Jazz/World

Újabb Grammy az ArtistShare-nél

2008.02.12. 00:00
Ajánlom
Az 50. Grammy Gálán Herbie Hancock mellett Amy Winehouse volt a befutó, de Maria Schneider díjával az ArtistShare független zenekiadó is óriási eredményt ért el.

A február 10-i amerikai lemezipari ünnep, a Los Angeles-i Grammy-díj átadó a jazzrajongóknak kedvezett, hiszen az év albuma Herbie Hancock River: The Joni Letters című felvétele lett, aki emellett a kortárs jazz album kategóriájában is nyert, ezzel tizenkettedik elismerését gyűjtötte be. Az idei év legnagyobb győztese Amy Winehouse, aki pályáját jazzénekesnőként kezdte, életét pedig a 20. század legjobb jazzelőadóihoz hasonló botrányok övezik, mégis a populáris műfaj képviselője, így öt kategóriában bizonyult a legjobbnak.

Az énekes jazz kategóriában Patti Austin, latin jazzben Paquito D’Rivera, a jazz nagyegyüttesek közül Terence Blanchard formációja lett az első, Michael Brecker Pilgrimage című albuma után pedig újabb két poszthumusz elismerést kapott, az Anagram című szerzemény hangszeres szólójáért és a legjobb instrumentális jazz albumért. Angelique Kidjo a kortárs világzenei album, a Soweto Gospel Choir pedig a tradicionális világzenei album kategóriájában győzött.

A hangszeres kompozíciók kategóriájában a Sky Blue című lemezen hallható Cerulean Skies című szerzeményt ítélték a legjobbnak, Maria Schneider ezzel második Grammy-díját vihette haza. Az amerikai zeneszerző a nagyzenekari jazz mestere, együttesével 15 éve járja a világ legnevesebb színpadait, és elsőként szerződött az ArtistShare zenekiadóhoz.

Az ArtistShare rendkívüli kezdeményezés, hiszen a kiadó a művészeket a rajongókkal közvetlenül köti össze, bolti terjesztés nélkül finanszírozza projektjeit. A sikert jól mutatja, hogy 2003 óta olyan előadók gyűltek ide, mint Jim Hall, Chris Potter, Danilo Perez vagy Kenny Werner, bolti forgalom nélkül nyert Grammy-díjat tavaly Eddie Palmieri lemeze, tavalyelőtt Billy Childs szerzeménye, 2005-ben pedig szintén Maria Schneider. A tulajdonosok szerint, ahogy ma már nem jön házhoz a jeges, a CD boltok kora is el fog múlni. Ez nem jelenti a lemezkiadás megszűnését, inkább azt, hogy az internetes lehetőségektől nem megriadni kell, hanem azokat kihasználni, például úgy, hogy viszonteladói hálózat nélkül nagyobb részesedést adnak a művészeknek, akik így is eljuthatnak a Grammy-díjig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Két új Dresch-lemez jelent meg a Fonó jóvoltából

Egyszerre látott napvilágot Dresch Mihály két különböző felállásának új albuma a Fonó gondozásában. Az Árnyékban című lemez a klasszikus jazz-kvartett felállással készült, míg az Ongaku című album a fúvós pár éve elindított, népzenészekkel közös Vonós Quartetjének munkája.
Jazz/World ajánló

Igazi francia dzsesszcsemege Thomas de Pourquery új lemeze

Korlátoktól mentes, felszabadult, improvizatív zene hallható a francia dzsessz aktuális színfoltja, Thomas de Pourquery új albumán. Az énekes, szaxofonos Droles de Dames című anyaga a magyar BMC gondozásában jelent meg.
Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.