Jazz/World

Újra nálunk a Dephazz

2010.05.04. 10:25
Ajánlom
Az itthon is népszerű Dephazz az ízléses klubzene egyik nagyerejű ütege, amelyik csak főhadiszállását tekintve német. Tudják a hallgatható és táncolható ötvözésének titkát.

A Dephazzt 1997-ben hozta létre Pit Baumgartner, az aranykezű heidelbergi producer. Azóta számtalan remek zenésszel és vokalistával illetve MC-vel működött együtt. Ennek is köszönhető a könnyed, néha kifejezetten laza, mégis virtuóz és stílusos szerzemények és albumok sorozata, amelyet a jazzrajongók egy része is szívesen hallgat, és amely kozmopolita alapállásával, jazzes és latin ritmusokkal nagyban segített elfelejteni a német szórakoztató zene tartós ízlésficamait. A korai albumokon jobban dominált az elektronika, s erősebb volt a kilencvenes évek végi elektronikus tánczenei stílusok hatása - utóbb viszont egy letisztult, az élő hangzást preferáló, soul, funk, latin és jazz elemekkel megszólaló színpadi produkcióvá, szórakoztató szupergruppá avanzsáltak.

Sokan ismerik és hallgatják albumaikat a Detunized Gravity-től, a népszerűségüket megalapozó Godsdog-on, és a Death By Chocolate-en át egészen a mostanáig utolsó igazi sorlemezükig (Days Of Twang, 2007). Eközben slágerek tömkelegével ajándékoztak meg minket - elég csak a Pat Appleton vokáljával rögzített, bohókás Mambo Craze-t említenünk. 2009-ben különleges lemezzel jelentkeztek: a Big látszólag egy best of jellegű válogatás a Tony Lakatost is sorai jözött tudó frankfurti (hesseni) rádió nagyzenekarának közreműködésével. A számokat egytől-egyig áthangszerelték, és az énektémákat is újraénekelte a három kiváló vokalista (Appletonon kívül a szintén remek Barbara Lahr és Karl Frierson). A programot úgy turnéztatták, hogy mindig egy helyi big banddel álltak össze, a Millenárison tavaly a Modern Art Orchestrával nyomták, kolosszálisan.

Többször is jártak már nálunk, így tudható, hogy mire képesek: az utóbbi másfél évtized egyik legnépszerűbb soul/bossa/jazz, vagy ha tetszik downtempo nu jazz zenekarának muzsikájára rophat a magyar publikum, akik a színpadon is jól mutatnak: fúvósok, ütősök, gitárosok és persze maga Pit, a kütyük mögött.

Május 8, 20:00,  West Balkán

A 90.9 Jazzy bemutatja: De Phazz, utána: Big City Night Don Summerrel, Elliot & Séffel

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.