Jazz/World

Uniko, egy fűszeres finn koktél

2012.10.18. 11:19
Ajánlom
A világhírű Kronos Quartet a lehető legtágabban fogja fel a kortárs zene fogalmát. Öt év után újra Budapesten koncerteznek és a finn tangóharmonikás, Kimmo Pohjonen illetve ütőhangszeres társa, Samuli Kosminen közös művét, az Unikót szólaltatják meg a szerzők közreműködésével.

A Kronos éppen tíz éve debütált Budapesten. David Harrington, a kvartett alapítója és vezetője a bemutatkozás alkalmából egy interjúban elmondta akkor - s ezt azóta is hangsúlyozza -, hogy nem akarja beskatulyázni zenéjüket. Szabadon akar választani minden egyes alkalommal, nem akarja magát és az együttest semmilyen irányba lekötni vagy elkötelezni. Azt viszont elismerte, hogy ebben az egyre inkább széthulló világban igenis a céljai között szerepel, hogy távoli dolgokat kössön össze, szokatlan vonatkozási pontokat állítson fel. Ebből az aspektusból sok minden érthetővé válik, amire a Kronos Quartet az utóbbi nagyjából két évtizedben vállalkozott - bátrabban, mint bármilyen kamaraegyüttes őelőttük. A Kronos mint intézmény, non-profit egyesületén keresztül nagy jelentőségű megrendelője kortárs műveknek, 1973-es megalakulásuk óta több mint hétszázötven kompozíciót dedikáltak nekik zeneszerzők a világ minden tájáról. Töretlen pályájuk egyik csúcspontja volt a tavalyi év, amikor Európában a Polar-díjat, az Egyesült Államokban az Avery Fisher-díjat vehették át.

Amint azt öt évvel ezelőtti, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartott koncertjükön is megmutatták, nemcsak a vonósnégyes hagyományos, kötött szerepéből bújtak ki, hanem perspektívájukat kitágították a korábban periferikusnak vagy egzotikusnak tekintett országokra, kultúrákra is. Korábban, miután kiépítették a huszadik századi klasszikusokból és kortárs szerzőkből álló repertoárjukat, a Kronos leginkább a műfaji határok átlépését ambicionálta, integrálták profiljukba az olyan jazz muzsikusok darabjait, mint Ornette Coleman, Charles Mingus és Thelonious Monk, továbbá olyan legendák zenéjét, mint Jimi Hendrix és Meredith Monk. Később a posztkolonializmus utolsó bástyáit is lebontották azáltal, hogy az azeri énekes Alim Qasimov, a virtóz pipa (kínai, lanthoz hasonló hangszer) játékos, Wu Man és a bollywoody filmzenék legendás énekese, Asha Bhosle az amerikai és európai klasszikus zenei koncerttermekben szerepelhettek velük. A sor még hosszan folytatható, mindenesetre érdemes emlékeztetni arra, hogy negyvenöt eddig megjelent lemezük közül az egyiken Márta István kompozíciója is megtalálható, valamint, hogy az egyik kortárs szerző azok közül, akikkel rendszeresen dolgoznak, Aleksandra Vrebalov, akinek Újvidékre, szülővárosára utal Pannonia Boundless című műve.

Négy teljes évtizedet átölelő pályájukat, melyen mindezidáig csak két tagcsere történt (mindkettő a csellista poszton), nehéz néhány sorban áttekinteni. Általában ősbemutatókat dokumentáló rengeteg lemezük, évekre előre teleírt koncertnaptáruk bizonyos csomópontok köré rendeződik. Az egyik ilyen az Uniko, mely egy olyan projekt, melynek alkotói folyamata nem csak addig tartott, ameddig a megrendelt, majd elkészült művet bepróbálták, és 2004-ben Helsinkiben nagy sikerrel megtartották az ősbemutatót. Játszották Moszkvában, Moldéban (Norvégia) és a New York-i Bam Next Wave Fesztiválon, ahol bábelőadás részeként is előadták. Ezután lemezre is felvették, ami végül tavaly jelent meg. De közben az előadás vizuális elemekkel, fényhatásokkal és videovetítéssel is bővült, a hét tételes darab történéseit így egy további dimenzióban is átélhetővé tették.

A negyvennégy éves Kimmo Pohjonen egy olyan finn faluból származik, ahol a tangóharmonika élő népzenei hagyomány, sőt, a játékosoknak külön klubja volt. Apjától kapta első, gombos harmonikáját tíz évesen, azért olyat, mert a zongorabillentyűst túl nehéznek gondolta fia számára. Ezzel a fiú pályaválasztása el is dőlt, Helsinkibe ment a Sibelius Akadémiára. Amikor azonban tanulmányai alatt meghallotta a Niekku hagyományőrző együttest és harmonikásukat, Maria Kalaniemit, vissza akart térni a népzenéhez, és Maria tanárához, Heikki Laitinenhez kezdett járni. Az Akadémia elvégzése után aztán végképp saját útjára lépett, azóta a finn avantgárd és pop valamint népzene egyaránt kiemelkedő képviselőjeként tartják számon.

Amikor Pohjonen fellépett a Koppenhágai Jazzfesztiválon 2007-ben, azt nyilatkozta a svéd tévének, hogy a Sibelius Akadémián mindig az mondták neki a tanárai: legyen nyugodt, ne játsszon túl hangosan, maradjon kiegyensúlyozott. Diploma után aztán valami olyat akart csinálni, amitől leesik az emberek álla, ami igazán feldobja őket. Olyan nagy energiák szabadultak fel benne játék közben, hogy többször is széttépte a hangszerét. Persze, azt is tudja, hogy mire való a piano hangerő, de Pohjonenre inkább jellemzőek a kirobbanó energia pillanatai. Úgy gondolkozik, hogy minden nap meg akar találni valamilyen újdonságot, hangzásbeli vagy technikai megoldást. Öt éven keresztül volt tagja a Toni Rossi & Sinitaivas rockzenekarnak, és közben rendszeresen dolgozott ütőhangszeres társával, Samuli Kosminennel, aki samplert és más elektronikát is kezel koncertjeiken, közös produkcióik általában Pohjonen Kluster néven futnak. Pohjonen viszont nem szívesen adja fel a természetes, akusztikus hangzást, bár különböző újításokat ő is bevezetett hangszerének mikrofonozásában és egyéb technikai dolgokban. Az ötgombsoros és másfajta harmonikákon kívül Pohjonen ütőhangszereken is játszik néha, például marimbán.

A rengeteg különböző hatást, tangót, repetitív motívumokat, kelta és északi népzenei elemeket és még sok minden mást szintetizáló Uniko című darabban ráadásul vokálozik is, ebben is a népi gyökerek törnek a felszínre. A vonósnégyes és a két szólista, meg az elektronika, amely minden akusztikusan, élőben megszólaltatott hangszerből merít, fantasztikus, nagyzenekari tágasságú hangzást képes olykor elővarázsolni. De a koncert előadása alatt nem kell attól tartani, hogy nem követhető szemmel is, ahogy megszólaltatják a zenét, mert az elektronikát, samplinget csak mértéktartóan alkalmazzák. A Uniko hatalmas dinamikai kontrasztjai, változatos tételei, sokféle zenei világból kevert koktélja különleges élményt ígérnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.