Jazz/World

Ünnepvárás a Corvin téren – társadalmi felelősségvállalás az adventben

2014.11.28. 13:44
Ajánlom
Karácsonyhoz közeledve reméljük, lassan mindenkinél szokássá válik ellátogatni a Corvin térre ajándékot venni, készíteni, mesét hallgatni, vagy csupán hangolódni az ünnepre a szabadtéri koncerteket hallgatva, forralt bort kortyolgatva. Ünnepváró vásárunkra idén december 6-14-ig várjuk az érdeklődőket, amelyet most is a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen rendezünk meg, ezúttal még nagyobb hangsúlyt fektetve a társadalmi felelősségvállalásra.

Az ünnepre feldíszített Corvin téren ezúttal nemcsak népi iparművészek által készített, szakmailag ellenőrzött termékeket lehet megvásárolni, hanem kézműves szakiskolák szebbnél szebb portékáit és fogyatékkal élők által készített kézműves termékeket. A vásár célja kettős: jó áron, jó minőségű termékekhez juttatni a vásárlót, eközben a hely és árusítási lehetőség biztosításával támogatni azokat a szervezeteket, amelyek kézművességünk jövőjét és/vagy a hátrányos helyzetben lévők munkapiaci elhelyezkedését, megélhetését biztosítja. A résztvevők között találjuk többek között a hallássérülteket segítő Munka-Kör Alapítványt, a vakokat és gyengénlátókat foglalkoztató Világ Világossága Kézműves Műhelyházat, vagy a több mint 20 értelmi fogyatékos felnőttet szövő, gyertyaöntő, gyöngyfűző, papír és bábszövő műhelyrészlegekben foglalkoztató Bárka Műhelyt. Nagy öröm, hogy az Ózd környéki falvak hagyományait, a barkóság kultúráját fellendítő mintaprojekt során elkészült termékek is a vásár kínálatát gazdagítják.

A téren a jó hangulatról szabadtéri színpadunkon népzenei koncertekkel, művészeti iskolák bemutatóival gondoskodunk. A Hagyományok Házában különböző családi és esti előadásokon, foglalkozásokon várjuk a néphagyományok szerelmeseit, köztük is kiemelten a tavalyi nagysikerű Összefogás hagyományőrző mestereinkét koncert folytatásaként Pál István dudás és mesemondó, a Népművészet Mestere megsegítésére rendezett jótékonysági koncertre.

A téren „Adventi ablakok" címmel kiállítás nyílik, a kézműves iskolák diákjai által feldíszített ablakok lesznek láthatóak a vásár ideje alatt, ezzel is hozzájárulva az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Mint minden évben, ezúttal is megrendezzük a Hagyományok Háza kiadvány- és kézművesvásárát is (december 12-13.), értékes és egyedülálló néprajzi kiadványokat, tánc-DVD-ket és hangzóanyagokat kínálunk nagy kedvezménnyel az érdeklődőknek. Emellett e két napon tanfolyami oktatóink és hallgatóink szemet gyönyörködtető portékái is megvásárolhatók lesznek az épületben.

  

A Hagyományok Háza előadásaira 40 százalékos ünnepi kedvezménnyel válthatnak jegyet a vásár teljes ideje alatt.

  

Kiemelt események:

december 6.: Családi nap a Hagyományok Házában

10.30: adventi rajzpályázat eredményhirdetése

11.00: Ifjú Szívek Táncszínház: Felvidéki Kakukktojás (Eltáncolt mesék sorozat), jegyárak: 1 500 Ft, 800 Ft

12.00-13.30: kézműves-foglalkozás: gyertyamártás, karácsonyfadísz természetes anyagokból, kopogtató készítése

15.00 és 16.30: mesemondás kicsiknek és nagyoknak

15.00-17.00: kézműves-foglalkozás: gyertyamártás, karácsonyfadísz természetes anyagokból, kopogtató készítése

  

december 12-13.: Kiadványvásár és kézművesvásár a Hagyományok Házában

december 12., 17 óra

Aprók tánca: Mikulás-járás

december 13., 10 óra és 11 óra

Rendhagyó Luca-napi komplex foglalkozás családoknak, kézműves foglalkozások: Luca-búza, karácsonyfadísz textilből

december 13., 11-14 óra és 15-18 óra

Kézműves-foglalkozás: gyertyamártás, karácsonyfadísz természetes anyagokból, kopogtató, mézeskalács-készítés

  

Vásár nyitva tartása

hétköznap: 11 és 19 óra között

hétvégén: 10 és 20 óra között

A vásár ideje alatt az alábbi színháztermi programokkal várjuk az érdeklődőket:

december 6., 11 óra    Ifjú Szívek Táncszínház: Felvidéki kakukktojás (Eltáncolt mesék sorozat)

december 6., 19 óra    Ifjú Szívek Táncszínház: Hontalanítás

december 11., 19 óra  Összefogás hagyományőrző mestereinkért

Jótékonysági koncert Pál István tereskei dudás javára

december 12., 19 óra    Magyar Állam

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.