Jazz/World

Újragondolt hagyományok: a világ zenéje a Fonóban

2022.03.08. 11:55
Ajánlom
Zenei kísérletek, különleges fúziók, műfaji határokon átívelő improvizációk, török pszichedelikus zene, rézfúvósók moldvai dallamokra - hogy csak néhányat említsünk a Fonó márciusi koncertprogramjának színes tematikájából.

Eddig soha nem hallott történeteket mesél a szívről és lélekről a Nasip Kismet, Új-Anatólia első török pszichedelikus zenekara, amelynek tagjai évszázadok autentikus zenéjét átszelve elegyítik a modern hangzást az ősi forrásokkal. Hagyományos prillákat vegyítenek szaxofonnal és a basszus lüktetésével;. a török zene mélyre nyúló történeti gyökerei az intenzív ritmusszekcióval körítve köszönnek vissza. A török együttes március 19-én este héttől lép fel. 

A Rézeleje Fanfárosok 2020 óta játszanak együtt. A repertoárjuk vezérfonalát képző moldvai táncházi muzsikán túl estjeiken szemezgetnek a Kárpát-medence, valamint Románia és a balkáni országok zenei világából. Itthon egyedüliként alkalmaznak trombitát és tenorkürtöt ebben a műfajban, ami különösen egyedivé teszi muzsikájukat.  Március 18-án, este nyolctól hallhatók a Fonóban, a Duplázó műsorán.

S ha már duplázás, ugyanezen a napon lép színpadra az öt fiatalból álló Ég alatti 5 zenekar, akiknek energikus muzsikáját már 2015 óta élvezheti a közönség. Műsoruk gerincét saját szerzeményeik adják, melyek stílusukban és lendületükben leginkább a ‘60-as évek hard-bop és modális jazz muzsikáját idézik, jellegükben mégis egyediek: olykor természeti impressziókból és különböző népzenék inspirációja nyomán építik saját organikus hangzásvilágukat.

Rezeleje_forrasFono-114109.jpeg

A Rézeleje együttes. (Fotó/Forrás: Fonó)

Minden hónapban több ingyenes koncertre várja a közönséget a Fonó a Kamaracsütörtök-sorozatban, ahol izgalmas kisformációk lépnek színpadra, hogy a hallgatóságot egy-egy sajátos zenei világ megismerésében kalauzolják. Időnket, a zene hangjait és csendet nyújthatjuk ilyenkor egymásnak, a figyelmet, a valódi ráhangolódást, az átélést és az élményt, melyet művészek és közönségük találkozása kínálhat. A Kamaracsütörtök koncertjeire a belépés ingyenes.

A NovaN Experiment koncertjein havi rendszerességgel találkozik az elektronikus zene, a népzene és a jazz műfaji határokon átívelő improvizációja. A házigazda NovaN, aki elektronikus zenei live-actjével és zongorajátékával, havonta más-más vendégekkel ad eklektikus hangulatú koncerteket a Fonóban. Márciusban a tavaszt ünneplő improvizált, experimentális négynegyed van terítéken. Mr. Hybrid drummer az elektronikus zenei ütemek hybrid dobszerkóba ültetésének nagymestere, NovaN pedig új live actes setuppal teremti meg a pszichedelikus atmoszféráit A kifejezetten tánccentrikus, bulizüs eredményt március 10-én élvezheti a közönség a Kamaracsütörtök sorozatban.

Teljesen más stílust képviseli az Ephemere duó: két különleges énekesnő, Caussanel Izabella és Orbay Lilla párosa.

Egyikük a magyar folk és a francia sanzon világát hozza magával, másikuk pedig a vérbeli jazzt; végeredményben friss energiákkal, üde hangzással szinesítik a zenei palettát.

Az énekes duó előszeretettel kísérletezik meghívott zenésztársakkal ezeken az estéken, feledhetetlen élménnyel ajándékozva meg a hallgatóságot. Az Ephemere fellépését március 17-én este nyolctól várhatjuk a Kamaracsütörtök sorozatban.

A Fonóba egyenesen a stúdióból érkezik a Zajnal. „Analóg népi hangszereken játszott motívumokat pop-rock-tradícióból táplálkozó dob-basszus-alapokkal vagy éppen elektronikával megtámasztani ma már nem egy nagy fless, de olyan magától értetődő természetességgel és olyan élvezetesen ötvözni ezeket a zenei hagyományokat, ahogyan a Zajnal teszi, még mindig nem mindennapos tapasztalat Magyarországon.” – írta róluk a Recorder. A Zajnal friss hangjai március utolsó napján, 31-én hangzanak fel a pódiumról a Fonó Kamaracsütörtök-sorozatában.

 

Fejléckép: Nasip Kismet / fotó: Fonó Budai Zeneház

 

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Színház

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Klasszikus

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Vizuál

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.
Jazz/World ajánló

Tehetségbörze a Müpában – hamarosan kezdődik az idei Jazz Showcase!

A jövő tehetségei 17. alkalommal mutatkoznak be a Jazz Showcase-en a Müpában február 16. és 18. között. Közép-Európa egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéjén a fiatal előadók fellépése mellett ezúttal is lesznek esti nagykoncertek.