Jazz/World

Újranyitott az Ablakos II.

2013.05.26. 07:40
Ajánlom
Újra vannak kiemelkedő fiatal jazzelőadóink, akik állami támogatással fejlődhetnek tovább pályájukon: idén Fenyvesi Márton és Tzumó Árpád mellett Lachegyi Máté részesül Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjban – írja cikkének második részében ZIPERNOVSZKY KORNÉL. Jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. TAKE7

Prózai oka van annak, hogy Lachegyi Mátét, a kiváló, 2009-ben a Zeneakadémián végzett jazz-zongoristát mostanában miért nem hallani túl gyakran a klubokban: második diplomáján dolgozik, méghozzá nappali hallgatóként, művészettörténet szakos a Pázmányon. Elég ritka párosítás, de akik ismerik a huszonhat éves muzsikust, talán kevésbé csodálkoznak rajta: Lachegyi általános hozzáállása is jellemzően választékos és intellektuális.

Amikor friss Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíja kapcsán leültünk beszélgetni, faggatózásomra elárulta, hogy simán el tudja képzelni, hogy múzeumban dolgozzon és egy művészettörténeti témának szentelje magát. Az egyházi művészet érdekli a leginkább, amihez az indítást már a Konziban megkapta tanárától, Kerner Évától. Mindez nem jelenti, hogy a zene második helyre szorult volna az életében, erről azért nincs szó, Lachegyi mindenekelőtt zongoristaként határozza meg magát, csak ott van szorosan mögötte a képzőművészettel való elmélyült foglalkozás is. A zene amúgy nála családi kötődés: apja zenetanár és előadóművész, akinek consortjában három gyereke is játszik. Lachegyi Imre albuma Visio címmel jelent meg tavaly, saját kiadásban. Kortalan, besorolhatatlan zene, amit ugyanúgy el tudok képzelni a diósgyőri vagy a nagyvázsonyi bástya hűsében, mint egy romkocsmában. A zenekarvezető hol antikizáló, hol maibban megszólaló furulyái változatos hangulatokat idéznek fel, és arra gyanakszom, hogy a Jethro Tull és az Oregon is közel áll hozzá.

Lachegyi Máté Double Standard című bemutatkozó lemeze - mint annyi más fiatal zongoristáé - elsősorban legfontosabb tanárának, a Zeneakadémia Jazz Tanszéke vezetőjének, Binder Károlynak köszönhető. Már magántanítványként is hozzá járt, még mielőtt felvették volna a Jazz Tanszékre. Mátéra mély benyomást tett, hogy ugyan Binder saját stílusa markáns és erőteljes, ezt sosem erőlteti rá tanítványaira, nem azt várja el, hogy az ő nyomába szegődjenek. Viszont azt nagyon is támogatja és bátorítja, hogy a tanítványok keressék egyéni hangjukat, saját dolgaikkal hozakodjanak elő órán; teljes mértékben nyitott arra, hogy ha más stílus tetszik a tanítványoknak. Máté például az újabb skandináv jazzről írta szakdolgozatát, és ez persze nem véletlen. De szólólemezén nem lehet egykönnyen direkt hatáselemeket találni: az örökzöldeket feldolgozó szólózongora felvétel a jazz más stílusárnyalataihoz is köthető. Brad Mehldau is nagy hatással volt rá, ahogy elmesélte, de legfeljebb az attitűd rokonságát és nem stílust kell ez ügyben keresni nála.

Lachegyi nem egyénieskedik, saját bevallása szerint Binder rábeszélése kellett ahhoz, hogy vállalkozzon a lemezfelvételre a diploma évében, mert ő még nem volt teljesen meggyőződve arról, hogy ennek eljött az ideje. Visszanézve nagyon is hálás tanárának, hogy bár távolról sem hiszi, hogy tökéletes lenne a lemez, de örül, hogy Binder rábeszélte és kiadóként a megvalósulásig végig is vitte a folyamaton. Némi ebből adódó óvatosságot érzek is Lachegyi játékában, de legalább ennyire a műgondot és a komoly, alapos hozzáállást ezekhez a híres számokhoz: interpretációiban kibontani akarja a szebbnél szebb témákat, nem dekonstruálni őket.

Lachegyi mostanában újra fellép az Aurora Borealis (északi fény) nevű együttesével, miután külföldi tanulmányairól hazatért Borbély Miklós szaxofonos. Szeretne komolyabban is próbálni, koncertezni ezzel a felállással, amelyben a bőgős Nagy Péter, a dobos pozíciót pedig Mihalik Ábel vagy Miklós Szilveszter tölti be. Szemben a Standard-lemezzel, ez a kvartett csak Lachegyi szerzeményeit adja elő. Ezen túl a zongorista hallható még a Trio Áfiumban is, amelyet eredetileg csak egy turnéra alakítottak két pécsi zenésszel, mégis együtt maradtak, mert olyan jól összeállt a csapat.

Lachegyi a koncertélet aktív alakításából is kiveszi a részét, ugyanis Vácott, ahol tanít is, évek óta szervez fesztiválokat, melyeken főleg az etno-jazz hazai kiválóságai szerepeltek (Binder, Dresch, Borbély stb). Szerényen inkább koncertsorozatnak nevezi őket, de ilyenkor persze ő maga is fellép szólóban vagy énekesekkel, hiszen Lachegyi a Lakatos Ágnes kvartettnek is tagja volt egy ideig, játszott Kovács Lindával és kísérte a sorozaton egyszer Karosi Júliát.

Amellett, hogy az egy éves ösztöndíj Lachegyi számára a fellépései megszaporodását hozhatja, tisztában van vele, hogy pályájának ebben a szakaszában a nemzetközi továbbképzés is nagyon fontos. Miután abszolválja a művészettörténet szakot, körül fog nézni külföldön, hogy Fenyvesi Mátéhoz vagy Borbély Miklóshoz hasonlóan hová tudna felvételezni, hogy célirányos posztgraduális tanulmányokat folytasson.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.