Jazz/World

Ünnepeljen a Nigunnal!

2011.09.06. 17:39
Ajánlom
A Nigun alapításának tizedik évfordulóját ünnepli szeptember 17-én. Játsszon a Fidelióval és legyen vendégünk a koncertre!

A Nigun együttest Párniczky András gitárművész alapította 2001-ben, az egyetlen olyan európai jazz-zenekarként, amelyik a kelet-európai klezmer hagyomány alapjain határozza meg stílusát. Gyakran és szívesen dolgoznak vendégművészekkel, harmadik lemezükön az izraeli szaxofonos Daniel Zamir működött közre, de dolgoztak John Zorn-nal is. A Nigun 2007 óta rendszeres visszatérő vendége Matt Darriau (Klezmatics, Paradox Trio), Lukács Miklós, Dresch Mihály és Szabó Dániel.

A szeptember 17-én a Budapest Jazz Clubban tartandó jubileumi koncerten az elmúlt tíz év legjobb pillanatait tervezik felidézni. Párniczky András legújabb kompozíciói mellett elhangzanak majd azok a dalok is, amik leginkább jellemezték eddig a zenekart. Az esten az együttes jelenlegi tagjai (Párniczky András - zenekarvezető, gitár; Nagy Péter - bőgő; Jeszenszky György - dob; Bede Péter - szaxofon) mellett számos vendég is részt vesz az örömzenélésben: Bacsó Kristóf, Váczi Dániel,Vázsonyi János - szaxofon;  Baló István, Gavallér Csaba, 'Sárvári' Kovács Zsolt - dob; Barcza Horváth József , Benkő Róbert - bőgő;- dob, Lukács Miklós - cimbalom.

Három olvasónk másodmagával a Fidelio vendégeként vehet részt a szeptember 17-i koncerten a Budapest Jazz Clubban, amennyiben az alábbi kérdésre a helyes választ jelöli meg szeptember 15. 16:00-ig:

Mi a Nigun első lemezének a címe?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.