározott anyagot játszik, mi viszont a kiállásokban és sok esetben a megírt részek alatt is rögtönzünk. Ettől lesz nem mindennapi ez a koncert."

Ami Vukán Györgyöt illeti, szoktak vele tréfálkozni, hogy két foghúzás közt egy recepttömbre megír egy operát (a dobos Kőszegi Imre terjeszti ezt róla), s tény, hogy igen gyorsan dolgozik. Persze ez azért túlzás. A valóságban "csak" tíz óra alatt ír tíz oldalnyi szimfóniát. Sokoldalúsága lenyűgöző, szinte minden műfajban otthonos. A kivételes stílusgazdagságot az improvizáció és a meglepetés ereje még inkább emeli játékában. Vallja: a zene akkor igazi, ha rögtönzött. A jazzt éppen ezért a legfantasztikusabb előadó-művészetnek tartja, hiszen játszása közben olyan mértékben tud előtérbe kerülni az előadó, ahogyan semmilyen klasszikus darab interpretálásakor sem. A rögtönzés komoly zeneelméleti alapokon nyugszik művészetében.

Szakcsi Lakatos Béla is klasszikus zenén nevelkedett. Konzis volt, majd felfedezte a jazzt, s két év után átpártolt az improvizatív műfajhoz. Folyamatosan koncertezik, s közben cigányszimfóniáján, újabb albumokon és színpadi műveken dolgozik. Játéka mindig az új és friss zenei ötletek tárházát kínálja a hallgatóság számára. Ízig-vérig a huszonegyedik század zenésze. Munkásságát számos kitüntetéssel, többek között Liszt Ferenc- és Szabó Gábor-díjjal is elismerte a szakma. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Prima-díj tulajdonosa, valamint ő az első jazz-zenész, aki Kossuth-díjat kapott.

(2007. április 20. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla (zongora) koncertje, km.: Miskolci Szimfonikus Zenekar, Dés András, vez.: Kovács László

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.