Jazz/World

Újabb veszteség érte a jazzvilágot - elhunyt Bill Berry

2002.11.21. 00:00
Ajánlom
Bill Berry trombitás, aki Duke Ellington együttesében játszott a ‘60-as évek elején, és évekig a Monterey Jazz Fesztivál zenei igazgatója volt, november 13-án, Los Angelesben tüdőrákban elhunyt. 72 éves volt.

Berry a Michigan állambeli Benton Harborban született, zenészcsaládban. Először zongorázni tanult, majd áttért a trombitára. Leszerelése után a Cincinnati College of Music növendéke lett, később pedig a legendás Berklee-re járt. New Yorkban telepedett le, és mind Woody Herman, mind Maynard Ferguson zenekarában tagja volt a trombitaszekciónak. Ezután Ellington hívta őt 1961-ben. 1964-ig játszott a Duke-kal, és a többi közt a Duke’s Featuring Paul Gonsalves (Fantasy/OJC, 1962), a New Mood Indigo (Doctor Jazz, 1966) és a 1969 All-Star White House Tribute To Duke Ellington (Blue Note, 2002) című lemezeken működött közre.

Miután elhagyta Ellingtont, Berry a Merv Griffin Show együttesében kapott helyet, s 15 éven át maradt a produkcióban. Ez alatt az idő alatt arra is volt lehetősége, hogy a Thad Jones-Mel Lewis zenekarban vállaljon munkát 1966-68 között, sőt saját big bandjét is vezette. Amikor Griffin Los Angelesbe költözött 1971-ben, és a show is vele költözött, Berry is vele tartott nyugatra zenekarával, akiknek most az L.A. Big Band nevet adta.

A ‘70-es és ‘80-as években Berry tovább játszott saját bandái élén, és Louie Bellsonnal is turnézott. Stúdiózenészként szintén keresett volt, emellett zenét tanított, és a Monterey Jazz Fesztivál szervezésében vett részt. Az Ellington-lemezeken kívül Berry hallható még Chris Connor, Joe Williams, Frank Capp és mások lemezein is. Saját nevén megjelent albumai közül meg kell említeni az 1978-as Shortcake-et és az 1990-es Hello Revet (mindkettő a Concordnál jelent meg).

Berryt felesége, fia és lánya gyászolja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.