Jazz/World

Újak és régiek az Újbudán

2015.08.22. 10:49
Ajánlom
Az Újbuda Jazzfesztiválon szeptember 1-6-ig tizenhárom különböző stílusú, hazai és külföldi produkció szerepel. Betöltött tíz évét a fesztivál az eddigi legszélesebb műfaji palettával ünnepli – írja szubjektív ajánlójában Zipernovszky Kornél. Jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. TAKE7

 A jazzfesztivál nyitánya az improvizatív – nem mindig – hangszeres zene egyik legsikeresebb hazai sorozata, a Random Trip, vagyis véletlen utazás. Ennek alapítói, Barabás Lőrinc, Delov Jávor, Premecz Mátyás még más klubokban kezdték el koncertjeiket jam session jelleggel 2008 táján Random Szerda (aztán Kedd) néven. A váratlanságra építenek, a lehető leginkább rögtönzött formában hoznak létre egy-egy műsort, mindig más vendéggel. Persze az évek során, különösen amióta stabilan fut a sorozat az A38-on, kialakult a rendszeresen visszatérő muzsikus vendégek köre. Az Újbuda Jazzfesztivál a műfaji nyitás, pontosabban a műfajon belüli választék szélesítése jegyében idén a Randommal nyit, melyben ezúttal bizonyára a jazzes és groove-os elemek fognak dominálni.

A dobos Geröly Tamás új együttese azt a kérdést tette fel magának, hogy mi történne, ha egy free jazz trió ragtime-ot játszana? A jazztörténet két legtávolabbi pólusáról van szó, amit nehéz lehet csak úgy áthidalni. Én azt gondolnám, hogy legalábbis ívfény keletkezik. Persze a jazznél aligha van rugalmasabb és magába akár ellentétes pólusokat is olvasztani képes műfaj. Hogy ők is így gondolják-e, az a koncerten fog kiderülni.

A saját dolgukat még egy plusz feladvánnyal meg is nehezítették. Ugyanis a ragtime korszak legnagyobb zeneszerzőjének, Scott Joplinnak a számait (pl. Entertainer Rag, Maple Leaf Rag) már Henry Threadgrill triója, az Air is feldolgozta 1979-ben, Lore című lemezükön. Tehát Gerölyék Joplin és Threadgrill hagyományát egyszerre értelmezik újra. Izgalmas vállalkozásuk specialitása, hogy a hegedűs Gombai Tamás lesz a trió vendége. Előzetesnek itt egy fantasztikusan változatos szám az Air korabeli lemezéről – hány korszak is torlódik akkor 2015-ben egymásra?

Az örök újító német harsonás Conny (Konrad) Bauer visszatérő vendége az Újbuda fesztiválnak különböző formációkkal. Ezt a zenekarát tíz éve alapította, érdekessége, hogy csak öccsei és fia játszanak vele, ezért nevezik Bauer 4-nek. Nem Conny ötlete volt a családi vállalkozás, hanem egy koncertrendező érdeklődött még régebben, nem lehetne-e a három Bauer-fivért egy közös fellépésre megnyerni. A fellépés után ki akarták bővíteni a zenekart, és megkérdezték Conny fiát, hogy nem ciki-e neki a papával és a nagybácsikkal játszani. Miután igent mondott, a Bauer 4 első fellépése éppen Louis tizennyolcadik születésnapjára esett. Első lemezük Family Affair címmel jelent meg két évvel később. A zenekar különleges felállásában Conny és Johannes harsonán játszik, Matthias pedig bőgőzik, a csapat Benjáminja, Louis Rastig zongorázik. Conny korábbi, harcias avantgárd együtteseihez képest a Bauer 4 eklektikusabb, játékosabb felfogásban szólal meg, de Conny fantasztikus technikai bravúrjaira most is számíthatunk. A következő felvételen mindkét Bauer harsonázik.  

Magyarországon az utóbbi néhány évben új generáció kezdte a szárnyait bontogatni az avantgárd jazzben. Budapesti underground helyeken, mint a Mika Tivadar, a MÜSZI, azonkívül a Mediawave-en, az Opusban, az Újbuda feszten az derül ki, hogy a legfiatalabbak is határozottan érdeklődnek a szabad zene iránt. Ezt az irányzatot Magyarországon először Szabados György és az általa vezetett MAKUZ tagjai, az utóbbi két évtizedben pedig közülük a legkövetkezetesebben Grencsó István képviselte. Grencsó aktuális együttesének sikerei is biztosan szerepet játszottak az új trend kialakulásában. Grencsó zenekarában Pozsár Máté és Miklós Szilveszter képviselik a már néhány éve a Jazztanszéken végzettek korosztályát (az ő rezervátum nevű együttesükben maga Grencsó is fellép a fesztiválon, sőt hallható az Araraton nevű trióban is). A fesztiválon a legújabb generáció idestova öt éve alakított zenekarát a Best Bad Trip koncertjén ismerhetjük meg.

Inkább poszt-, mint neo-avantgárd hozzáállásukat az jellemzi, hogy a komolyzene komplexitása és a punk egyszerű nyersessége egyaránt követendő példa számukra. Ugyanolyan szívesen építenek be zenéjükbe egy groove-os témát, mint az irányított improvizációt vagy egyéb kortárszenei stratégiát. Zenéjükben szorosan követik egymást a kemény és lágy, az egyszerű és bonyolult, a rendezett és kaotikus, a keleti és nyugati hangzások. Tagjaik: Velsz Kristóf gitár, Csernovszky Márton basszusgitár, Kapusi Viktor szaxofon, billentyűs hangszerek, Hegedüs Benedek trombita, Gasner Márk dob, djembe, cajon.

Tóth Viktor altszaxofonos, aki ezúttal Masim Badavi Players néven vonultatja fel zenésztársait, alapembere a magyar jazzélet bevállalósabb részének. Régi és még régebbi társai külföldről érkeznek a fesztiválra, hogy „soha nem volt tájakra, hová csak egyszer juthatunk el” kalauzolja hallgatóit. Simple One rapper önti szavakba, amit a többi zenész instrumentumán fejez ki. A freejazz, a Tóth Viktor mindig jellemző funk és az orientális zenék egyedi keverésében Hodek Dávid dobosnak lesz nagyon fontos szerepe.

Tóth Viktor

Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Meszaros Zsolt Sadnesspointerfi)

A már csodagyerek-korból kinőtt révkomáromi csodadobos jelenleg Amerikában képzi tovább magát, és a jelekből ítélve idősebb társai odaát ugyanolyan szívesen játszanak vele, mint például Tóth Viktor, aki az egyik első magyarországi partnere volt. Viktor és Bart Maris trombitás már a popping bopping című BMC-lemezt is együtt vették fel 2010-ben, izgalmas kontrasztokat adva a két fúvós játékában. Ezen a lemezen is a jelenleg Franciaországban dolgozó Szandai Mátyás bőgőzött, így feltehetően merítenek a korábbi közös munka tapasztalataiból annak ellenére, hogy ez a formáció más irányba tájékozódik, mint a korábbi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.