Jazz/World

Ünnepeljen a Nigunnal!

2011.09.06. 17:39
Ajánlom
A Nigun alapításának tizedik évfordulóját ünnepli szeptember 17-én. Játsszon a Fidelióval és legyen vendégünk a koncertre!

A Nigun együttest Párniczky András gitárművész alapította 2001-ben, az egyetlen olyan európai jazz-zenekarként, amelyik a kelet-európai klezmer hagyomány alapjain határozza meg stílusát. Gyakran és szívesen dolgoznak vendégművészekkel, harmadik lemezükön az izraeli szaxofonos Daniel Zamir működött közre, de dolgoztak John Zorn-nal is. A Nigun 2007 óta rendszeres visszatérő vendége Matt Darriau (Klezmatics, Paradox Trio), Lukács Miklós, Dresch Mihály és Szabó Dániel.

A szeptember 17-én a Budapest Jazz Clubban tartandó jubileumi koncerten az elmúlt tíz év legjobb pillanatait tervezik felidézni. Párniczky András legújabb kompozíciói mellett elhangzanak majd azok a dalok is, amik leginkább jellemezték eddig a zenekart. Az esten az együttes jelenlegi tagjai (Párniczky András - zenekarvezető, gitár; Nagy Péter - bőgő; Jeszenszky György - dob; Bede Péter - szaxofon) mellett számos vendég is részt vesz az örömzenélésben: Bacsó Kristóf, Váczi Dániel,Vázsonyi János - szaxofon;  Baló István, Gavallér Csaba, 'Sárvári' Kovács Zsolt - dob; Barcza Horváth József , Benkő Róbert - bőgő;- dob, Lukács Miklós - cimbalom.

Három olvasónk másodmagával a Fidelio vendégeként vehet részt a szeptember 17-i koncerten a Budapest Jazz Clubban, amennyiben az alábbi kérdésre a helyes választ jelöli meg szeptember 15. 16:00-ig:

Mi a Nigun első lemezének a címe?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.