Jazz/World

Újra kiadták Jim Hall és Pat Metheny közös albumát

2012.01.09. 16:22
Ajánlom
Az 1999-es lemez magyar vonatkozása, hogy az egyik dal Zoller Attila gitárművésznek állít emléket.

A modern gitározás atyjaként emlegetett Jim Hall már az ötvenes-hatvanas években olyan pályatársakkal zenélt együtt, mint Ella Fitzgerald, Lee Konitz vagy Sonny Rollins, Bill Evans vagy Ron Carter. Szerénységéből fakadóan szinte feltűnés nélkül volt jelen a 20. század közepétől a jazz legfontosabb pillanatainál. Eddig mintegy hetven lemezen játszott, 1998-ban ő kapta a műfaj Nobel-díjaként számon tartott Jazzpar díjat a dán jazzakadémiától.

Találkozása Pat Methenyvel az 1970-es évek legelejére nyúlik vissza: az akkor még tinédzser Methenyt annak mentora, a magyar származású Zoller Attila gitárművész mutatta be neki New Yorkban. Jim Hall és Pat Metheny az 1998-ban elhunyt Zoller emléke előtt a The Birds and the Bees című Zoller-szerzeménnyel tisztelgett az egy évvel később megjelent CD-n; a koncertfelvételt 1998 augusztusában Pittsburgh-ben rögzítették.

A 81 éves Hall és az 57 éves Metheny viszonya egyrészt tekinthető mester-tanítvány, előd-utód, ihlető-ihletett viszonynak, ugyanakkor Metheny persze maga is önálló alkotó, számos zenész ihletője volt az elmúlt évtizedekben. A lemezen szereplő számok egyaránt megmutatják komponáló és előadói képességeiket, illetve elképesztő uralmukat hangszerük felett. Versengésnek, a puszta virtuozitásra törekvésnek nyoma sincs, ehelyett gyönyörű interakció zajlik, a zenéből a csendes energia árad. Hall végig elektromos gitáron játszik, Metheny emellett megszólaltat akusztikus gitárt, fretless klasszikus gitárt és híres 42 húrosán is játszik.

"Egyik fontos küldetésemnek tekintem felfedezni, mire képes egy gitár a jazzben, az improvizációban. Ahány ember, annyi különböző felfogás létezik a gitárról, magam rengeteg hangszert használtam az elmúlt több mint négy évtizedben és számos egészen kitűnő hangszerkészítő segített a különböző hangzások felfedezésében. A 42 húros egy bariton gitár, amelyből a zongorához hasonló hangokat lehet kicsiholni" - fejtette ki Pat Metheny tavaly júliusban az MTI-nek adott exkluzív interjúban, nem sokkal azelőtt, hogy Budapesten is bemutatta legújabb kompozícióit.

Az improvizáció külön kategóriát képvisel a lemezen, számozott címmel öt is található belőlük. Jim Hall 1955-ben az elsők között volt, aki a Chico Hamilton Quintet tagjaként szabad improvizációt rögzített lemezen, és Metheny is mindig nyitott volt erre, például amikor az azóta elhunyt Derek Bailey avantgárd dzsesszgitárossal készített felvételeket. A tizenhét számból négy Hall, négy Metheny szerzeménye és szerepel négy dzsesszstandard is, köztük Gershwin klasszikusa, a Summertime, amelyet szintén a pittsburgh-i koncerten rögzítettek. Ezen az elektromos gitár és az azt ellenpontozó akusztikus hangszer együttes megszólalása igazi csemege.

Pat Metheny eddig 18 Grammy-díjat gyűjtött be, hosszú pályafutása során több mint félszáz albumot készített. Tavaly októberben - triójával - már ötödször járt Magyarországon. Folyamatosan koncertezik, a jövő héttől Larry Grenadier basszusgitárossal duóban tíz állomásos távol-keleti turnéra indul. Augusztusban ismét együtt lép fel Jim Hall-lal, aki Metheny nyári zenei tábora és workshopja vendége lesz.

A két amerikai jazzgitáros újra megjelent, nemes egyszerűséggel Jim Hall & Pat Metheny című közös albumát a Nonesuch Records adta ki, Magyarországon a Magneoton/Warner forgalmazza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Oláh Szabolcs: "A zenét spirituális útnak tartom"

A Fidelión debütál a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs kvintettjének új sessionvideója, mely a szeptember 6-án megjelenő – de az iTunes-on már előrendelhető – Crystal Brook című lemezen szereplő Dawn Rider című kompozícióhoz készült. Ennek apropóján fel is tettünk néhány kérdést Oláh Szabolcsnak.
Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.