Jazz/World

Újabb norvég hangképek

2011.01.03. 23:03
Ajánlom
A divatos norvég irányzat, a nu jazznek is nevezett előadók újabb csoportja érkezik Pestre: a Sidsel Endresen–Håkon Kornstad Duó, Eivind Aarset együttese, valamint Kjetil Møster zenekara.

A Jazzland nevű lemezkiadóhoz és annak vezetőjéhez, Bugge Wesseltofthoz köthető produkciók novemberi Müpa-beli fellépése során ismerhette meg a közönség Håkon Kornstad szaxofonost, aki a Wibutee vezetőjeként tűnt fel, majd sokak számára meglepő módon feloszlatta sikeres zenekarát és szóló projektjére összpontosított. Sidsel Endresen viszont már többször is hipnotizálta énekével a magyar közönséget. 1980-ban vált ismertté, démonikus előadásmódja újraértelmezi az énekhang lehetőségeit. Megannyi felvételt készített az ECM és a Jazzland kiadók számára.

Eivind Aarset gitározását ezúttal a Sonic Codex Orchestra élén élvezhetjük. Aarset éteri gitárja szól Bill Laswell, David Sylvian, Dhafer Youssef és Nils Petter Molvaer zenekaraiban, de sokszínűségét mutatja, hogy olyan zenészekkel is együtt dolgozott, mint Ray Charles, Jon Hassell, Jan Garbarek, Talvin Singh, Paolo Fresu, Marilyn Mazur, Dee Dee Bridgewater és Django Bates. Első lemezét, amelyet zenekarvezetőként jegyzett, a New York Times a Miles Davis utáni kor legjobb elektronikus albumként jellemezte.

A programot a Møster! zárja, amely hasonlóan a másik két zenekarhoz, sok elektronikával fűszerezi produkcióját. A Møster! a szaxofonos Kjetil Møster legújabb kvartettje, melynek kedvéért többéves, sikeres pop-karrierjét függesztette fel, amikor is a világszerte ismert Datarock tagja volt. Møster 2000-ben vált szélesebb körben ismertté, amikor a Molde Jazz Fesztiválon fellépett Chick Coreával. Azóta rengeteg együttes tagja volt (The Core, Zanussi 5, MZN3, Ultralyd, Trondheim Jazz Orchestra with Pat Metheny stb.), több mint 30 lemezen játszik jazz, pop rock és metál műjajokban. A Møster! zenéje a '60-as évek modális jazzén alapul, de egyértelmű Miles Davis '70-es évekbeli elektronikus együtteseinek hatása is. Møster a Konsgsberg Jazzfesztiváltól kapott egy olyan lehetőséget, hogy Norvégia legjobb zenészeiből válogasson együttest maga köré. Ståle Storløkken (Hammond orgona, Moog) a Supersilentből, a Humcrush-ból és Terje Rypdal együtteséből ismert. A basszusgitáros Nikolai Eilertsen Norvégia utóbbi tíz éve legnagyobb rockzenekarának, a BigBang-nek tagja, de Ståle-val együtt játszik az Elephant9-ban is. Kenneth Kapstad dobos nemrég csatlakozott a kultikus Motorpsychóhoz.

Január 8. 20:00 - Trafó
Magasabbrendű inspiráció - Zene Norvégiából

20:00 Sidsel Endresen & Håkon Kornstad duó
21:00 Eivind Aarset Sonic Codex Orchestra
22:15 Møster!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.