Jazz/World

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

2020.09.24. 15:15
Ajánlom
A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.

A Music Cities Awards nagyon erős mezőnyéből a nemzetközi zsűri két egyesült államokbeli épülettel együtt válogatta be a Magyar Zene Házát

a Best Use Of Music In Property Development/Real Estate kategória

döntőjébe, amelyet szerda este meg is nyert a budapesti fejlesztés – jelentette be csütörtökön Budapesten a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója.

DBZOL20200924004-154434.jpg

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója (Fotó/Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

Gyorgyevics Benedek kiemelte: a rangos elismeréssel nem csupán a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szou és magyar partnere, az M-Teampannon által tervezett, környezetbarát épületet díjazták, hanem a Magyar Zene Háza szakmai programját is, melyet a Batta András vezette munkacsoport többéves munkával alakított ki.

A Music Cities a zeneipar legfontosabb nemzetközi szereplői által létrehozott rendezvénysorozat, amely immár több mint egy évtizedes múltra tekint vissza: a kezdeményezés célja a városok gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődését elősegíteni a zene révén. A szervezet idén először kilenc kategóriában díjazta a legjobb zenei kezdeményezéseket. A tíztagú, rangos nemzetközi szakemberekből álló zsűri minden esetben vizsgálta a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget.

A Magyar Zene Háza a Liget Budapest projekt keretében épül a korábbi, romos Hungexpo irodaházak helyére. 2021 végére ígérik a befejezését.

Nem a mostani elismerés azonban az első, amelyet a beruházás elnyert: a Liget Budapest projekt fejlesztései 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is számos díjat hoztak el az International Property Awards szakmai megmérettetésről, illetve a MIPIM ingatlanszakmai kiállításról, a Szépművészeti Múzeum felújítását pedig nemrég Europa Nostra-díjjal ismerték el – idézte fel a vezérigazgató.

Batta András, a Magyar Zene Háza vezetője hangsúlyozta, hogy a Music Cities Awards díja óriási elismerés mind a Magyar Zene Háza tervezői, mind a tartalomfejlesztői számára. A nemzetközi zsűri nem csupán az ingatlanfejlesztést vizsgálta, hanem azt is, hogy a díjra pályázó projektek révén a zene milyen szerepet tud játszani az adott városok közösségének életében.

Hasonló szellemben gondolkodtak a Magyar Zene Háza fejlesztői is: az épület nyújtotta esztétikai élményen túl komoly figyelmet kapott a házban kialakítandó kiállítás, az élő zenélés, a koncertek lehetősége, de a zenepedagógia is.

Mindezzel a Magyar Zene Háza minél több társadalmi csoportot szeretne megszólítani, mások mellett a családokat, az iskolákat vagy az amatőr zenészeket is.

Az intézmény túl hivatalos szó, mondjuk rá, hogy élményközpont – mondta el a Fideliónak Batta András, a Magyar Zene Háza vezetője.

„Abban az országban, ahol ilyen zenei élet van, szükség van a Magyar Zene Házára: egyszerre iskola, koncerthelyszín, könyvtár és bemutatóterem, ezek együtt sehol sincsenek meg, talán a világon sem.”

Mint kifejtette, céljuk lesz, hogy a különböző zenei területeket összekössék egymással: a jazzt, a fúziós műfajokat, a népzenét, a világzenét, a klasszikust, a könnyűzenét. „Könnyűzenei központ nem nagyon van, mostohasorban van a műfaj, és ezt is pótolni kívánjuk” – tette hozzá.

DBZOL20200924005-154556.jpg

Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője (Fotó/Forrás: Balogh Zoltán / MTI)

A Demeter Szilárd nevéhez fűződő Nemzeti Könnyűzenei Stratégia kidolgozásában nem vett részt, de örömmel olvasta, hogy a Magyar Zene Háza is szerepel a dokumentumban. „Nagyon impresszív Demeter Szilárd stratégiája, mivel a könnyűzene gondozása, a tehetségek fejlesztése, a zenei élet országos hálózattá alakítása szerepel benne. Mi is ki fogjuk venni a részünket a Magyar Zene Háza részéről ebben a munkában, amennyire csak tudjuk.”

Batta szerint bő egy év múlva, 2021 végén nyit meg a ház, valószínűleg a kiállítás fog elkészülni legkésőbb.

„A legfontosabb célközönségünk a fiatalok – az iskolás fiatalok, a kicsik és a tinik.” Batta András reméli, hogy a Zene Házában a zeneoktatás számára is példát tudnak adni, hogy miként lehet élvezetes módon átadni a zene, a zenélés fontosságát, örömét a fiataloknak. Azt is szeretnék, ha hétvégente családi időtöltés helye lenne, illetve céljuk, hogy turisztikai célponttá is váljon az épület.

A könnyűzenében gyakran underground színtérből, klubokból, pincékből bújnak elő a minőségi zenekarok, de miként akar részt venni ebben a folyamatban a Magyar Zene Háza? Batta így válaszolt: „Fel kell hoznunk őket a fényre, lehetőséget adni a bemutatkozásra.

Nekünk nem lesz lehetőségünk arra, hogy ide világsztárokat hívjunk, a legnagyobb helyünk is 300-500 fős. Sokkal fontosabbak lesznek nekünk a fiatal, kreatív alkotók.”

DBZOL20200924001-154436.jpg

Épülőben a Magyar Zene Háza: 2020. szeptember 24-i állapot (Fotó/Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

Gyorgyevics Benedek elmondta, hogy a Magyar Zene Háza épülete már szerkezetkész állapotban van, az építkezés leglátványosabb fázisai a befejezésükhöz közelítenek. Bekerültek például a helyenként 13 méter magas, egybefüggő üveg homlokzati elemek, és a különleges formájú, bevilágítókkal ellátott tetőszerkezet is elkészült.

A következő egy évben zajlanak le a belsőépítészeti és kiállításépítési munkálatok, hogy az előzetes terveknek megfelelően 2021 végére a nagyközönség is birtokba vehesse a Magyar Zene Házát - közölte Gyorgyevics Benedek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.
Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Centrum új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.