Jazz/World

Újabb norvég hangképek

2011.01.03. 23:03
Ajánlom
A divatos norvég irányzat, a nu jazznek is nevezett előadók újabb csoportja érkezik Pestre: a Sidsel Endresen–Håkon Kornstad Duó, Eivind Aarset együttese, valamint Kjetil Møster zenekara.

A Jazzland nevű lemezkiadóhoz és annak vezetőjéhez, Bugge Wesseltofthoz köthető produkciók novemberi Müpa-beli fellépése során ismerhette meg a közönség Håkon Kornstad szaxofonost, aki a Wibutee vezetőjeként tűnt fel, majd sokak számára meglepő módon feloszlatta sikeres zenekarát és szóló projektjére összpontosított. Sidsel Endresen viszont már többször is hipnotizálta énekével a magyar közönséget. 1980-ban vált ismertté, démonikus előadásmódja újraértelmezi az énekhang lehetőségeit. Megannyi felvételt készített az ECM és a Jazzland kiadók számára.

Eivind Aarset gitározását ezúttal a Sonic Codex Orchestra élén élvezhetjük. Aarset éteri gitárja szól Bill Laswell, David Sylvian, Dhafer Youssef és Nils Petter Molvaer zenekaraiban, de sokszínűségét mutatja, hogy olyan zenészekkel is együtt dolgozott, mint Ray Charles, Jon Hassell, Jan Garbarek, Talvin Singh, Paolo Fresu, Marilyn Mazur, Dee Dee Bridgewater és Django Bates. Első lemezét, amelyet zenekarvezetőként jegyzett, a New York Times a Miles Davis utáni kor legjobb elektronikus albumként jellemezte.

A programot a Møster! zárja, amely hasonlóan a másik két zenekarhoz, sok elektronikával fűszerezi produkcióját. A Møster! a szaxofonos Kjetil Møster legújabb kvartettje, melynek kedvéért többéves, sikeres pop-karrierjét függesztette fel, amikor is a világszerte ismert Datarock tagja volt. Møster 2000-ben vált szélesebb körben ismertté, amikor a Molde Jazz Fesztiválon fellépett Chick Coreával. Azóta rengeteg együttes tagja volt (The Core, Zanussi 5, MZN3, Ultralyd, Trondheim Jazz Orchestra with Pat Metheny stb.), több mint 30 lemezen játszik jazz, pop rock és metál műjajokban. A Møster! zenéje a '60-as évek modális jazzén alapul, de egyértelmű Miles Davis '70-es évekbeli elektronikus együtteseinek hatása is. Møster a Konsgsberg Jazzfesztiváltól kapott egy olyan lehetőséget, hogy Norvégia legjobb zenészeiből válogasson együttest maga köré. Ståle Storløkken (Hammond orgona, Moog) a Supersilentből, a Humcrush-ból és Terje Rypdal együtteséből ismert. A basszusgitáros Nikolai Eilertsen Norvégia utóbbi tíz éve legnagyobb rockzenekarának, a BigBang-nek tagja, de Ståle-val együtt játszik az Elephant9-ban is. Kenneth Kapstad dobos nemrég csatlakozott a kultikus Motorpsychóhoz.

Január 8. 20:00 - Trafó
Magasabbrendű inspiráció - Zene Norvégiából

20:00 Sidsel Endresen & Håkon Kornstad duó
21:00 Eivind Aarset Sonic Codex Orchestra
22:15 Møster!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.