Jazz/World

Újragondolt hagyományok: a világ zenéje a Fonóban

2022.03.08. 11:55
Ajánlom
Zenei kísérletek, különleges fúziók, műfaji határokon átívelő improvizációk, török pszichedelikus zene, rézfúvósók moldvai dallamokra - hogy csak néhányat említsünk a Fonó márciusi koncertprogramjának színes tematikájából.

Eddig soha nem hallott történeteket mesél a szívről és lélekről a Nasip Kismet, Új-Anatólia első török pszichedelikus zenekara, amelynek tagjai évszázadok autentikus zenéjét átszelve elegyítik a modern hangzást az ősi forrásokkal. Hagyományos prillákat vegyítenek szaxofonnal és a basszus lüktetésével;. a török zene mélyre nyúló történeti gyökerei az intenzív ritmusszekcióval körítve köszönnek vissza. A török együttes március 19-én este héttől lép fel. 

A Rézeleje Fanfárosok 2020 óta játszanak együtt. A repertoárjuk vezérfonalát képző moldvai táncházi muzsikán túl estjeiken szemezgetnek a Kárpát-medence, valamint Románia és a balkáni országok zenei világából. Itthon egyedüliként alkalmaznak trombitát és tenorkürtöt ebben a műfajban, ami különösen egyedivé teszi muzsikájukat.  Március 18-án, este nyolctól hallhatók a Fonóban, a Duplázó műsorán.

S ha már duplázás, ugyanezen a napon lép színpadra az öt fiatalból álló Ég alatti 5 zenekar, akiknek energikus muzsikáját már 2015 óta élvezheti a közönség. Műsoruk gerincét saját szerzeményeik adják, melyek stílusukban és lendületükben leginkább a ‘60-as évek hard-bop és modális jazz muzsikáját idézik, jellegükben mégis egyediek: olykor természeti impressziókból és különböző népzenék inspirációja nyomán építik saját organikus hangzásvilágukat.

Rezeleje_forrasFono-114109.jpeg

A Rézeleje együttes. (Fotó/Forrás: Fonó)

Minden hónapban több ingyenes koncertre várja a közönséget a Fonó a Kamaracsütörtök-sorozatban, ahol izgalmas kisformációk lépnek színpadra, hogy a hallgatóságot egy-egy sajátos zenei világ megismerésében kalauzolják. Időnket, a zene hangjait és csendet nyújthatjuk ilyenkor egymásnak, a figyelmet, a valódi ráhangolódást, az átélést és az élményt, melyet művészek és közönségük találkozása kínálhat. A Kamaracsütörtök koncertjeire a belépés ingyenes.

A NovaN Experiment koncertjein havi rendszerességgel találkozik az elektronikus zene, a népzene és a jazz műfaji határokon átívelő improvizációja. A házigazda NovaN, aki elektronikus zenei live-actjével és zongorajátékával, havonta más-más vendégekkel ad eklektikus hangulatú koncerteket a Fonóban. Márciusban a tavaszt ünneplő improvizált, experimentális négynegyed van terítéken. Mr. Hybrid drummer az elektronikus zenei ütemek hybrid dobszerkóba ültetésének nagymestere, NovaN pedig új live actes setuppal teremti meg a pszichedelikus atmoszféráit A kifejezetten tánccentrikus, bulizüs eredményt március 10-én élvezheti a közönség a Kamaracsütörtök sorozatban.

Teljesen más stílust képviseli az Ephemere duó: két különleges énekesnő, Caussanel Izabella és Orbay Lilla párosa.

Egyikük a magyar folk és a francia sanzon világát hozza magával, másikuk pedig a vérbeli jazzt; végeredményben friss energiákkal, üde hangzással szinesítik a zenei palettát.

Az énekes duó előszeretettel kísérletezik meghívott zenésztársakkal ezeken az estéken, feledhetetlen élménnyel ajándékozva meg a hallgatóságot. Az Ephemere fellépését március 17-én este nyolctól várhatjuk a Kamaracsütörtök sorozatban.

A Fonóba egyenesen a stúdióból érkezik a Zajnal. „Analóg népi hangszereken játszott motívumokat pop-rock-tradícióból táplálkozó dob-basszus-alapokkal vagy éppen elektronikával megtámasztani ma már nem egy nagy fless, de olyan magától értetődő természetességgel és olyan élvezetesen ötvözni ezeket a zenei hagyományokat, ahogyan a Zajnal teszi, még mindig nem mindennapos tapasztalat Magyarországon.” – írta róluk a Recorder. A Zajnal friss hangjai március utolsó napján, 31-én hangzanak fel a pódiumról a Fonó Kamaracsütörtök-sorozatában.

 

Fejléckép: Nasip Kismet / fotó: Fonó Budai Zeneház

 

Támogatott tartalom.

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.