Jazz/World

Ünnepvárás a Corvin téren – társadalmi felelősségvállalás az adventben

2014.11.28. 13:44
Ajánlom
Karácsonyhoz közeledve reméljük, lassan mindenkinél szokássá válik ellátogatni a Corvin térre ajándékot venni, készíteni, mesét hallgatni, vagy csupán hangolódni az ünnepre a szabadtéri koncerteket hallgatva, forralt bort kortyolgatva. Ünnepváró vásárunkra idén december 6-14-ig várjuk az érdeklődőket, amelyet most is a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen rendezünk meg, ezúttal még nagyobb hangsúlyt fektetve a társadalmi felelősségvállalásra.

Az ünnepre feldíszített Corvin téren ezúttal nemcsak népi iparművészek által készített, szakmailag ellenőrzött termékeket lehet megvásárolni, hanem kézműves szakiskolák szebbnél szebb portékáit és fogyatékkal élők által készített kézműves termékeket. A vásár célja kettős: jó áron, jó minőségű termékekhez juttatni a vásárlót, eközben a hely és árusítási lehetőség biztosításával támogatni azokat a szervezeteket, amelyek kézművességünk jövőjét és/vagy a hátrányos helyzetben lévők munkapiaci elhelyezkedését, megélhetését biztosítja. A résztvevők között találjuk többek között a hallássérülteket segítő Munka-Kör Alapítványt, a vakokat és gyengénlátókat foglalkoztató Világ Világossága Kézműves Műhelyházat, vagy a több mint 20 értelmi fogyatékos felnőttet szövő, gyertyaöntő, gyöngyfűző, papír és bábszövő műhelyrészlegekben foglalkoztató Bárka Műhelyt. Nagy öröm, hogy az Ózd környéki falvak hagyományait, a barkóság kultúráját fellendítő mintaprojekt során elkészült termékek is a vásár kínálatát gazdagítják.

A téren a jó hangulatról szabadtéri színpadunkon népzenei koncertekkel, művészeti iskolák bemutatóival gondoskodunk. A Hagyományok Házában különböző családi és esti előadásokon, foglalkozásokon várjuk a néphagyományok szerelmeseit, köztük is kiemelten a tavalyi nagysikerű Összefogás hagyományőrző mestereinkét koncert folytatásaként Pál István dudás és mesemondó, a Népművészet Mestere megsegítésére rendezett jótékonysági koncertre.

A téren „Adventi ablakok" címmel kiállítás nyílik, a kézműves iskolák diákjai által feldíszített ablakok lesznek láthatóak a vásár ideje alatt, ezzel is hozzájárulva az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Mint minden évben, ezúttal is megrendezzük a Hagyományok Háza kiadvány- és kézművesvásárát is (december 12-13.), értékes és egyedülálló néprajzi kiadványokat, tánc-DVD-ket és hangzóanyagokat kínálunk nagy kedvezménnyel az érdeklődőknek. Emellett e két napon tanfolyami oktatóink és hallgatóink szemet gyönyörködtető portékái is megvásárolhatók lesznek az épületben.

  

A Hagyományok Háza előadásaira 40 százalékos ünnepi kedvezménnyel válthatnak jegyet a vásár teljes ideje alatt.

  

Kiemelt események:

december 6.: Családi nap a Hagyományok Házában

10.30: adventi rajzpályázat eredményhirdetése

11.00: Ifjú Szívek Táncszínház: Felvidéki Kakukktojás (Eltáncolt mesék sorozat), jegyárak: 1 500 Ft, 800 Ft

12.00-13.30: kézműves-foglalkozás: gyertyamártás, karácsonyfadísz természetes anyagokból, kopogtató készítése

15.00 és 16.30: mesemondás kicsiknek és nagyoknak

15.00-17.00: kézműves-foglalkozás: gyertyamártás, karácsonyfadísz természetes anyagokból, kopogtató készítése

  

december 12-13.: Kiadványvásár és kézművesvásár a Hagyományok Házában

december 12., 17 óra

Aprók tánca: Mikulás-járás

december 13., 10 óra és 11 óra

Rendhagyó Luca-napi komplex foglalkozás családoknak, kézműves foglalkozások: Luca-búza, karácsonyfadísz textilből

december 13., 11-14 óra és 15-18 óra

Kézműves-foglalkozás: gyertyamártás, karácsonyfadísz természetes anyagokból, kopogtató, mézeskalács-készítés

  

Vásár nyitva tartása

hétköznap: 11 és 19 óra között

hétvégén: 10 és 20 óra között

A vásár ideje alatt az alábbi színháztermi programokkal várjuk az érdeklődőket:

december 6., 11 óra    Ifjú Szívek Táncszínház: Felvidéki kakukktojás (Eltáncolt mesék sorozat)

december 6., 19 óra    Ifjú Szívek Táncszínház: Hontalanítás

december 11., 19 óra  Összefogás hagyományőrző mestereinkért

Jótékonysági koncert Pál István tereskei dudás javára

december 12., 19 óra    Magyar Állam

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.