Jazz/World

Ünnepi elismerések

2010.10.23. 14:30
Ajánlom
A Magyar Köztársaság elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – kitüntetéseket adott át többek között a zenei és a művészeti élet képviselőinek nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából a Parlament Kupolatermében.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozata) kitüntetésben részesült Timár Sándor koreográfusnak nemzetközileg is elismert, a színpadi néptáncot megújító koreográfusi és művészetoktatói tevékenységéért, népművészeti örökségünk ápolásáért, életműve elismeréseként. Timár Sándor 1930. október 2-án született a szolnoki tanyavilágban, nagyapjától tanulta az első tánclépéseket, majd a SZOT Művészegyüttes tagja lett, később a Budapest Táncegyüttes szólistája. 1958-ban megalapította a Bartók Béla Táncegyüttest, vezette az Állami Balettintézet néptánc tagozatát, majd 1980-tól tizenhat éven át a Magyar Állami Népi Együttes művészeti igazgatója és koreográfusa volt. A feleségével, Timár Böskével vezetett Csillagszemű Gyermektánc Együttes idén ünnepli tizenhét éves sikeres munkáját. Timár Sándornak több ezer tanítványa és követője van Magyarországon, Európában, Japánban, Amerikában, Brazíliában és Hong Kongban. Legjelentősebb külföldi műhelye Japán, ahol 25 éve rendszeresen vezet kurzusokat. Munkásságát korábban többek között Állami-díjjal, Erkel Ferenc-díjjal, Magyar Örökség-díjjal, Prima Primissima-díjjal és Érdemes művész címmel is elismerték.

A Néprajzi Múzeum aulájában Halász János parlamenti államtitkár adta át a soros állami kitüntetéseket a köztársasági elnök és a nemzeti erőforrás miniszter megbízásából ma délelőtt 11 órakor. Kimagasló színvonalú tevékenységért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta: Hadzsikosztova Gabriella, a Bolgár Művelődési és Kulturális Nonprofit Kft. színházművészeti vezetője; Karikó Teréz, a Szegedi Nemzeti Színház Liszt Ferenc-díjas magánénekese, énekmester; Mezey Béla, a Magyar Állami Operaház fotóművésze; Rozgonyi Éva Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemrend kitüntetést kapta: Bókai Mária színművész; Csenky László, a Nemzeti Táncszínház színpadmestere; Liszkay Mária, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. fesztivál menedzsere; Pál István népzenész, a Hagyományok Háza Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása; Sterbinszky László Liszt Ferenc-díjas balettművész, a Magyar Állami Operaház balettmestere; Szabó Lajos, a Rajkó Művészegyüttes szólamvezető csellistája; Várnagy Attila, a Filharmónia Dél-Dunántúli Nonprofit Kft. volt ügyvezető igazgatója.

A Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült: Bieber Ferenc soroksári hagyományőrző; Jankovits Jenő, a gyöngyösi Mátra Művelődési Központ művészeti együttes vezetője.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kapta: Gombos Katalin színművész, Érdemes művész (egészségi okok miatt a kitüntetését gyermekei, Sinkovits Marianne és Sinkovits-Vitay András vették át); Sillye Jenő zeneszerző, egyházi zenész és Wegenast Róbert díszlettervező, festőművész.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át: Beszprémy Katalin népművész, a Hagyományok Háza tárvezetője; Csákváry Ferenc, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Közlemények Szerkesztősége főszerkesztője; Dobra János, a Budapest Tomkins Énekegyüttes művészeti vezetője, Liszt Ferenc-díjas karmester; Frank Mária gordonkaművész; Hajdu Ráfis János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság tiszteletbeli örökös múzeumigazgatója, a mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum alapítója; Dr. Koncz Gábor, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója; Lengyel Pál, a Harlekin Bábszínház igazgató-főrendezője; Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar vezető karnagya, művészeti vezető; valamint Szenti Tibor néprajzkutató, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata művészeti tanácsadója.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét (polgári tagozat) kapta Almási István, a Molnár Dixieland Band alapítója, Hódmezővásárhely alpolgármestere több évtizedes szakmai munkássága, Hódmezővásárhely kulturális életében játszott sokoldalú tevékenysége elismeréseként, valamint Puskás László festőművész, görög katolikus pap sokoldalú képzőművészeti munkássága, lelkipásztori tevékenysége elismeréseként.

Szintén a Néprajzi Múzeum aulájában adta át dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nevében Szőcs Géza kulturális államtitkár adta át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó muzeológusoknak, könyvtárosoknak, levéltárosoknak és közművelődési szakembereknek a szakma legmagasabb kitüntetéseit az állami ünnep alkalmából. Az ünnepség keretében Életfa-díjat kapott Budai Ilona népdalénekes, Kobzos Kiss Tamás művésztanár, valamint Lengyelfi Miklós, a Magyar Televízió nyugalmazott szerkesztője. A miniszter Népművészet Ifjú Mestere-díjban részesítette Navratil Andrea népdalénekest, Farkas Tamás néptáncost, Bolya Dániel furulyást, Appelshoffer János néptáncost, Endrődi Judit citerást, Szabó Sándor néptáncost, Hajdú Zsuzsanna néptáncost, Benő Tamás bőrművest, Haszmann Gabriella népi bútorművest, Dede Orsolya gyapjúszövőt, Szántó Szabolcs késest, Balogh Ildikó és Bereczné Lázár Nóra tojásfestőt, Kádár Barbara fazekast, valamint Farkas Túri Enikő nemezkészítőt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wayne Shorter szaxofonos

A világhírű amerikai jazz-zeneszerző nyolcvankilenc éves korában hunyt el – írja a New York Times. A zenész halálhírét sajtósa erősítette meg a lapnak. Halálnak okáról egyelőre semmit nem tudni.