Jazz/World

Új, saját kompozíciókkal Vukán és Szakcsi

2007.04.02. 00:00
Ajánlom
Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla évtizedek óta játszik együtt, s mindig valami újon törik a fejüket. Hazánk két legkiválóbb jazz-zongoraművésze és zeneszerzője április 20-án - a Miskolci Szimfonikus Zenekar kíséretében - kizárólag saját szerzeményű darabokkal várja a közönséget.

"Mindketten írtunk egy-egy darabot erre az alkalomra – az enyém kamarazenekarra készült, Gyurié teljes szimfonikus zenekarra - mondja a különleges koncertről Szakcsi Lakatos Béla. Az előadás különlegessége abban rejlik, hogy a leírt és nem leírt részek váltakozását a karmesternek és a zenekartagoknak is ugyanúgy kell követnie, mint nekünk a zongoránál. A zenekar természetesen meghatározott anyagot játszik, mi viszont a kiállásokban és sok esetben a megírt részek alatt is rögtönzünk. Ettől lesz nem mindennapi ez a koncert."

Ami Vukán Györgyöt illeti, szoktak vele tréfálkozni, hogy két foghúzás közt egy recepttömbre megír egy operát (a dobos Kőszegi Imre terjeszti ezt róla), s tény, hogy igen gyorsan dolgozik. Persze ez azért túlzás. A valóságban "csak" tíz óra alatt ír tíz oldalnyi szimfóniát. Sokoldalúsága lenyűgöző, szinte minden műfajban otthonos. A kivételes stílusgazdagságot az improvizáció és a meglepetés ereje még inkább emeli játékában. Vallja: a zene akkor igazi, ha rögtönzött. A jazzt éppen ezért a legfantasztikusabb előadó-művészetnek tartja, hiszen játszása közben olyan mértékben tud előtérbe kerülni az előadó, ahogyan semmilyen klasszikus darab interpretálásakor sem. A rögtönzés komoly zeneelméleti alapokon nyugszik művészetében.

Szakcsi Lakatos Béla is klasszikus zenén nevelkedett. Konzis volt, majd felfedezte a jazzt, s két év után átpártolt az improvizatív műfajhoz. Folyamatosan koncertezik, s közben cigányszimfóniáján, újabb albumokon és színpadi műveken dolgozik. Játéka mindig az új és friss zenei ötletek tárházát kínálja a hallgatóság számára. Ízig-vérig a huszonegyedik század zenésze. Munkásságát számos kitüntetéssel, többek között Liszt Ferenc- és Szabó Gábor-díjjal is elismerte a szakma. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Prima-díj tulajdonosa, valamint ő az első jazz-zenész, aki Kossuth-díjat kapott.

(2007. április 20. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla (zongora) koncertje, km.: Miskolci Szimfonikus Zenekar, Dés András, vez.: Kovács László

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.