Jazz/World

Újranyitott az Ablakos II.

2013.05.26. 07:40
Ajánlom
Újra vannak kiemelkedő fiatal jazzelőadóink, akik állami támogatással fejlődhetnek tovább pályájukon: idén Fenyvesi Márton és Tzumó Árpád mellett Lachegyi Máté részesül Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjban – írja cikkének második részében ZIPERNOVSZKY KORNÉL. Jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. TAKE7

Prózai oka van annak, hogy Lachegyi Mátét, a kiváló, 2009-ben a Zeneakadémián végzett jazz-zongoristát mostanában miért nem hallani túl gyakran a klubokban: második diplomáján dolgozik, méghozzá nappali hallgatóként, művészettörténet szakos a Pázmányon. Elég ritka párosítás, de akik ismerik a huszonhat éves muzsikust, talán kevésbé csodálkoznak rajta: Lachegyi általános hozzáállása is jellemzően választékos és intellektuális.

Amikor friss Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíja kapcsán leültünk beszélgetni, faggatózásomra elárulta, hogy simán el tudja képzelni, hogy múzeumban dolgozzon és egy művészettörténeti témának szentelje magát. Az egyházi művészet érdekli a leginkább, amihez az indítást már a Konziban megkapta tanárától, Kerner Évától. Mindez nem jelenti, hogy a zene második helyre szorult volna az életében, erről azért nincs szó, Lachegyi mindenekelőtt zongoristaként határozza meg magát, csak ott van szorosan mögötte a képzőművészettel való elmélyült foglalkozás is. A zene amúgy nála családi kötődés: apja zenetanár és előadóművész, akinek consortjában három gyereke is játszik. Lachegyi Imre albuma Visio címmel jelent meg tavaly, saját kiadásban. Kortalan, besorolhatatlan zene, amit ugyanúgy el tudok képzelni a diósgyőri vagy a nagyvázsonyi bástya hűsében, mint egy romkocsmában. A zenekarvezető hol antikizáló, hol maibban megszólaló furulyái változatos hangulatokat idéznek fel, és arra gyanakszom, hogy a Jethro Tull és az Oregon is közel áll hozzá.

Lachegyi Máté Double Standard című bemutatkozó lemeze - mint annyi más fiatal zongoristáé - elsősorban legfontosabb tanárának, a Zeneakadémia Jazz Tanszéke vezetőjének, Binder Károlynak köszönhető. Már magántanítványként is hozzá járt, még mielőtt felvették volna a Jazz Tanszékre. Mátéra mély benyomást tett, hogy ugyan Binder saját stílusa markáns és erőteljes, ezt sosem erőlteti rá tanítványaira, nem azt várja el, hogy az ő nyomába szegődjenek. Viszont azt nagyon is támogatja és bátorítja, hogy a tanítványok keressék egyéni hangjukat, saját dolgaikkal hozakodjanak elő órán; teljes mértékben nyitott arra, hogy ha más stílus tetszik a tanítványoknak. Máté például az újabb skandináv jazzről írta szakdolgozatát, és ez persze nem véletlen. De szólólemezén nem lehet egykönnyen direkt hatáselemeket találni: az örökzöldeket feldolgozó szólózongora felvétel a jazz más stílusárnyalataihoz is köthető. Brad Mehldau is nagy hatással volt rá, ahogy elmesélte, de legfeljebb az attitűd rokonságát és nem stílust kell ez ügyben keresni nála.

Lachegyi nem egyénieskedik, saját bevallása szerint Binder rábeszélése kellett ahhoz, hogy vállalkozzon a lemezfelvételre a diploma évében, mert ő még nem volt teljesen meggyőződve arról, hogy ennek eljött az ideje. Visszanézve nagyon is hálás tanárának, hogy bár távolról sem hiszi, hogy tökéletes lenne a lemez, de örül, hogy Binder rábeszélte és kiadóként a megvalósulásig végig is vitte a folyamaton. Némi ebből adódó óvatosságot érzek is Lachegyi játékában, de legalább ennyire a műgondot és a komoly, alapos hozzáállást ezekhez a híres számokhoz: interpretációiban kibontani akarja a szebbnél szebb témákat, nem dekonstruálni őket.

Lachegyi mostanában újra fellép az Aurora Borealis (északi fény) nevű együttesével, miután külföldi tanulmányairól hazatért Borbély Miklós szaxofonos. Szeretne komolyabban is próbálni, koncertezni ezzel a felállással, amelyben a bőgős Nagy Péter, a dobos pozíciót pedig Mihalik Ábel vagy Miklós Szilveszter tölti be. Szemben a Standard-lemezzel, ez a kvartett csak Lachegyi szerzeményeit adja elő. Ezen túl a zongorista hallható még a Trio Áfiumban is, amelyet eredetileg csak egy turnéra alakítottak két pécsi zenésszel, mégis együtt maradtak, mert olyan jól összeállt a csapat.

Lachegyi a koncertélet aktív alakításából is kiveszi a részét, ugyanis Vácott, ahol tanít is, évek óta szervez fesztiválokat, melyeken főleg az etno-jazz hazai kiválóságai szerepeltek (Binder, Dresch, Borbély stb). Szerényen inkább koncertsorozatnak nevezi őket, de ilyenkor persze ő maga is fellép szólóban vagy énekesekkel, hiszen Lachegyi a Lakatos Ágnes kvartettnek is tagja volt egy ideig, játszott Kovács Lindával és kísérte a sorozaton egyszer Karosi Júliát.

Amellett, hogy az egy éves ösztöndíj Lachegyi számára a fellépései megszaporodását hozhatja, tisztában van vele, hogy pályájának ebben a szakaszában a nemzetközi továbbképzés is nagyon fontos. Miután abszolválja a művészettörténet szakot, körül fog nézni külföldön, hogy Fenyvesi Mátéhoz vagy Borbély Miklóshoz hasonlóan hová tudna felvételezni, hogy célirányos posztgraduális tanulmányokat folytasson.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.