Jazz/World

Újabb Grammy az ArtistShare-nél

2008.02.12. 00:00
Ajánlom
Az 50. Grammy Gálán Herbie Hancock mellett Amy Winehouse volt a befutó, de Maria Schneider díjával az ArtistShare független zenekiadó is óriási eredményt ért el.

A február 10-i amerikai lemezipari ünnep, a Los Angeles-i Grammy-díj átadó a jazzrajongóknak kedvezett, hiszen az év albuma Herbie Hancock River: The Joni Letters című felvétele lett, aki emellett a kortárs jazz album kategóriájában is nyert, ezzel tizenkettedik elismerését gyűjtötte be. Az idei év legnagyobb győztese Amy Winehouse, aki pályáját jazzénekesnőként kezdte, életét pedig a 20. század legjobb jazzelőadóihoz hasonló botrányok övezik, mégis a populáris műfaj képviselője, így öt kategóriában bizonyult a legjobbnak.

Az énekes jazz kategóriában Patti Austin, latin jazzben Paquito D’Rivera, a jazz nagyegyüttesek közül Terence Blanchard formációja lett az első, Michael Brecker Pilgrimage című albuma után pedig újabb két poszthumusz elismerést kapott, az Anagram című szerzemény hangszeres szólójáért és a legjobb instrumentális jazz albumért. Angelique Kidjo a kortárs világzenei album, a Soweto Gospel Choir pedig a tradicionális világzenei album kategóriájában győzött.

A hangszeres kompozíciók kategóriájában a Sky Blue című lemezen hallható Cerulean Skies című szerzeményt ítélték a legjobbnak, Maria Schneider ezzel második Grammy-díját vihette haza. Az amerikai zeneszerző a nagyzenekari jazz mestere, együttesével 15 éve járja a világ legnevesebb színpadait, és elsőként szerződött az ArtistShare zenekiadóhoz.

Az ArtistShare rendkívüli kezdeményezés, hiszen a kiadó a művészeket a rajongókkal közvetlenül köti össze, bolti terjesztés nélkül finanszírozza projektjeit. A sikert jól mutatja, hogy 2003 óta olyan előadók gyűltek ide, mint Jim Hall, Chris Potter, Danilo Perez vagy Kenny Werner, bolti forgalom nélkül nyert Grammy-díjat tavaly Eddie Palmieri lemeze, tavalyelőtt Billy Childs szerzeménye, 2005-ben pedig szintén Maria Schneider. A tulajdonosok szerint, ahogy ma már nem jön házhoz a jeges, a CD boltok kora is el fog múlni. Ez nem jelenti a lemezkiadás megszűnését, inkább azt, hogy az internetes lehetőségektől nem megriadni kell, hanem azokat kihasználni, például úgy, hogy viszonteladói hálózat nélkül nagyobb részesedést adnak a művészeknek, akik így is eljuthatnak a Grammy-díjig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.