Jazz/World

Újabb tragikus hír a jazz világából: meghalt Bob Berg

2002.12.07. 00:00
Ajánlom
Az 51 éves tenorszaxofonos csütörtökön reggel szenvedett halálos balesetet a New York állambeli Amagansettnél, amikor autója egy cementszállító teherautóval ütközött. Berg felesége, Arja is több sérülést szenvedett: mindkét karja eltört és az arca is összezúzódott.

Nagy valószínűséggel a tragédia oka a nemrég leesett nagy mennyiségű hó volt, mely az USA keleti partvidékét borította be. Berg járműve akkor ütközött össze a cementszállító teherautóval, amikor az kissé kitért oldalra, hogy kikerüljön egy előtte jobbra kanyarodó autót. A teherautó átsodródott a szembejövő sávba, és a szaxofonos autójába rohant. Jelentések szerint Berg a helyszínen meghalt. A teherautó sofőrje nem sérült meg a balesetben.

Bob Berg New York szülöttje volt, zenei pályáját az 1960-as években kezdte. Először a High School of Performing Arts majd a Juilliard School növendéke volt. Kezdetben a free jazz vonzotta, majd megkedvelte a hard bop stílust, erőteljes soundja Horace Silver és Cedar Walton együtteseiben volt hallható az 1970-es években. Berg saját hangzásvilágot alakított ki, játékmódja senkiével nem összetéveszthető, de leginkább mégis talán Wayne Shorteréhez lehet hasonlítani. Nem csoda, hogy 1984-ben Miles Davis Berget hívta kvintettjébe, ahol korábban Shorter volt a tenoros. Az ezt követő időkben saját zenekarait vezette, és számtalan sikert könyvelhetett el. Gyakran koncertezett, a többi mellett a GRP, a Denon és a Concord kiadó számára készített felvételeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.