Jazz/World

Újra évnyitó

2006.09.11. 00:00
Ajánlom
Ismét kezdetét veszi egy új évad a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben, és tervekből ezúttal is van bőven. A következő hónapok során befogadóbbá, otthonosabbá, kicsit klubszerűbbé kívánják tenni az intézetet.

A programok szervezésénél az intézet munkatársai arra törekszenek, hogy azok, akik rendszeresen látogatják estjeiket és kiállításaikat, idővel viszonylag átfogó képet kapjanak a magyar kulturális élet egészéről, személyesen találkozhassanak a legfontosabb vagy legérdekesebb alkotókkal, művészekkel, figyelemmel követhessék a magyar filmművészet termékeit.

Ha valaki újra végignézi a tavalyi kínálatot, sok meghatározó névvel és széles körben kevésbé ismert, de saját területén jelentős alkotóval találkozik. Ugyanez folytatódik mindjárt az idei nyitórendezvényen is (szeptember 13. 19:30), amelyre két vendéget hívtak meg: a mai kulturális útkeresés két jellegzetes személyiségét. DrMáriást, írót–zenészt–festőt és újságírót, a mindig vicces és egyben halálosan komoly avantgard egyik legjobb mai képviselőjét, valamint David Yengibarjan harmonikást, zenei virtuózt, aki nélkül már évek óta elképzelhetetlen a pesti éjszaka koncert és klubélete.

Novembertől új zongorája is lesz az intézetnek, így a zene újabb és újabb területeire is kiterjedhet az izgalmas felvonulás. Ugyanezt szeretnék a képzőművészetben és az irodalomban is – ami nyelvi okok miatt eddig a legtöbb fejtörést okozta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.