Jazz/World

Új, tematikus táncház-programok a Fonóban

2008.05.20. 00:00
Ajánlom
2008 szeptemberétől az Utolsó Óra gyűjtések időszakát idézve, de továbbgondolva, az akkor spontán szerveződő alkalmakat tudatosan, egész évre tervezett táncházi programmá alakítva ismét útjára indítják az Utolsó Óra táncházi programot.

A rendezvények célja, hogy a hagyományos táncos kultúra formáit a részvevők számára fontos tartalmakkal töltsék meg. A 2008/2009-es évben összesen öt tájegységet járnak körbe: Kalotaszeg, Mezőség, Sárköz - Dunamente, Szilágyság és Vajdaszenivány - Marosmente. A nyolc alkalmas sorozatok a tájegységek zenés és táncos kultúrája mellett az ott élő emberek, tájak, népszokások bemutatására is vállalkozik, és havonta egy alkalommal adatközlő zenészek muzsikálnak. A tánctanítás kezdő és haladó körben zajlik, majd tájegység szerinti és vegyes táncház következik. Mind a nyolc szerdát két tanító táncospár fogja végigkísérni, akik a legrangosabb tánccsoportok vezető táncosiból és táncpedagógusokból kerülnek ki, ahogy a legkiválóbbak közül valók zenekarok is.

Első sorozat szeptembertől októberig tart, és Kalotaszeg kerül középpontba. A tánctanárok Fitos Dezső és Kocsis Enikő lesznek a Szentendre Táncegyüttestől, zenél a Téka, valamint Szalonna és bandája valamint mérai és türei adatközlő zenészek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.