Jazz/World

Uniko, egy fűszeres finn koktél

2012.10.18. 11:19
Ajánlom
A világhírű Kronos Quartet a lehető legtágabban fogja fel a kortárs zene fogalmát. Öt év után újra Budapesten koncerteznek és a finn tangóharmonikás, Kimmo Pohjonen illetve ütőhangszeres társa, Samuli Kosminen közös művét, az Unikót szólaltatják meg a szerzők közreműködésével.

A Kronos éppen tíz éve debütált Budapesten. David Harrington, a kvartett alapítója és vezetője a bemutatkozás alkalmából egy interjúban elmondta akkor - s ezt azóta is hangsúlyozza -, hogy nem akarja beskatulyázni zenéjüket. Szabadon akar választani minden egyes alkalommal, nem akarja magát és az együttest semmilyen irányba lekötni vagy elkötelezni. Azt viszont elismerte, hogy ebben az egyre inkább széthulló világban igenis a céljai között szerepel, hogy távoli dolgokat kössön össze, szokatlan vonatkozási pontokat állítson fel. Ebből az aspektusból sok minden érthetővé válik, amire a Kronos Quartet az utóbbi nagyjából két évtizedben vállalkozott - bátrabban, mint bármilyen kamaraegyüttes őelőttük. A Kronos mint intézmény, non-profit egyesületén keresztül nagy jelentőségű megrendelője kortárs műveknek, 1973-es megalakulásuk óta több mint hétszázötven kompozíciót dedikáltak nekik zeneszerzők a világ minden tájáról. Töretlen pályájuk egyik csúcspontja volt a tavalyi év, amikor Európában a Polar-díjat, az Egyesült Államokban az Avery Fisher-díjat vehették át.

Amint azt öt évvel ezelőtti, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartott koncertjükön is megmutatták, nemcsak a vonósnégyes hagyományos, kötött szerepéből bújtak ki, hanem perspektívájukat kitágították a korábban periferikusnak vagy egzotikusnak tekintett országokra, kultúrákra is. Korábban, miután kiépítették a huszadik századi klasszikusokból és kortárs szerzőkből álló repertoárjukat, a Kronos leginkább a műfaji határok átlépését ambicionálta, integrálták profiljukba az olyan jazz muzsikusok darabjait, mint Ornette Coleman, Charles Mingus és Thelonious Monk, továbbá olyan legendák zenéjét, mint Jimi Hendrix és Meredith Monk. Később a posztkolonializmus utolsó bástyáit is lebontották azáltal, hogy az azeri énekes Alim Qasimov, a virtóz pipa (kínai, lanthoz hasonló hangszer) játékos, Wu Man és a bollywoody filmzenék legendás énekese, Asha Bhosle az amerikai és európai klasszikus zenei koncerttermekben szerepelhettek velük. A sor még hosszan folytatható, mindenesetre érdemes emlékeztetni arra, hogy negyvenöt eddig megjelent lemezük közül az egyiken Márta István kompozíciója is megtalálható, valamint, hogy az egyik kortárs szerző azok közül, akikkel rendszeresen dolgoznak, Aleksandra Vrebalov, akinek Újvidékre, szülővárosára utal Pannonia Boundless című műve.

Négy teljes évtizedet átölelő pályájukat, melyen mindezidáig csak két tagcsere történt (mindkettő a csellista poszton), nehéz néhány sorban áttekinteni. Általában ősbemutatókat dokumentáló rengeteg lemezük, évekre előre teleírt koncertnaptáruk bizonyos csomópontok köré rendeződik. Az egyik ilyen az Uniko, mely egy olyan projekt, melynek alkotói folyamata nem csak addig tartott, ameddig a megrendelt, majd elkészült művet bepróbálták, és 2004-ben Helsinkiben nagy sikerrel megtartották az ősbemutatót. Játszották Moszkvában, Moldéban (Norvégia) és a New York-i Bam Next Wave Fesztiválon, ahol bábelőadás részeként is előadták. Ezután lemezre is felvették, ami végül tavaly jelent meg. De közben az előadás vizuális elemekkel, fényhatásokkal és videovetítéssel is bővült, a hét tételes darab történéseit így egy további dimenzióban is átélhetővé tették.

A negyvennégy éves Kimmo Pohjonen egy olyan finn faluból származik, ahol a tangóharmonika élő népzenei hagyomány, sőt, a játékosoknak külön klubja volt. Apjától kapta első, gombos harmonikáját tíz évesen, azért olyat, mert a zongorabillentyűst túl nehéznek gondolta fia számára. Ezzel a fiú pályaválasztása el is dőlt, Helsinkibe ment a Sibelius Akadémiára. Amikor azonban tanulmányai alatt meghallotta a Niekku hagyományőrző együttest és harmonikásukat, Maria Kalaniemit, vissza akart térni a népzenéhez, és Maria tanárához, Heikki Laitinenhez kezdett járni. Az Akadémia elvégzése után aztán végképp saját útjára lépett, azóta a finn avantgárd és pop valamint népzene egyaránt kiemelkedő képviselőjeként tartják számon.

Amikor Pohjonen fellépett a Koppenhágai Jazzfesztiválon 2007-ben, azt nyilatkozta a svéd tévének, hogy a Sibelius Akadémián mindig az mondták neki a tanárai: legyen nyugodt, ne játsszon túl hangosan, maradjon kiegyensúlyozott. Diploma után aztán valami olyat akart csinálni, amitől leesik az emberek álla, ami igazán feldobja őket. Olyan nagy energiák szabadultak fel benne játék közben, hogy többször is széttépte a hangszerét. Persze, azt is tudja, hogy mire való a piano hangerő, de Pohjonenre inkább jellemzőek a kirobbanó energia pillanatai. Úgy gondolkozik, hogy minden nap meg akar találni valamilyen újdonságot, hangzásbeli vagy technikai megoldást. Öt éven keresztül volt tagja a Toni Rossi & Sinitaivas rockzenekarnak, és közben rendszeresen dolgozott ütőhangszeres társával, Samuli Kosminennel, aki samplert és más elektronikát is kezel koncertjeiken, közös produkcióik általában Pohjonen Kluster néven futnak. Pohjonen viszont nem szívesen adja fel a természetes, akusztikus hangzást, bár különböző újításokat ő is bevezetett hangszerének mikrofonozásában és egyéb technikai dolgokban. Az ötgombsoros és másfajta harmonikákon kívül Pohjonen ütőhangszereken is játszik néha, például marimbán.

A rengeteg különböző hatást, tangót, repetitív motívumokat, kelta és északi népzenei elemeket és még sok minden mást szintetizáló Uniko című darabban ráadásul vokálozik is, ebben is a népi gyökerek törnek a felszínre. A vonósnégyes és a két szólista, meg az elektronika, amely minden akusztikusan, élőben megszólaltatott hangszerből merít, fantasztikus, nagyzenekari tágasságú hangzást képes olykor elővarázsolni. De a koncert előadása alatt nem kell attól tartani, hogy nem követhető szemmel is, ahogy megszólaltatják a zenét, mert az elektronikát, samplinget csak mértéktartóan alkalmazzák. A Uniko hatalmas dinamikai kontrasztjai, változatos tételei, sokféle zenei világból kevert koktélja különleges élményt ígérnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.
Jazz/World felhívás

Jelentkezőket vár a Snétberger Zenei Tehetség Központ

Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a felsőörsi központban. Online formában, április 30-ig várják a bemutatkozó videókat.
Jazz/World magazin

Több dalt adtak ki a zenészek tavaly, a koronavírus alatt, mint a korábbi években

A kifizetett jogdíjak fele – 4,74 milliárd forint – jutott hazai dalok, zeneművek alkotóinak. 2020-ban 15 468 magyar zenei szerző részesült jogdíjban és rekordszámú új dal született. A pandémiás helyzet miatt megnőtt a jogdíjak jelentősége, ugyanakkor az Artisjus tavalyi bevételei már 17,7 százalékkal csökkentek, ezen belül az élőzenei jogdíjbevételek a felére zuhantak – tette közé friss zeneipari statisztikáit a szerzői egyesület.