Jazz/World

USA, Kanada - tizenhárom év után újra

2007.01.07. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Népi Együttes - ahogy azt már megírtuk korábban - a Magyar Concerto folklórválogatás-előadással hosszú és távoli turnéra utazik.

Az együttes 1994-ben járt legutóbb az Egyesült Államokban, ahová most újra meghívást kapott. A társulat január 8-án kel últra és csak április 13-án tér haza. Az USA mellett Kanadában is fellépnek. A program az, amit a Művészetek Palotájában már kipróbáltak, bemutattak november végén, vagyis a Bartók Béla tiszteletére alkotott Magyar Concerto. Ezt viszik tehát a tengerentúlra, népszerűsítve a magyar néptánc, népzene hagyományait és aktualitását.

A kétrészes programban összesen 13 tánc kapott helyet. A rendező-koreográfus a Harangozó Gyula-díjas Mihályi Gábor, aki egyben az együttes művészeti vezetője is. A táncelőadás során szerepet kap a videótechnika, a homokanimáció és a grafika is. A zene Agócs Gergely, Kelemen László, Pál István és Radics Ferenc munkája.

Az amerikai kontinens egyik legnagyobb koncertügynöksége, a Columbia Artists Mgmt. meghívására az együttes a turné alatt 66 helyszínen és 68 alkalommal lép fel. A várható nézőszám 130.000. A jelentősebb helyszínek: New York, Los Angeles, Las Vegas, Houston, Kansas City, Toronto. A legnagyobb a 4500 fős Atlanta Fox Theatre színházterme. A mostani turné hírére a Washingtoni Magyar Nagykövetség írásban jelezte érdeklődését, természetesen részt vesznek mind a new york-i, mind a washingtoni fellépéseken, ahová meghívják tiszteletbeli partnereiket is. A 17 pár táncossal, vezetőkkel, műszaki személyzettel együtt összesen 51 fő kel útra. A felszerelés mintegy négy tonnát tesz ki, ami már úton is van Kalifornia felé. A turnéra elkészültek az együttes Magyar Concerto, Kincses Felvidék, Az örök Kalotaszeg DVD-kiadványai, valamint a Verbunkos és a Magyar Concerto CD hanghordozói.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.